logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LDM SKM-7h - Szukam schematu płytki zasilacza+końcówki mocy

jarek12345 22 Kwi 2013 21:17 3966 6
REKLAMA
  • #1 12228685
    jarek12345
    Poziom 11  
    Witam,
    tak jak w temacie sprawa tyczy się powermixera LDM SKM-7h.
    Otóż, popaliły się w nim dwa rezystory. Kiedy je mierzę wychodzi na to, że jeden ma 3kOhm, natomiast drugi 1.5kOhm, jednak z pozostałości kodów paskowych wynika, że opór ich powinien zaczynać się od cyfry "6".

Są to rezystory biegnące między kolektorem tranzystora BD243C a wyjściem "+" w mostku graetza.

Płytka na której się znajdują jest to płytka zasilacza i końcówki mocy ma ona oznaczenie 104BDW; 815221.

Zamieszczam też zdjęcia płytki z już wylutowanymi rezystorami i tranzystorem BD243C, który uległ uszkodzeniu.
    Na zdjęciach zaznaczyłem kolorem czerwonym miejsce gdzie znajdowały się owe rezystory i tranzystor. Oznaczyłem bazę kolektor i emiter. Zaznaczyłem też połączenie które jest spełnione przez kabelek od górnej strony płytki. Zaznaczone jest ono kolorem pomarańczowym.

Poszukuję schematu tej płytki, lub chociaż informacji o tych rezystorach.

Proszę o pomoc, z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 12229052
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 12229120
    jarek12345
    Poziom 11  
    Te rezystory mają związek z zasilaczem.
  • REKLAMA
  • #4 12229153
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 12229296
    jersey69
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    To są dwa , równoległe rezystory 68 R - masz zwarcie na wyjściu stabilizatora .
  • #6 12333200
    jarek12345
    Poziom 11  
    Wybaczcie, że odświeżam temat.
    Niestety dopiero teraz zdołałem dopchać się do tego tematu, wymieniłem rezystory, a także tranzystor BD243C.

Na wyjściu stabilizatora nie znalazłem żadnej przyczyny co mogło by go zwierać.

Mam teraz z LDM'em taki problem, wszystko podłączam, jednakże na wyjściu w głośnikach, a właściwie to tylko w jednym głośniku słychać tylko cichy sygnał.

Dodam, że tranzystory końcówki mocy są sprawne. Głośniki także są sprawne.
  • #7 12335052
    jersey69
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    jarek12345 napisał:

Na wyjściu stabilizatora nie znalazłem żadnej przyczyny co mogło by go zwierać.

Bardzo dziwne . Stabilizator musiał być przeciążony , skoro spaliło rezystory źródłowe . Spróbuj podać sygnał z zewnętrznego źródła bezpośrednio na wejścia końcówek mocy (C25 lub C20) . Oczywiście na odpowiednim poziomie (wyjście z regulacją) , żeby głośniki nie wystartowały . Jak będzie OK , to trzeba szukać usterki w przedwzmacniaczu . Z tego samego punktu możesz wyprowadzić sygnał na dowolny , zewnętrzny wzmacniacz i zobaczyć jak działają układy wejściowe i przedwzmacniacz .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje schematu płytki zasilacza i końcówki mocy dla powermixera LDM SKM-7h, w którym uszkodzeniu uległy dwa rezystory. Po wymianie rezystorów i tranzystora BD243C, na wyjściu stabilizatora występuje cichy sygnał w jednym z głośników. Uczestnicy dyskusji sugerują, że rezystory mogą być równoległe i mają związek z zasilaczem, a także zalecają sprawdzenie sygnału z zewnętrznego źródła oraz diagnostykę przedwzmacniacza.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA