logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

dlink dir 300 - Brak internetu po wymianie routera na Cisco od UPC

doonay 22 Kwi 2013 15:09 1848 8
REKLAMA
  • #1 12227235
    doonay
    Poziom 2  
    Witam, mam pewien problem z routerem dlink dir 300.
    Mianowicie, chodził bez problemu dwa lata jednak ostatnio nagle przestał przekazywać internet. Lampka od internetu się świeci, lampka od wifi mruga, a lampka od portów ethernetowych się świeci jeśli podłączę kabel.

Zresetowałem router i próbowałem go skonfigurować za pomocą płytki na nowo, jednak gdy w konfiguracji poproszono mnie abym wpiął kabel ethernetowy do routera, a ja to uczyniłem i chciałem przejść dalej, wypisało komunikat że nie wykryto interfejsu ethernet.

Internet jest od UPC, router jest podłączony do cisco którego dostałem od operatora, ostatnio operator wymieniał dostarczany router (właśnie na to cisco jednak nie pamiętam z jakiego). Po wymianie na cisco jednak, dlink działał około tygodnia czy dwóch bez problemy więc nie wiem czy to się może wiązać.

Proszę o pomoc, dzięki z góry.
  • REKLAMA
  • #2 12227979
    voitek1
    Poziom 39  
    Ocena: 287
    Podłącz się po LAN do routera i wpisz IPconfig. Jeśli karty masz ustawione na auto-config to powinieneś dostać adres bramy, który wpisujesz w przeglądarkę i tam konfigurujesz router.
  • REKLAMA
  • #3 12228140
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 458
    Przy polaczeniu dira przez port LAN i wylaczeniu w nim serwera DHCP tez nie masz internetu?
  • #4 12232847
    doonay
    Poziom 2  
    jak chcę zmienić z dhcp to muszę zmienić na coś innego, mam ustawić statyczne?

W ogóle to wprowadziłem was w straszny błąd bo podałem inną nazwę routera niż posiadam, posiadam mianowice router dlink dir 600;/ Przerpaszam za pomyłkę.
  • REKLAMA
  • #5 12234608
    voitek1
    Poziom 39  
    (p)odpowiedzi nadal aktualne...
  • #6 12234652
    doonay
    Poziom 2  
    Spoko, do routera się już podłączyłem, mam możliwość jego konfiguracji. Tylko nie do końca wiem, jak powinienem go skonfigurować, bo nie bardzo obczajam ten interfejs, co tam może być krytycznego dla działania?
  • #7 12234680
    voitek1
    Poziom 39  
    Wszystko.
    Jeśli masz podane dane od operatora to je wpisz w WAN
  • #8 12254962
    doonay
    Poziom 2  
    a jeśli nie mam?
  • REKLAMA
  • #9 12254983
    voitek1
    Poziom 39  
    Jeśli z automatu nie zadziała, to dowiedz się od osoby która Ci go instalowała lub sprawdź w umowie, lub zadzwoń do operatora

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z routerem D-Link DIR-300, który przestał przekazywać internet po wymianie na router Cisco od UPC. Po zresetowaniu i próbie konfiguracji routera, nie udało się wykryć interfejsu ethernet. Użytkownik został poinstruowany, aby podłączyć się do routera przez LAN i sprawdzić ustawienia IP. Pojawiły się sugestie dotyczące wyłączenia serwera DHCP oraz konieczności wprowadzenia danych od operatora w sekcji WAN. Użytkownik przyznał się do pomyłki, informując, że posiada model D-Link DIR-600.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA