logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DVD LiteON - tacka otwiera się i zamyka co 5 sekund po podłączeniu do komputera

climber 26 Lut 2005 10:24 2036 9
REKLAMA
  • #1 1266949
    climber
    Poziom 11  
    Hej,
    Mam trochę głupi problemik ... mianowicie od wczoraj, kiedy podłączyłem dvd liteona do kompa, sam otwiera tackę ... zaczeka 5 sek, i zamyka ją ... i znów zaczeka 5 sek, i od nowa ! Przedtem było wszystko w porządku. Z góry dzięki za odpowiedź ... !
  • REKLAMA
  • #2 1267292
    spec
    Poziom 28  
    Ocena: 16
    Moze to i troche glupio zabrzmi ale sprawdz czy sie cos nie dostalo w okolice przycisku, albo czy przedni panel jest odpowiednio wlozony/docisniety?!
    Kiedys byly takie denerwujace "wirusy" ktore robily takie cudenka (o ile pamietam to jeszcze migaly diodami na klawiaturze)
    Jesli mozesz rozkrecic nagrywarke to sprwdz tez styki "zaskakujace" przy wjezdzie tacki
  • #3 1267340
    climber
    Poziom 11  
    Dzieję się tak również, gdy podłączę samo zasilanie ...
  • REKLAMA
  • #4 1267520
    pan_slonik
    Poziom 22  
    Ocena: 9
    sprawdz przycisk eject czy czasem nie jest na stale zwarty. jesli jest na gwarancji to nie rozkręcaj tylko oddaj im.
  • REKLAMA
  • #5 1269932
    climber
    Poziom 11  
    Z przyciskiem jest OK , teraz tylko się otwiera (juz się samoczynnie nie zamyka) ... Aha i może nie jest to ważne, ale miałem to dvd przed owym defektem, na 10 min w samochodzie (sprawdzalem układ zasilajacy), odtwarzając w nim płytę audio (grało idealnie). Możliwe jest , iż coś się przepaliło ?
  • REKLAMA
  • #6 1269986
    spec
    Poziom 28  
    Ocena: 16
    climber napisał:
    Z przyciskiem jest OK , teraz tylko się otwiera (juz się samoczynnie nie zamyka) ... Aha i może nie jest to ważne, ale miałem to dvd przed owym defektem, na 10 min w samochodzie (sprawdzalem układ zasilajacy), odtwarzając w nim płytę audio (grało idealnie). Możliwe jest , iż coś się przepaliło ?

Raczej przepalic sie nie powinno... jesli w ogole dziala. A co zrobiles ze sie juz samoczynnie nie zamyka?
  • #7 1270005
    climber
    Poziom 11  
    Nic nie zrobilem ... odkrecilem tylko obudwe, zobaczylem co z przyciskiem, skręciłem i już się samo nie zamyka ...
    Teraz tylko otwiera się samoczynnie (po zamknięciu, odliczając 5 sek.)
  • #8 1270701
    xbigos
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Czyli jesli rozkreciles i skreciles. I juz tak sie nie dzieje to sproboj podłączyć DVD bez przedniego panelu moze akurat cos sie tam blokuje.
  • #9 1270854
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    Stawiałbym na mikrostyk albo ten od przycisku "eject" albo ten odpowiedzialny od sprawdzania czy tacka wsunęła się do końca
    Jeżeli tacka niewsuneła się do końca (z powodu zablokowania mechanicznego np żle włożona płyta albo awarii mikrostyku od wykrywania wsónięcia tacki) to po kilku sekundach napędy wysówają tackę.
  • #10 1271121
    climber
    Poziom 11  
    arnoldk_20 napisał:
    Stawiałbym na mikrostyk albo ten od przycisku "eject" albo ten odpowiedzialny od sprawdzania czy tacka wsunęła się do końca
    Jeżeli tacka niewsuneła się do końca (z powodu zablokowania mechanicznego np żle włożona płyta albo awarii mikrostyku od wykrywania wsónięcia tacki) to po kilku sekundach napędy wysówają tackę.

Dalej dzieje się tak samo ... Być może jest to jakiś "mikrostyk" o którym mówisz ... Opłaca mi się kupno identycznego, uszkodzonego( nie czyta wszystkich płyt) dvd ... ? Wymieniłbym tylko optykę i już ...

Podsumowanie tematu

✨ Po podłączeniu napędu DVD LiteON do komputera tacka napędu otwiera się i zamyka cyklicznie co około 5 sekund. Problem występuje nawet przy samym podłączeniu zasilania. Sprawdzenie przycisku eject wykazało, że nie jest on zaciśnięty ani uszkodzony. Po rozkręceniu obudowy i sprawdzeniu styku przycisku tacka przestała się samoczynnie zamykać, jednak nadal otwiera się automatycznie co kilka sekund. Sugerowano możliwe uszkodzenie mikrostyku odpowiedzialnego za wykrywanie pełnego wsunięcia tacki lub mechaniczne zablokowanie tacki. Zalecane jest sprawdzenie przedniego panelu i ewentualne podłączenie napędu bez niego, aby wykluczyć blokadę. W przypadku gwarancji napędu wskazane jest oddanie go do serwisu. Rozważane jest także kupno uszkodzonego napędu tego samego modelu w celu wymiany optyki lub mikrostyków.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA