logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy dekoder DVB-T kupiony w Polsce będzie działał za granicą, np. w Irlandii?

marz27 25 Kwi 2013 12:44 22671 15
REKLAMA
  • #1 12237771
    marz27
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Czy dekoder DVB-T kupiony w Polsce będzie działał za granicą, np. w Irlandii, i odbierał irlandzkie programy TV?
  • REKLAMA
  • #2 12238094
    spaniel111
    Poziom 27  
    Ocena: 58
    marz27 napisał:
    Czy dekoder DVB-T kupiony w Polsce będzie działał za granicą, np. w Irlandii, i odbierał irlandzkie programy TV?

Jeżeli będzie dekodował MPEG-2, na pewno większość Europy używa MPEG-2, w Szwecji i Niemczech nie miałem żadnych problemów. :D
  • #3 12238158
    marz27
    Poziom 10  
    Napisałes: "Jeżeli będzie dekodował MPEG-2", ale w Polsce obowiązuje standard kodowania MPEG4. Czy to oznacza, że muszę kupić specjalny dekoder, który dekoduje MPEG-2, czy też każdy dekoder MPEG-4 dekoduje także MPEG-2?[/quote]
  • #4 12238169
    jacekko0
    Poziom 31  
    Ocena: 246
    Trzeba sprawdzić dekoder DVB-T zakupiony w Polsce obsługuje MPEG4 i MPEG2.
  • REKLAMA
  • #5 12238197
    marz27
    Poziom 10  
    Dzięki, ale może ktoś wie, czy nie jest tak, że każdy dekoder MPG4 dekoduje też MPG2?
  • #6 12238216
    cirrostrato
    Poziom 39  
    Ocena: 959
    Jak moder nie skasuje to przeczytasz: nie woź drewna do lasu, na dowolnym elektroszrocie po prostu znajdziesz taki dekoder (często nowy), gorzej może być (ale drogo kupisz) z kablem euro.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 12238246
    spaniel111
    Poziom 27  
    Ocena: 58
    marz27 napisał:
    Napisałes: "Jeżeli będzie dekodował MPEG-2", ale w Polsce obowiązuje standard kodowania MPEG4. Czy to oznacza, że muszę kupić specjalny dekoder, który dekoduje MPEG-2, czy też każdy dekoder MPEG-4 dekoduje także MPEG-2?
    [/quote]

Dlatego napisałem jeżeli będzie dekodował mpeg-2 ja korzystam głównie z dekoderów usb i pierwszy który miałem działał znakomicie , ale usb jak usb się zepsuło i kupiłem nowy ale niestety dekodował tylko mpeg-4 czyli w szwecji niemczech była kiszka z telewizji , musiałem wymienić na inny model :cry: :cry: :cry:
  • REKLAMA
  • #8 12238273
    marz27
    Poziom 10  
    Przepraszam za moje naiwne pewnie pytania, ale nie wiem co to jest dekoder usb. Czy "normalny" dekoder DVB-T MPG-4 będzie dekodował też MPG-2?
    Z góry dzięki za odpowiedź!

Dodano po 9 [minuty]:

Na stronie Ministerstwa Administracji przeczytałam:

"Posiadacze kilkuletnich nowoczesnych telewizorów, np. LCD, powinni upewnić się, czy sprzęt odbierze nowy sygnał. Nieco starsze modele telewizorów cyfrowych wyposażone są bowiem w dekoder DVB-T MPEG-2, który nie pozwala na poprawny odbiór naziemnej telewizji cyfrowej w Polsce. Trzeba więc dokupić zewnętrzny dekoder DVB-T MPEG-4 i podłączyć go, np. używając cyfrowego gniazda HDMI."

Z tego wynikałoby, że dekoder MPG-4 odbierze sygnał MPG-2 (który prawdopodobnie jest w Irlandii).

Zgadzacie się?

Dodano po 36 [minuty]:

Chyba znalazłam odpowiedź w innym wątku:

andrefff napisał ( 07 Mar 2013 12:43
    Re: Daewoo DTM21U7K 21 jaki dekoder naziemnej telewizji cyfrowej?):

"Mpeg 4 jest wyższym formatem, więc czyta Mpeg 2. Odwrotnie nie."

Więc ogromne dzięki wszystkim odpowiadającym:)
  • Pomocny post
    #9 12238414
    egon42
    Poziom 37  
    Ocena: 825
    Teoretycznie kupiony u nas dekoder mpeg4 powinien też dekodować sygnał mpeg2 ale jak tego nie sprawdzisz to nie ma 100% pewności. Dekoder usb to całkiem inny problem bo tego typu dekoder podaje tylko sygnał a już jego dekodowaniem zajmuje się komputer i odpowiednie kodeki. U nas na śląsku nie ma problemu sprawdzić czy dekoder dekoduje sygnał mpeg2 bo w takim systemie nadają Czechy i można sobie sprawdzić.
  • #10 12238568
    marz27
    Poziom 10  
    Dzięki! A może ktoś, kto sprzedaje dekodery jest na tym forum i wie coś na ten temat? (Czy każdy MPG-4 dekoduje też MPG-2?)

Dodano po 9 [minuty]:

Weszłam teraz na strony, gdzie sprzedają dekodery i w opisach (sprawdziłam w kilku pierwszych) jest, że "czyta" sygnał MPG-4 jak i standardowy MPG-2. Myślę więc, że andrefff ma rację, pisząc, że wszystkie MPG-4 czytają MPG-2.
  • Pomocny post
    #12 12357057
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 12357986
    egon42
    Poziom 37  
    Ocena: 825
    mihal2002 napisał:
    Praktycznie i nie ma co sprawdzać. Są tacy co nie wiedzą i muszą sprawdzać.
    Patrząc po tym jaką tandetę teraz się sprzedaje i jak teraz ludzie przy wyłączeniu u nas analogu latają z problemami osobiście nie kupił bym tunera w Polsce i nie zabrał do Irlandii bez dokładnego sprawdzenia czy wszystko dobrze działa.
  • #14 12358191
    marz27
    Poziom 10  
    Bardzo dziękuję wszystkim! Czyli dekoder kupiony w Polsce (pod warunkiem, że jest sprawny oczywiście:) będzie działał za granicą, czyli np. w Irlandii.
    Ogólnie rzecz biorąc: każdy MPG4 czyta MPG2!
    Pozdrawiam wszystkich!
  • #15 12358331
    leszek-56
    Poziom 20  
    Ocena: 127
    Jedna uwaga o dekoderach kupowanych na obczyźnie , spotkałem się z tym że przy zakupie dekodera trzeba było pokazać dowód odpłaty abonamentu .
  • #16 14129629
    marz27
    Poziom 10  
    Trochę czasu upłynęło, ale poproszono mnie o zamknięcie tematu, więc to robię:)
    Dziękuję wszystkim jeszcze raz, myślę, że rozmowa była owocna.
    Niestety w końcu nie zakupiliśmy dekodera w Polsce tylko kupiliśmy w Irlandii nowy telewizor.
    Ale wierzę w to, co napisali niektórzy, że:
    Każdy tuner MPEG4 odczytuje MPEG2.

I tym optymistycznym akcentem zamykam wątek.
    I życzę wszystkim miłego wieczoru!!!:)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dekoder DVB-T zakupiony w Polsce może działać za granicą, w tym w Irlandii, pod warunkiem, że obsługuje standardy MPEG-4 oraz MPEG-2. Użytkownicy potwierdzają, że dekodery MPEG-4 są w stanie dekodować sygnał MPEG-2, co jest istotne dla odbioru irlandzkich programów telewizyjnych. Warto jednak upewnić się, że dany model dekodera rzeczywiście obsługuje oba formaty, aby uniknąć problemów z odbiorem. W przypadku zakupu dekodera w Polsce, zaleca się dokładne sprawdzenie jego specyfikacji oraz ewentualnych wymagań dotyczących abonamentu w kraju zakupu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA