logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić odbiór DVBT USB Mediatech MT4167 z 60 km?

pitron 03 Maj 2013 21:50 1458 6
REKLAMA
  • #1 12268842
    pitron
    Poziom 24  
    Ocena: 99
    Jak w temacie kupiłem tuner usb Mediatech MT4167 standardowa antena nie daje żadnego zysku. Zwykła siatka która odbierała analog tez nic. Kombinowałem z antenami własnej roboty biquad długość ramienia od 104 do 125mm, w różnych konfiguracjach nawet z ekranem i dalej kicha. Szwagier przywiózł swój tuner z antenką 8cm i złapaliśmy sygnał na moim tunerze na dachu, jego działa w domu po niezłej ekwilibrystyce z kablami od anteny. Zamierzam to badziewie jutro oddać, ale wcześniej postanowiłem zapytać forum zanim odzyskam 39zł ;-). Dystans do nadajnika około 60km 586000kHz. Mało oglądam tv i nie mam rozeznania czy to wina sprzętu, a może pokrycie kraju w 95% to tylko pierdoły na papierach u ministra cyfryzacji...
  • REKLAMA
  • #2 12268869
    Tomex
    Poziom 20  
    Ocena: 33
    Jak szwagrowy działa a Twój nie to raczej wina sprzętu. Czy przy ustawionej ręcznie częstotliwości pokazuje poziom i jakość sygnału?
  • REKLAMA
  • #3 12269054
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5331
    pitron napisał:
    Mediatech MT4167

Sam takowy onegdaj popełniłem, tez oddany i zakupiony normalny dekoder.
    pitron napisał:
    Mało oglądam tv i nie mam rozeznania czy to wina sprzętu

Raz, że takie sprzęty, za takie pieniądze to potworne badziewie i nigdy nie powinny trafić do sprzedaży.
    pitron napisał:
    a może pokrycie kraju w 95% to tylko pierdoły na papierach u ministra cyfryzacji...

U każdego urzędnika, na papierze wszystko gra i się zgadza, a real pokazuje zupełnie co innego.
    Biorąc też pod uwagę wielkość takich sprzętów to wcale nie dziwne, że to przeważnie nie działa, no bo jakiej dobrej klasy układy można zamontować do takiego sprzętu, przecież ani LG, Samsung, Panasonic czy inne firmy tego pokroju takowych nie produkują.
  • REKLAMA
  • #4 12269147
    pitron
    Poziom 24  
    Tomex napisał:
    Jak szwagrowy działa a Twój nie to raczej wina sprzętu. Czy przy ustawionej ręcznie częstotliwości pokazuje poziom i jakość sygnału?

Nie pokazuje, ale na moich antenkach. Szwagier odbębnił długi weekend i się zmył.
    Złapałem 80% na jego małej antenie, ale na dachu. Moje jak coś złapią to na 2 sekundy. Zakup nie był taki całkiem w ciemno bo sprawdziłem w sieci sprzęt tuż przed zakupem i miał pozytywna opinię komputerswiat tyle że testowali go w centrum Warszawy grrrr :-/.

Ostatecznie w akcie desperacji podłączyłem antenę wifi od linksysa miała podobna długość do tej działającej i nic...
  • #5 12271801
    pitron
    Poziom 24  
    Z przykrością muszę przyznać, że sieć sklepów C......r nie zgodziła się na zwrot urządzenia. Okazało się że w tym przypadku prawo nie chroni klienta...

Rozważanie czysto teoretyczne ;-): firma X produkuje taczki z kwadratowymi kołami, sklep Y sprzedaje takie taczki elegancko zapakowane. Klient kupuje taczkę po rozpakowaniu i próbie użycia okazuje się, że taczka nie spełnia swojej funkcji. Klient chce zwrócić towar, ale nie ma takiego prawa, serwis powie że taczka jest taka jak powinna, wymiana taczki na inny egzemplarz nie ma sensu bo wszystkie maja kwadratowe koła. Co w takim przypadku można zrobić oprócz załatwienia sprawy przez wymiar sprawiedliwości???
  • REKLAMA
  • #6 12275059
    Tomex
    Poziom 20  
    Ocena: 33
    zadzwoń do UOKIK odpowiedniego ze względu na miejsce zamieszkania. Mojej koleżance raz wystawili fachowe pismo i sklepikarka zwróciła jej kasę za buty, których prędzej nie chciała przyjąć
  • #7 13680324
    pitron
    Poziom 24  
    Pocieszające ze po uruchomieniu nadajnika doświetlającego ok 5km tuner łapie kilka programów.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił tuner USB Mediatech MT4167, jednak standardowa antena nie zapewniała zysku sygnału, a inne próby z antenami własnej roboty również nie przyniosły rezultatów. W porównaniu z tunerem szwagra, który z powodzeniem odbierał sygnał na małej antenie, jego tuner nie wykazywał stabilnego odbioru. Użytkownik rozważał zwrot urządzenia, jednak napotkał trudności z polityką zwrotów w sklepie. Inni uczestnicy dyskusji sugerowali, że problem może leżeć w jakości sprzętu, a także wskazywali na możliwość kontaktu z UOKIK w sprawie zwrotu. Po uruchomieniu nadajnika doświetlającego, tuner zaczął odbierać kilka programów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA