logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie drivery do Peavey Eurosys 800 po gwarancji? Naprawa czy zamiana?

jacek0576 23 Kwi 2013 20:22 1605 3
REKLAMA
  • #1 12232092
    jacek0576
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    Witam wszystkich , a więc mam taki problem posiadam kolumny Peavey eurosys
    http://www.lauda-audio.pl/peavey/kolumny-glosnikowe/eurosys.html i już trzeci raz poleciały mi Drivery , tylko że ten trzeci już po gwarancji powiedzcie czy można je naprawić czy zastosować jakieś inne kolumna moc 400w rms 4ohm posiadam jeszcze pevaya PV 215 o mniejszej mocy i tam się nic nie dzieje , jakie parametry musi miec driver żeby pasował i żeby pograł dłużej
  • REKLAMA
  • #2 12271373
    JerzyPed
    Poziom 19  
    Ocena: 6
    Jezeli w jednej kolumnie trzy razy polecialy drivery, to trzeba sprawdzic zwrotnice, prawdopodobnie jest uszkodzona, po naprawieniu ten sam typ drivera juz nie bedzie lecial. Przy zastosowaniu innego typu drivera trzeba na nowo zaprojektowac zwrotnice (inny podzial pasma, inne wytlumienie).
  • REKLAMA
  • #3 12275444
    jacek0576
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    Aha czyli zwrotnica , tylko dlaczego by trzy razy poleciała , troszeczke poczytałem że w pevaeyach leca właśnie drivery ale dzięki sprawdze najpierw zwrotnice
  • #4 12276853
    JerzyPed
    Poziom 19  
    Ocena: 6
    Zwrotnica nie poleciala trzy razy tylko drivery. Dzialanie zwrotnicy polega miedzy innymi na tym, ze "tnie" czyli rozdziela pasmo przenoszenia. Powiedzmy na przyklad, ze driver przenosi od 1600Hz a zwrotnica zaplanowana jest na ciecie od 2000Hz. Jezeli z powodu uszkodzonych kondensatorow to pasmo przenoszenia jest znacznie nizsze, to driver tego nie wytrzymuje i leci. W zwrotnicy powinno byc tez zabezpieczenie np. w postaci zarowki. Ja tez slydzalem, ze w Pevaeyach leca drivery, ale warto na poczatek sprawdzic zwrotnice. Jezeli okaze sie, ze zwrotnica jest OK, to warto wymienic drivery na silniejsze o lepszym pasmie przenoszenia w dwoch kolumnach i dac nowe zwrotice. Jezeli wymienisz driver tylko w jednej kolumnie, to brzmienie jednej kolumny bedzie troche inne niz drugiej, ale byc moze przy bardzo dokladnym wytlumieniu ta roznica brzmien nie bedzie zbyt duza i nie bedzie przeszkadzac.
REKLAMA