O karcie dźwiękowej pisze tylko: Karta dźwiękowa: High Definition Audio Codec
Jaką byście polecili jak najtańszą najlepiej nie więcej niż 200 zł, może używana z allegro ?
Czy różnica jest od razu zauważalna przy słuchaniu mp3 ?, gdzieś czytałem, że dla zwykłej osoby co tak sobie słucha nie warto bo za dużo nie daje.
Kolumny JPW ML 610 grają czyściej niż altony, basu też jest całkiem duży, przy takiej samej głośności nawet nie gorzej niż w altonach, tak ogólnie to słychać wszystko wyraźniej i tak bardziej miękko, nie kuje w uszy.
DAC - Digital to Analog Converter - przetwornik analogowo-cyfrowy. Funkcjępełni w zasadze tą samą co karta (przekształca sygnał cyfrowy - zera i jedynki - na analogowy - prąd, jednakże jako urządzenie niezależne od komputera i zazwyczaj dużo lepszej jakości.
Może zacznij od początku, a nie od końca. Chcesz, żeby z kiepskiego mp3, DAC wyczarował ci cuda? Od integrata zagra lepiej, ale mp3 będzie wąskim gardłem.
To wtedy musiał bym mieć jakiś odtwarzacz płyt i nagrywać płyty, trochę mi się nie chce, mp3 to mogę szybko obojętnie jaką piosenkę znaleźć sobie w internecie, jak słucham mp3 320 kb to chyba nie ma dużej różnicy od płyty cd z bezstratnym formatem.
Raczej nie mam zamiaru zmieniać żródła bo z mp3 mi najwygodniej ale można ściągać też piosenki bezstratnie typu FLAC a słyszałem, że między FLAC a mp3 320 kb to już ciężko usłyszeć różnice.
Chodzi mi czy przy słuchaniu mp3 320kb taki DAC dużo da ? będzie wyraźnie słychać różnice i na czym ona będzie polegać ?
Tu ktoś pisze, że ma DAC za 1300$ i ledwo słyszy różnice między bezstratnym a mp3
Cytat:
I'm using a $1300 DAC and I can barely tell the difference between FLAC, WAV, and 320 kbps mp3. The difference it small enough that I don't bother to give a dam and rip everything into mp3. Saves space and allows easier playback on MP3 players. I wouldn't bother doing a blind test. You hear more differences from everyday changes in hearing than 320kbps vs. lossless.
But the difference between my $200 DAC vs. my $1300 DAC is huge. There were certain details that I can not hear with the cheaper DACs. Soundstage is also much smaller.
Ja właśnie nie chce za dużo wydawać, tak do 200 zł. Nie jest to dużo jak na DAC ale i tak myślę, że powinno to zagrać lepiej niż karta zintegrowana w laptopie, na allegro znalazłem kilka w tej cenie, zastanawiam się nad tymi dwoma:
1) FiiO D3 Taishan - Piszą w internecie, że mały niepozorny ale znacznie poprawia jakość dźwięku
2) SMSL SD-022 - o tym nie moge za dużo znaleźć, dobrze wygląda ale jest też sporo droższy
W tej cenie jeszcze znalazłem Maya U5, myślicie, że to dobry wybór do 200 zł ?
Maya jest dobra, ale na wyrost do słuchania mp3. Przerzuć się na FLAC, a będziesz miał szansę odczuć poprawę.
slawek611 napisał:
Tu ktoś pisze, że ma DAC za 1300$ i ledwo słyszy różnice między bezstratnym a mp3
No właśnie... Brak tzw. słuchu muzycznego. Większość ludzi nie słyszy różnicy między mp3, a FLAC lub w ogóle nie skompresowanym dźwiękiem, jak należysz do tej kategorii to pozostań na integrze.
SMSL SD-022+ jest na allegro za 200 zł podobnie jak maya u5 ale SMSL SD-022+ można zamówić przez ebay i wyjdzie około 150 zł z darmową przesyłką tylko, że trzeba dłużej czekać.
Napisał, że nie widzi różnicy między FLAC a mp3 na drogim DAC ale, że między tanim a drogim DAC widzi różnice w mp3 więc słuchu takiego słabego chyba nie ma.
Myślicie, że lepiej zamówić Maya u5 czy SMSL SD-022+ ? czy wyższa częstotliwość próbkowania w SMSL oznacza, że jest on lepszy od Maya ?
To uważasz, że do mp3 nie opłaca się kupować DAC i od zintegrowanej karcie w laptopie nie będzie się dźwięk za dużo różnić ?
Na tym forum mi piszą, że opłaca się kupić bo w laptopie są słabe karty i to zrobi różnicę przy mp3
"The benefits to expect are better clarity, lower background noise, improved soundstage. Various DACs will deliver them to a varying degree.
Don't worry about the 320kbps MP3 - they are really hard to tell from losless tracks, i.e.if ripped properly they should sound very good."
--> http://www.head-fi.org/t/661790/is-it-worth-to-buy-dac-to-my-notebook
Mówisz, że Maya u5 jest aż za dobra do mp3, ktoś mi o niej napisał "Maya U5 only supports 24bit/48Khz. That's some weird DAC..."
a SMSL SD-022 wspiera 24bit/96Khz. Czy to, że ma wyższe próbkowanie oznacza, że będzie lepsza ?
Mówisz, że nie opłaca się kupować takiej dobrej karty do mp3 a ja właśnie chciałem kupić jakąś tańszą 100-200 zł, są tańsze takie małe jak pendrive ale takiej nie chce bo czytałem, że są słabej jakości takie jak zintegrowane karty.
Jesteś skrzypkiem ze słuchem doskonałym, czy jakim nietoperzem, że potrzebujesz słyszeć coś poza zakresem 24bit/48Khz?
To nie są żadne złośliwości, po prostu Tobie wystarczy cokolwiek co gra ciut lepiej niż integra, a nie żadne wymyślne DAC-e za kupę kasy. Studia nie organizujesz tylko odsłuch mp3.
SMSL jest za 150 zł na ebay'u z darmową przesyłką, a na allegro 200 zł tylko, że musiał bym czekać z 10- 15 dni a Maya jest w podobnej cenie na ebay'u więc opłaca się bardziej na allegro z przesyłką wyjdzie trochę ponad 200 zł.
SMSL SD-022+ z parametrów wygląda na ciekawy sprzęt i pewnie warto. Poleciłem Ci Mayę, ponieważ wiem jak brzmi. Wybór należy do Ciebie, obydwie karty będą lepsze niż to co miałeś dotychczas.
"When MP3 files talk about frequency sampling rates of 44.1 kHz, they are not talking about how high or low the notes are. They are talking about the quality of the audio file.
For example, CDs typically cover an audio range of 20 Hz (very low sounds) to 20,000 Hz (very high sounds). But the sampling rate on a CD is 44.1 kHz. In essence that means that every second of sound that goes by, that sound is sampled 44,100 times. The mathematical properties of waves cause the maximum frequency recorded at this rate to be around 22,000 Hz. Since even the most accurate human ear only hears up to around 20,000 Hz, and most adults only hear up to 14,000 Hz or even lower, this is more than enough to cover a human ear's range."
Czy to znaczy, że jak płyta CD ma częstość próbkowania 44.1 kHz to taki DAC jak Maya z 24bit/48Khz wystarczy i nie będzie lepsza od SMSL z 24bit/192Khz ?
Tak myśle, że jak sygnał z płyty czy mp3 jest już podzielony to jak podziele np jedną próbke która ma częstotliwość 50hz na dwie mniejsze to one i tak będą oba miały tą samą wartość 50hz i nie zrobi to żadnej różnicy. Czy dobrze mysle ?
✨ Użytkownik zastanawia się nad zakupem zewnętrznej karty dźwiękowej lub DAC-a do laptopa, aby poprawić jakość dźwięku przy słuchaniu muzyki z plików mp3. Wskazano, że zintegrowane karty dźwiękowe w laptopach, takich jak Dell Inspiron 15R, często nie oferują wystarczającej jakości. Uczestnicy dyskusji sugerują, że zakup DAC-a może przynieść zauważalną poprawę w reprodukcji dźwięku, zwłaszcza w zakresie czystości i basu, ale podkreślają, że różnice mogą być mniej wyraźne przy słuchaniu skompresowanych plików mp3. Wskazano na kilka modeli DAC-ów, takich jak FiiO D3, SMSL SD-022+, MUSE Mini DAC oraz Maya U5, z różnymi parametrami próbkowania. Użytkownik poszukuje najtańszej opcji, nie przekraczającej 200 zł, i zastanawia się, czy wyższa częstotliwość próbkowania wpływa na jakość dźwięku. W końcu, pomimo że niektórzy uczestnicy sugerują, że różnice mogą być subtelne, większość zgadza się, że zewnętrzny DAC lub karta dźwiękowa poprawi jakość dźwięku w porównaniu do zintegrowanej karty. Wygenerowane przez model językowy.