logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podkręcanie Karty GeCube Radeon 9600 non-Pro z BIOSU

Andrew147 07 Mar 2006 00:20 1463 3
REKLAMA
  • #1 2383969
    Andrew147
    Poziom 15  
    Otóż mój model kręci się całkiem nieźle-jądro do ok.530 a pamięć do 480 co do jądra to udało się odpalić na 540 bez artefaktów ale chyba nie wytrzymuje już agp i resertuje się sterownik ale nie o to mi chodzi... Chodzi mi od możliwość permanentnego podkręcenia przez aktualizację zmodyfikowanego biosu - przeprowadzałem już tą operację ale niestety z marnym skutkiem:-( w każdym razie bios aktualizuje się bez problemu - zarówno oryginalny, z pro oraz z xt przy czym niestety nie zminia się opis karty - co mnie też wkurza - chciałbym przerobić ją na xt tak, żeby np. aida to rozpoznał i żeby uznał to za układ rv360 a nie rv350... w każdym razie co do podkręcania to nawet o parę mhz na pulpicie wywala artefakty i to ostre :cry: pomimo takiego dużego potencjału jądra...
    nie da się nawet podkręcic z 325 na 360... i to samo z jądrem i timingami. Do modyfikacji parametrów używam Rabit zaś do aktualizacji Flashrom (ustawienia -f -p 0 bios.bin)
    Czu to oznacza, że nawet nie da się zmienić oznaczenia karty z 4150 na 4152(rv360)? Może to kwestia zabezpieczeń flash - wykazuje stan lock - da się to zmienić? Czytałem, że wiele osób po aktualizacji karty 9550 działa bez problemu...
    Używam chłodzenia Arctic Cooling Silence rev3 i radiatorów na pamięci, A do podkręcania w Wingrozie ATITool 0.24
  • REKLAMA
  • #2 2385652
    Andrew147
    Poziom 15  
    Znów spróbowałem go zaktualizować tym razem biosem Power Colora 960EZ i...niestety nic - arty już na biosie:( Chociaż o dziwo udało się dojść do instalki sterów - potem zwiecha...już nie wiem co to może być:(
  • REKLAMA
  • #4 2385989
    Andrew147
    Poziom 15  
    Znam tą stronę bardzo dobrze - robięłem wszystko wg takich opisów jak ten i dalej nic. Ba nawet wgrałem identyczny bios - Powercolora i nie działa...
    Spróbuje jeszcze raz może tym razem coś z tego będzie...
    Rzecz w tym, że Catalysty nie chcą poprawnie pracować z nowym biosem - Omegi 6.2
REKLAMA