logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wgrać BIOS do Radeon Sapphire 9550 128MB/128bit na Hynix 5ns?

alf21 25 Lut 2005 20:47 1515 8
REKLAMA
  • #1 1265595
    alf21
    Poziom 11  
    problem jest w tym ze nie moge wegrac zadnego biosu powtarzam ZADNEGO do radeona sapphire 9550 128mb/128bit na hynixach 5ns, po wgraniu biosu i restarcie komp nie wykrywa wogole karty, biosy jakie wgrywalem to miedzy innymi sciagniete biosu z http://www.techpowerup.com/bios/ sapphire 9600 non pro ,sapphire 9600 pro, nawet 9600 xt , powercolor 9600ez ,takze modyfikowany na czestowtliwosci 400/500 ale i tak nic z tego nie wyszlo
    jedyne co dalo sie zrobic to zmodyfikowac orginalny bios lecz i tu nie bylo zadnych rewelacji bo jedyna mozliwa opcja jaka dalo sie zmienic to czestotliwosci przy zmianie czegokolwiek innego po wgraniu biosu komp nie wykrywal karty, a zmiana czestotliwosci jaka dalo sie osiagnac to tylko 350/460 czestotliwosci zegara w biosie sie juz nie da wiecej podkrecic natomiast przy zwiekszeniu pamieci wystepuja artefakty
    jedyna dziwna rzecza jest to ze po wgraniu zmienionego orginalnego biosu i uruchomieniu Ati tool zeby sprawdzic do jakich wartosci mozna podkrecic go nagle zegar gpu ustawil sie na 420 a pamiec na 580!!, lecz i to bylo zbyt piekne zeby bylo prawdziwe bo po zrobieniu testu w 3dmarku nie bylo zadnej roznicy miedzy 350/460 a 420/580 efekt byl taki sam jakby wogole sie nie podkrecilo karty mimo ze ze w radlinkerze chodzil faktycznie na 420/580
    jezeli kto kolwiek wie co zrobic z takim fantem jaki sie trafil tutaj blagam, powtarzam BLAGAM niech wypowie sie tutaj i mnie oswieci bo ja juz doslownie nie mam sily po zabawie przez 5 godzin wyczepraly mi sie mozliwe opcje rozwiazania tego problemu, wiec niech ktos polituje sie nademna i wspomoze wiedza, linkami lub biosem od 9600 ktory da sie wgrac na ta ch.....a karte.
    z gory skladam poklony:please: dla tego kto mi pomoze rozwiazac ten problem oddam mu pol sojej karty :P
    na sam koniec dodam ze karta ktora sprawia mi tyle problemow to :
    Sapphire Radeon 9550 128Mb/128bit na pamieciach Hynix 5ns (przynajmniej z tego co pisze na kostkach)
  • REKLAMA
  • #2 1266490
    soul_666
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    To już drugi temat o tym samym :!: . ... Po co tyle tego :?: . ... Może idź do kumpla oddaj mu ją i niech sobie ją wymieni na inny model :?: . .. . Może ta karta ma jakąś blokade, albo może robisz coś źle . . .. Pamietaj bios karty musi być zawsze dopasowany pod odpowiednie pamięci . ... :!: :!:
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 1267495
    alf21
    Poziom 11  
    kropaske korzystalem z tego artykulu i wielu innych ale nic nie daly efekt byl taki sam op wgraniu biosu komp nie wykrywa karty

soul_666 juz sie nadtym zastanawialem ze moze miec jakas blokade, ale dziwne jest to ze przerobiony orginalny bios mozna wgrac i nie ma zadnych problemow, a temat powstal znowu bo na tamten nikt nie chcial zajrzec tylko pare postow od osob ktorzy tez mi doradzili troche i zato im dziekuje
  • #5 1269529
    soul_666
    Poziom 15  
    Ja bym wymienił karte . .. . Nie wiem gdzieś na giełdzie albo u znajomego co nie chce podkręcać . .. . Bo jak sie nie da to może jakaś walnięta labo co . .. :?: . ..
  • #6 1270093
    alf21
    Poziom 11  
    Dobra sytuacja stoi nastepujaca sprawdzilem karte na moim kompie i wszystko idzie normalnie idzie zmienic bios bez rzadnego problemu, wykrywa karte , poprostu swietnie ale tylko jak sie podlaczy ta karte na jego komputerze to odrazu nie widzi jej mimo ze na orginalnym biosie jest wszystko wporzadku.
    Nasuwaja mi sie jedynie 2 mozliwosci ktore dzisiaj sprawdze, a mianowicie
    1. ze moze zasilacz ma za slaby i dlatego nie wykrywa mu karty po zmianie biosu (chociarz sytuacja wydaje sie dziwna),
    2. ze jego plyta glowna ma jakies problemy po zmianie biosu( i to tez jest odrobine dziwne )
    dzisiaj sprawdze motyw z zasilaczem wiekszym i jezeli wszystko bedzie wporzadku to zamykam temat.
  • REKLAMA
  • #7 1270134
    soul_666
    Poziom 15  
    Z Zasiłką mogą być kłopoty po wgraniu biosu, ale tylko jak podniosłeś prędkości .. . . A pewnie tak zrobiłeś .. . więc karta pewnie chce pożreć trochę wiecej prądu . .. a Napisz jeszcze kjonfig od kumpla .. . . :!:
  • #8 1270238
    alf21
    Poziom 11  
    kompa ma wogole innego wiec zabardzo ci go nie opisze , a chodzi o to ze ma orginalny komp firmy HP sprowadzony ze stanow, co do podzespolow
    to tylko tyle moge powiedziec

AMD Thunderbird 1.2Gh
    256MB ramu
    zasialacz to nie mam pojecia jakiej firmy jest na nim nic nie pisze
    twardy 80Gb i 20Gb Samsunga
    DVD i CD
    no i teraz Sapphie 9550

tylko tyle moge powiedziec niestety jaka plyta glowna siedzi to tez nie wiem
  • #9 1272692
    soul_666
    Poziom 15  
    To zamien zasiłki i zobacz czy komp wstanie z kartą. ... Wtedy albo będziasz miał rozwiązaie albo nie . .. :P . ..

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wgrywania BIOS-u do karty graficznej Radeon Sapphire 9550 128MB/128bit z pamięciami Hynix 5ns. Próby wgrania różnych BIOS-ów, w tym z modeli Sapphire 9600 (non pro, pro, xt) oraz PowerColor 9600ez, a także modyfikowanych pod kątem częstotliwości, kończą się brakiem wykrycia karty po restarcie komputera. Jedynie modyfikacja oryginalnego BIOS-u pozwala na zmianę częstotliwości zegara (do 350/460 MHz), ale dalsze podkręcanie lub zmiana parametrów pamięci powoduje artefakty lub brak wykrycia karty. Karta działa poprawnie na innym komputerze, gdzie BIOS można zmieniać bez problemu, co sugeruje możliwe ograniczenia sprzętowe lub problemy z zasilaniem w komputerze, na którym karta nie jest wykrywana po wgraniu BIOS-u. Podejrzewa się niewystarczającą moc zasilacza lub problemy z płytą główną. Zalecane jest sprawdzenie zasilacza poprzez jego wymianę oraz dopasowanie BIOS-u do specyfikacji pamięci karty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA