logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie kolumny i głośniki do wzmacniacza Unitra ŁZR PW-3015?

marudaa 02 Maj 2013 21:20 3015 7
REKLAMA
  • #1 12264289
    marudaa
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Witam.
    Jestem tutaj nowy i zielony w tych sprawach, dlatego zwracam się z tym do Was.
    Ostatnio przytuliłem wzmacniacz Unitra ŁZR PW-3015 i 2 kolumny, niestety oznaczenia na nich są nieczytelne ;x
    Zdjęcie kolumny:
    Jakie kolumny i głośniki do wzmacniacza Unitra ŁZR PW-3015?

Głośniki są dość stare i wymagają naprawy lub w najgorszym wypadku wyrzucenia na śmietnik.
    I tutaj pojawia się mój problem, czy ktoś wie co to za kolumny i jakie głośniki zamienne do nich wstawić, czy może wyrzucić je i kupić inne kolumny? Proszę o odpowiedzi z obrazkami, linkami itp.

I ostatnie pytanie, jakie głośniki mogę podpiąć do tego wzmacniacza żeby nic się nie spaliło(proszę o nazwy, linki i inne)
  • REKLAMA
  • #2 12264934
    telecaster1951
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 818
    Są to zestawy ZgP 20-8-062.
    Które konkretnie przetworniki są uszkodzone?
    Najniższy (GD 20/20) wygląda dobrze, jeśli jest sprawny elektrycznie to zostaw go w spokoju.
    Środek (GDW 9/15) też nie wygląda źle. Działa? Jak tak, to zostawić.
    Góra, czyli GDW 6,5/1,5 jest wyraźnie poszarpany, ale na allegro można mieć go za dychę.
    marudaa napisał:
    I ostatnie pytanie, jakie głośniki mogę podpiąć do tego wzmacniacza żeby nic się nie spaliło
    O impedancji co najmniej 8om.
  • REKLAMA
  • #3 12264952
    marudaa
    Poziom 9  
    Największy jest chyba w najlepszym stanie, a pozostałe dwa mają wciśnięte te plastikowe kopułki z czego najmniejszy ma jeszcze pękniętą membranę. Ostatnio coś słabo to grało, wszystkie charczały, ale nie wiem czy wina kabla czy co. Dodam tez że kolumny nie są w środku wytłumione. Co będzie lepsze, naprawa czy kupno innych kolumn?
  • #4 12264988
    telecaster1951
    marudaa napisał:
    a pozostałe dwa mają wciśnięte te plastikowe kopułki
    To nie jest uszkodzenie. Wpływa jedynie na estetykę, ale na brzmienie nawet nie w najmniejszym stopniu. Można ją odkleić, wycisnąć i na powrót wkleić.
    marudaa napisał:
    z czego najmniejszy ma jeszcze pękniętą membranę
    Dla tego doradzam wymianę.
    marudaa napisał:
    Co będzie lepsze, naprawa czy kupno innych kolumn?
    Do 3015? Myślę że mogą być te co masz. Naprawa Cię wyniesie z 40zł. Oczywiście na niski bas nie licz z tego sprzętu.
    marudaa napisał:
    Dodam tez że kolumny nie są w środku wytłumione.
    Domyślam się. Możesz je wytłumić choćby i gąbką.
    marudaa napisał:
    Ostatnio coś słabo to grało, wszystkie charczały, ale nie wiem czy wina kabla czy co.
    Zmierz omomierzem rezystancję sprawnych głośników. LEKKO I CENTRYCZNIE wciśnij membrany GD i zobacz czy cewki nie ocierają.
  • REKLAMA
  • #5 12265004
    marudaa
    Poziom 9  
    telecaster1951 napisał:
    Zmierz omomierzem rezystancję sprawnych głośników

Na chwilę obecną nie posiadam omomierza, ale gdzie to zmierzyć, przy magnesie tam gdzie polutowane kable?
    telecaster1951 napisał:
    LEKKO I CENTRYCZNIE wciśnij membrany GD i zobacz czy cewki nie ocierają
    wydaje mi się że nic nie ociera
  • REKLAMA
  • #6 12265033
    telecaster1951
    marudaa napisał:
    ale gdzie to zmierzyć, przy magnesie tam gdzie polutowane kable?
    Na łączówce, pomiędzy wyprowadzeniami cewki.
    To jest łączówka, mierzy Kolega opór między + a -. Powinien wynosić około 6 om dla głośnika o impedancji 8 om. Jakie kolumny i głośniki do wzmacniacza Unitra ŁZR PW-3015?
    marudaa napisał:
    wydaje mi się że nic nie ociera
    To dobrze. Wychodzi na to, że nie ma mechanicznego uszkodzenia cewki. Jeśli cewka nie jest nadpalona, to Kolega ma do wymiany tylko po jednym głośniku z każdego zestawu z pary.
  • #7 12268822
    marudaa
    Poziom 9  
    To jeszcze raz ja :)
    Takie pytanko, dobrze będzie grał ten wzmacniacz Unitra ŁZR PW-3015 z kolumnami Philips AK 141/10 i czy opłaca się obie sprawne kolumny za 50 zł?
    Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.
  • #8 12281462
    mariuszkro
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Nie polecam klasyków. Szczególnie takich jak ten.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje informacji na temat kolumn i głośników do wzmacniacza Unitra ŁZR PW-3015. Otrzymuje wskazówki dotyczące identyfikacji kolumn ZgP 20-8-062 oraz stanu ich przetworników. Wskazano, że głośniki GD 20/20 i GDW 9/15 mogą być sprawne, natomiast GDW 6,5/1,5 wymaga wymiany. Użytkownik zastanawia się nad naprawą głośników lub zakupem nowych kolumn. Pojawia się również pytanie o kompatybilność wzmacniacza z kolumnami Philips AK 141/10, na co jeden z uczestników dyskusji odradza zakup klasycznych modeli.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA