logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamek nawierzchniowy z czujnikiem położenia rygla do systemu alarmowego

Mikolaj_pl 23 Kwi 2013 12:35 6525 9
  • #1 12230313
    Mikolaj_pl
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Czy ktoś wie czy produkują zamki nawierzchniowe lub wpuszczane do drzwi z czujnikiem położenia rygla?
    Myślę nad podłączeniem takiego zamka do systemu alarmowego.
  • #2 12230354
    andseg
    Poziom 20  
    Ocena: 89
    Myślę że są takie zamki - ale czy nie załatwiło by sprawy zainstalowanie mikrowyłącznika uruchamianego w określonym położeniu rygla?
    Mechanicznie to proste - mikrowyłącznik zmieści się w zamku lub zaczepie rygla bez problemu.....
  • #4 12230639
    Mikolaj_pl
    Poziom 16  
    Ten styk kontroli położenia rygla z linku w sumie może być. Myślałem, że na tzw. legata wymienię zamek w drzwiach i będzie po sprawie bez borowania w ścianie. Muszę jeszcze kabel poprowadzić do tego miejsca więc szpachlowanie i malowanie całego pomieszczenia.
    Przemyślę jeszcze te rozwiązanie ponieważ taki czujnik wykryłby wyważenie drzwi a taki zamontowany w zamku już nie.
    Zostawię jeszcze temat otwarty może ktoś poleci jakiś estetyczny zamek z kontrolą położenia rygla.
  • #5 12231333
    humek
    Poziom 32  
    Ocena: 164
    Wielokrotnie stosowałem takie zamki produkcji kilku znanych firm "ślusarskich" miały w obudowie mikrowyłączniki ale jakie to firmy nie podam bo nie pamietam ( klienci kupili)
  • #6 12233300
    Mikolaj_pl
    Poziom 16  
    Np Gerda nie ma taki zamków
  • #7 12233310
    reweriko

Poziom 25  
    Ocena: 99
    Może nie do końca na temat ale !
    Mam nadzieję że ten czujnik nie będzie sterował systemem alarmowym...?
    (jeden klient wpadł na taki poroniony pomysł)
    A wiec... jeżeli nie to tak naprawdę jaki to ma sens ? - Może magnetyczny wpuszczany w drzwi załatwiłby sprawę ?
    Chyba że chodzi o ostrzeżenie że, zamek nie jest zamknięty ...?
    Konto firmowe:
    ALLSYSTEM
    Krzyżowa, Bytom, 41-909 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: http://allsystem.eu
  • #8 12233420
    humek
    Poziom 32  
    Ocena: 164
    Po czasie ale przypomniałem sobie !! takie zamki produkuje ABLOY ,maja w sobie takie mikrowyłączniki jakie SATEL stosuje do sabotażu w sygnalizatorach,centralkach itd. Wada to "gnicie" ich styków po długiej eksploatacji na zewnątrz.
  • #9 12233505
    Marek_Pe
    Poziom 23  
    Ocena: 112
    Mikolaj_pl napisał:
    Ten styk kontroli położenia rygla z linku w sumie może być. Myślałem, że na tzw. legata wymienię zamek w drzwiach i będzie po sprawie bez borowania w ścianie. Muszę jeszcze kabel poprowadzić do tego miejsca więc szpachlowanie i malowanie całego pomieszczenia.
    Przemyślę jeszcze te rozwiązanie ponieważ taki czujnik wykryłby wyważenie drzwi a taki zamontowany w zamku już nie.
    Zostawię jeszcze temat otwarty może ktoś poleci jakiś estetyczny zamek z kontrolą położenia rygla.

Do kontroli wyważenia lepiej zastorować czujnik drgań.
    Kucia można też uniknąć stosując jakiś system bezprzewodowy.
  • #10 12246688
    SJS
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Mikolaj_pl napisał:
    Czy ktoś wie czy produkują zamki nawierzchniowe lub wpuszczane do drzwi z czujnikiem położenia rygla?
    Myślę nad podłączeniem takiego zamka do systemu alarmowego.

Szukaj w ofercie zamków z Niemiec bo tam w wymaganiach VdS 2311 już dobre 15 lat temu ubezpieczyciele stawiali wymóg sygnalizacji położenia zasuwy.
    Na pierwszej lub drugiej wystawie w Polsce systemów zabezpieczeń jaka miała miejsce w Muratorze na Bartyckiej /ok 1985 roku/ były oferowane specjalnie do tego celu skonstruowane mikro-wyłączniki.
    Może być tez przydatna informacja o stosowaniu kontaktronów - w jednej obudowie gdzie magnes porusza się wzdłuż osi styków - zapobiega to "rdzewieniu" styków ale nie zapobiega lepieniu się styków i magnesowaniu ościeżnicy

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownicy dyskutują o dostępności zamków nawierzchniowych i wpuszczanych z czujnikiem położenia rygla, które można podłączyć do systemu alarmowego. Proponowane są różne rozwiązania, w tym instalacja mikrowyłączników w zamkach lub ościeżnicach. Wspomniane są również zamki produkowane przez firmy takie jak ABLOY, które zawierają mikrowyłączniki, oraz sugestie dotyczące stosowania czujników drgań do detekcji wyważenia drzwi. Użytkownicy zwracają uwagę na estetykę zamków oraz na problemy związane z ich eksploatacją, takie jak korozja styków. Wskazano również na wymagania VdS 2311 w Niemczech dotyczące sygnalizacji położenia zasuwy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA