logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SUNKAI LE-236N42T HD - Brak obrazu, dioda świeci, brak reakcji matrycy

bialko1991 21 Kwi 2013 19:03 3657 13
REKLAMA
  • #1 12224597
    bialko1991
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam, Posiadam telewizor jak w temacie, niestety bez pilota. Po podłączeniu do sieci zaświeca się czerwona dioda, po naciśnięciu POWER lub P+ dioda gaśnie, słychać lekkie pyknięcie w głośniku i po przystawieniu ucha słychać cichy szum w głośnikach. Jednak żadnej reakcji matrycy- w takim stanie go dostałem, matryca była odłączona od płytki. Jedyne co sprawdziłem, to napięcia 12V dochodzą do płytki. Niestety nie mam service manuala ani instrukcji- sam telewizor.
    Gdzie można szukać przyczyny usterki? Co mogę jeszcze pomierzyć?
  • REKLAMA
  • #2 12232290
    bialko1991
    Poziom 9  
    nikt nie ma pomysłów co mogę przynajmniej posprawdzać z grubsza?
  • #3 12232656
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    bialko1991 napisał:
    Jedyne co sprawdziłem, to napięcia 12V dochodzą do płytki.

No to się wysiliłeś. ;)
    Jak nie wiesz, lub nie potrafisz wywnioskować, co jeszcze można zmierzyć, sprawdzić to lepiej sobie odpuść.
    Bo szkoda popsuć ten TV jeszcze bardziej.
  • REKLAMA
  • #4 12232687
    bialko1991
    Poziom 9  
    mirex- nie wiem, nie jestem elektronikiem, próbuje się uczyć i chyba od tego są fora, żeby zapytać... wiadomo, że nie zagłębie się jakoś bardzo, ale mogę pomierzyć jakieś podstawowe napięcia i może okaże się, że coś po prostu nie łączy na przykład. Jeśli okaże się, że nic z tego, to trudno, może oddam go do naprawy- jeśli będzie to opłacalne.
  • REKLAMA
  • #5 12232706
    lamer.
    Poziom 33  
    Ocena: 49
    bialko1991 napisał:
    mirex- nie wiem, nie jestem elektronikiem, próbuje się uczyć i chyba od tego są fora, żeby zapytać..

A gdybyś naukę zaczął od przeczytania zasad działu?

Dodano po 1 [minuty]:

bialko1991 napisał:
    ale mogę pomierzyć jakieś podstawowe napięcia

Więc pomierz, czekamy na wyniki.
  • #6 12232718
    mirex
    Poziom 43  
    Podstawowe są opisane na płytach, a nawet początkujący elektronik potrafić powinien znaleźć inne niezbędne do poprawnej pracy podstawowych układów, w tym procesora.
    Jeśli tego nie potrafi, to o czym mamy rozmawiać? Szczególnie wobec faktu, że to TV marki Sunkai.
    I pewno mamy sobie poszukać co też to takiego jest w rzeczywistości. ;)
    bialko1991 napisał:
    mirex- nie wiem, ale chyba od tego są fora

Chyba nie po to.
    A już szczególnie to forum.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1796351.html
  • #7 12232740
    bialko1991
    Poziom 9  
    Regulamin widziałem, jednak jeśli nie wiem jak się za to zabrać to gdzie mogę pytać, jeśli nie w dziale dla początkujących... Marka owszem krzak, szukałem schematów lub instrukcji, nic nie znalazłem.. Mogę podać oznaczenia z płytek, matrycy i jakie tylko znajdę. Chyba, że uważacie, że moja wiedza jest tak mała, że nie warto mi odpowiadać, to możemy zakończyć mój temat.
  • #8 12232767
    lamer.
    Poziom 33  
    bialko1991 napisał:
    Regulamin widziałem,

Na pewno?
    2. Działy TV CRT Serwis, TV LCD Plazma Serwis służą do wymiany doświadczeń pomocnych w naprawach głównie przez użytkowników zajmujących się zawodowo naprawą RTV lub potrafiących wykazać się wystarczającą wiedzą w tym zakresie.
    Dla nieposiadających odpowiedniego doświadczenia w naprawianiu urządzeń RTV, ale bezwzględnie posiadających podstawową wiedzę z zakresu elektroniki (miernictwo, czytanie schematów, budowa i działanie elementów elektronicznych, podstawy teoretyczne działania urządzeń omawianych w działach TV), służy dział TV Początkujący - kliknij.
    Tam też (lub do kosza) będą przenoszone tematy niespełniające wymagań regulaminowych bądź merytorycznych działów wymienionych wcześniej.
  • #9 12232769
    mirex
    Poziom 43  
    bialko1991 napisał:
    Regulamin widziałem

Przeczytaj jeszcze raz, klikając na powyższy link.
    bialko1991 napisał:
    Mogę podać oznaczenia z płytek, matrycy i jakie tylko znajdę

Podaj, czekamy na to, co powinieneś na dzień dobry zrobić - patrz link.
    bialko1991 napisał:
    Chyba, że uważacie, że moja wiedza jest tak mała, że nie warto mi odpowiadać,

Na teraz tak uważamy. Udowodnij, że jest inaczej. To w twoim interesie jest, a nie w naszym.
  • #10 12232800
    bialko1991
    Poziom 9  
    Dobrze, w takim razie w weekend będę miał trochę czasu, rozbiorę go ponownie, zrobię jakieś zdjęcie wnętrza i spróbuje sczytać oznaczenia
  • #11 12232824
    lamer.
    Poziom 33  
    bialko1991 napisał:
    zrobię jakieś zdjęcie wnętrza i spróbuje sczytać oznaczenia

Wybierasz się na jakąś wystawę fotograficzną?
  • #12 12304429
    bialko1991
    Poziom 9  
    Dopiero miałem czas ponownie przysiąść do telewizora i jeszcze raz go przejrzeć. Podłączałem hdmi z dekodera i nie słychać także dźwięku. Możliwe jednak, że trzeba wybrać źródło sygnału, a nie wiem jak to zrobić.
    Poza tym pomierzyłem wszystkie napięcia na płycie jakie znalazłem:
    -na płytce matrycy:
    3.3V jest
    5V jest
    -na płycie:
    *inverter:
    2 luty po 12V są
    *zasilacz:
    2 piny po 12V są
    *USB:
    5V brak
    *HDCP:
    5V jest
    *DVDPOWER:
    2 piny po 12V są, 2 piny po 5V brak
    *12Vsw jest
    *5Vsw jest
    *IR/B 5V jest
    *12V jest
    *3.3Vstb jest
    *1.8V DDR jest
    *3.3V LDO jest
    *5V_In jest
    *DEBUC: 5V_In jest
    *1.28V jest
    *1.2V Demo jest
    *3.3V Demo jest
    *5V tuner jest

Oraz oznaczenia(mam nadzieje, że sczytałem to co potrzeba):
    *matryca:
    M236H3-LA2 Rev, C1
    Chi mei optoelectronics
    Leoo Rohs
    *płyta:
    Rohs
    E214887
    Rm.01 94V-0
  • Pomocny post
    #13 12305214
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6823
    W tych egzotycznych i niskobudżetowych Main"ach (chassis z serii MSDV ver.? ) robionych w Chinach (Shen Zen Mtc...Ltd ?) na procku MST9E19A-LF jak z obrazka leciał zawsze wsad od Flash MX25l160
    * 90% uszkodzeń
    Tutaj jest problem
    1.boś poczatkujący (brak przyrządów i oprogramowania do "manipulacji" przy flash) i
    2.samego wsadu ( mam jakiś uszkodzony zgrany z odb. , jak sie domyslasz dostęp do orginalnego wsadu ZEROWY (raz,że Chiny i dwa nikt nie przynosi dobrego działającego TV do naprawy (dla zgrania wsadu)) czyli DUZY PROBLEM.

Napięcia masz dobre : +5/+12V z zasilacza na FSCM0765RG czyli ok.
    Na Main jest jeszcze kilka stabilizatorów (opisane ) pomierz nap. > może któryś z nich jest uszkodzony (daje zaniżone nap. , wyschnięte elektrolity na ich wej./wyj. )

Taki main?
    http://flattvparts.co.uk/index.php?main_page=product_info&products_id=9967
    czy

• REKLAMA
  • #14 12315087
    bialko1991
    Poziom 9  
    Zdjęcia płyty o której piszesz:
    Jak widać różni się od tych zamieszczony przez Ciebie,
    W którym miejscu mam ją jeszcze zmierzyć?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem Sunkai LE-236N42T HD, który po podłączeniu do zasilania nie wyświetla obrazu, mimo że dioda świeci, a z głośników słychać cichy szum. Matryca była wcześniej odłączona od płytki, a użytkownik sprawdził, że napięcia 12V dochodzą do płytki. W odpowiedziach sugerowane są różne metody diagnostyki, w tym pomiar napięć na stabilizatorach oraz poszukiwanie schematów i instrukcji serwisowych. Użytkownik podaje szczegółowe wyniki pomiarów napięć na różnych komponentach telewizora, co może pomóc w dalszej diagnostyce. Wskazano również na trudności związane z dostępem do oryginalnych wsadów pamięci oraz na potrzebę posiadania odpowiednich narzędzi do naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA