stanislaw1954 wrote: gibonm wrote: W tej sytuacji nie wiem czy do wymiany jest cały silnik, czy może wystarczy wymienić sam stojan, albo wirnik.
Wirnik zasilany jest przez uzwojenie stojana. Wobec tego uszkodzeniu uległ wirnik( zasilony bezpośrednio z sieci),ale nie można wykluczyć,że po uruchomieniu uszkodzonego wirnika-już poprzez uzwojenie stojana, ono nie ucierpiało.
Rozebrałem odkurzacz raz jeszcze. Uzwojenie wirnika od strony szczotek ewidentnie jest zaczernione, a jak się dokładnie przyjrzałem uzwojeniu w miejscu gdzie "druty" owijają się dookoła płytek komutatora to widać że w kilku miejscach przepaliło te pojedyncze druciki.
Stojan wygląda na nieruszony, przynajmniej wizualnie. A jest jakoś sposób aby w domowych warunkach sprawdzić uzwojenie na stojanie?
Silnik po tym jak potraktowałem go prądem bezpośrednio na szczotki pracował po prawidłowym złożeniu nie więcej jak minutę (kilka razy po kilkanaście sekund).
Wiem wiem co to teraz robić. W sam wirnik jeszcze bym zainwestował te 40 zł, ale jak trzeba będzie wymienić jeszcze stojan za kolejne 40 zł to jak na 12 letni odkurzacz trochę duża inwestycja.
A tak fajnie "ciągnęła" ta COBRA.
pozdr
edit
a w przypadku kiedy faktycznie ucierpiał też stojan, a jak kupię tylko nowy wirnik to uszkodzony stojan może uszkodzić nowy wirnik?