logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie radia Skoda RHAPSODY w Superb I 2003 - brak reakcji na kluczyk

rafalu20 26 Kwi 2013 22:05 12864 12
  • #1 15572023
    rafalu20
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    Witam wszystkich.
    Na początek dodam, że jestem totalnym laikiem w dziedzinie sprzętu audio.
    Mam problem z radiem samochodowym, a mianowicie radio to nie reaguje na kluczyk tj. nie włącza się po przekręceniu kluczyka i nie wyłącza po jego wyjęciu. Ponadto radio samoczynnie wyłącza się po ok. godzinie.
    Proszę o pomoc we właściwym podłączeniu radia.

Mam Skodę Superb I z 2003r. Radio właśnie takie:
    zamontowane jest z innego samochodu (rok prod. radia 2005r.). Radio to montował poprzedni właściciel i nie wiem jakie radio wcześniej było. Nowe radio podłączone było trochę prowizorycznie tj. podłączone były jedynie głośniki i zasilanie tak, że przyciskiem na radiu trzeba je włączać i wyłączać. Nie działało podświetlenie radia.
    W związku z powyższym z klimatronika do kostki radia podłączyłem CAN+ i CAN-. Chyba dobrze to zrobiłem, ponieważ po podłączeniu can`ów tym wraz z podświetleniem deski rozdzielczej podświetla się również radio oraz na zegarach deski rozdzielczej wyświetlają się komunikaty z radia lecz radio nadal nie reaguje na kluczyk w stacyjce (nie wiem czy teraz również wyłącza się po godzinie czy nie bo nie sprawdzałem). Bardzo zależy mi na tym aby radio wyłączało się po wyjęciu kluczyka a i jeszcze dodam, że centralny zamek jakoś połączony jest z radiem, ponieważ podczas jazdy automatycznie zamykają się i otwierają się dopiero po wyłączeniu radia pomimo tego, że kluczyk już jest wyjęty ze stacyjki.
    Tak wygląda opis styków na radiu:

A tak mam wszystko podłączone:

Ponadto niech ktoś mi wytłumaczy (na ostatnim zdjęciu):
    1. co to są za dwa żółte kable dochodzące do zielonej wtyczki gniazda PHONE
    2. oraz do czego służy żółte gniazdo (chyba antenowe) oraz przy nim kabel z wtyczką (antena podłączona jest niebieską wtyczką).
    3. Czy powyższe kable mają być podłączone?
    Z góry dzięki.
  • Pomocny post
    #2 15576539
    ciesla
    Poziom 24  
    Ocena: 127
    rafalu20 napisał:
    Mam problem z radiem samochodowym, a mianowicie radio to nie reaguje na kluczyk tj. nie włącza się po przekręceniu kluczyka i nie wyłącza po jego wyjęciu. Ponadto radio samoczynnie wyłącza się po ok. godzinie.

Witam. Czyli radio się uruchamia po naciśnięciu gałki? Sprawdzałeś bezpiecznik 10A?
  • #3 15578982
    rafalu20
    Poziom 11  
    Dokładnie tak. Radio włącza się i wyłącza jedynie gałką. Bezpiecznik w radiu cały. Co ciekawe - nie wiem czy tak powinno być, po wyjeciu tego bezpiecznika radio działa tylko, że nie ma głosu i nie reaguje na przyciski.
  • Pomocny post
    #4 15579423
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1325
    Może to kwestia adaptacji poprzez interfejs diagnostyczny. Skoro nie było podłączone to pewnie także pozostało na ustawieniach do poprzedniego pojazdu.
  • #5 15580441
    rafalu20
    Poziom 11  
    Być może. Kod adaptacji aktualnie jest 00401. Kombinowałem torchę z tymi kodami ale tak zupeełnie w ciemno i nic nie pomogło.
  • #6 16133134
    Adriano1983
    Poziom 12  
    Witaj,

nie wiem czy rozwiązałeś już ten problem, ale według mnie przewody CAN z kostki radia powinieneś spiąć wg schematu:
    RADIO LICZNIK (zielona wtyka)
    9 Can+ 8 Can-L
    10 Can- 9 Can-H

Po tym zabiegu wszystko zagra jak należy. Spięcie komunikacji Can z climatronikiem nic Ci nie da. Żółte kable są od telefonu, zaizoluj je i już.
  • #7 16133745
    rafalu20
    Poziom 11  
    Witam
    Problem nadal nie rozwiązany. Jeżeli chodzi o linię CAN to nie jest istotne czy wpięte przy zegarach czy klimatroniku. To nadal ta sama linia CAN. Po podpięciu linii CAN radio nie wyłącza się samo po godzinie i bez problemów łączy się z interfejsem diagnostycznym. Niestety nadal nie udało mi się tak zrobić aby włączało się po uruchomieniu zapłonu i wyłączało po wyjęciu kluczyka.
    Jakiś czas temu byłem w serwisie Skody bo autko było naprawiane po małej stłuczce. Po wyjęciu akumulatora zawsze radio się rozkodowało (za każdym razem trzeba było wpisywać kod) i chyba je zaprogramowali bo teraz nawet po wyjęciu akumulatora kodu nie trzeba wpisywać. Wnioskuję po tym, że radio podłączone jest dobrze.
    Niestety nic więcej nie chcieli z tym radem zrobić chyba, że odpłatnie, ale trochę za drogo by to kosztowało. Zasugerowali, że być może nie da się tak zrobić jak ja chcę ale jak to w serwisie jednoznacznie nie odpowiedzieli. Myśleli, że zarobią.
    Czekam na dalsze sugestie.
  • #8 16144006
    Adriano1983
    Poziom 12  
    Faktycznie prześledziłem schemat i masz rację. Co do kodu radia, to sprawa wygląda tak, że normalnie kod "pamiętają" zegary, w Passacie mam tak, że po odłączeniu akumulatora i włączeniu radia z przycisku woła kod, ale jeśli wyłączę je i uruchomię je po zapłonie to kod odczytywany jest z zegarów. Wydaje mi się, że musiałbyś zdjąć osłonę w kolumnie kierownicy i miernikiem szukać kabla na którym pojawia się +12V po przekręceniu kluczyka i ten kabel wpiąć tak jak opisałeś na samym początku.
  • #9 16144037
    rafalu20
    Poziom 11  
    Cały problem w tym, że +12V ze stacyjki jest podpięte, a radio na to nie reaguje.
  • #10 16144089
    Adriano1983
    Poziom 12  
    Powiem Ci tak, skończyły mi się pomysły... :( Załączę jeszcze opis złącz oraz schemat podłączenia w aucie do Delty 6 VW.
    Załączniki:
    • Delta VI - schemat elektryczny.pdf (410.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Delta VI - opis złącz.pdf (39.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 16183322
    konrad.p73
    Poziom 13  
    Ocena: 23
    Witam.
    Nie wiem czy rozwiązałeś problem, ale coś zasugeruję.
    CAN w samochodach grupy VW ma różna wersje, zasadniczo im nowszy tym wyższa wersja. Gdzieś spotkałem emulator CAN wersji 1.6 do 2.0 - albo odwrotnie nie pamiętam.
    Poszukaj szczegółów wersji CAN auta i radia, może to da Ci odpowiedź, albo przynajmniej podpowiedź...
    Spróbuj też podłączyć radio bez CAN..
  • #12 20491375
    carlos1905
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Zapewne już po sprawie, ale może przyda się dla potomnych :)
    Opisany przypadek najprawdopodobniej był przyczyną przełożenia radia z innego modelu, w którym nie było systemu premium.
    Prawdopodobnie radio pochodziło z podstawowego systemu, a tu był wzmacniacz DSP, ktory jest uruchamiany poprzez szynę CAN przez kompatybilne radio.
    Dokładnie tak sie dzieję... Brak sterowania kluczykiem oraz brak dźwięku. Radio teoretycznie sie komunikuje, ale nie obsługuje sterowania wzmacniaczem.
    Przerabiałem identyczny temat...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z radiem Skoda RHAPSODY w samochodzie Skoda Superb I z 2003 roku, które nie reaguje na kluczyk, co skutkuje brakiem automatycznego włączania i wyłączania. Radio działa jedynie po ręcznym włączeniu gałką. Użytkownik podłączył przewody CAN, ale radio nadal nie działa zgodnie z oczekiwaniami. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z braku adaptacji radia do pojazdu, a także z różnic w wersjach systemu CAN. Wskazano na możliwość, że radio pochodzi z innego modelu, co może powodować problemy z komunikacją z systemem audio w Skodzie. Użytkownik rozważał również podłączenie radia bez linii CAN, aby sprawdzić, czy to rozwiąże problem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA