logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aiwa NSX-S30 nie czyta płyt po wymianie lasera KSS-213B w 2007 roku. Co robić?

Tomek_Mus 04 Maj 2013 16:18 3129 7
REKLAMA
  • #1 12270952
    Tomek_Mus
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Wydzielono z https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic153286.html

Witam.

Przepraszam, że odgrzewam stary temat, ale nie ma sensu zakładać nowego, skoro mogę odpowiedzieć na kilka wątpliwości powyżej.

W związku z poprzednimi postami:
    Pokrętło głośności: wykręciłem płytkę przednią, rozgiąłem cztery blaszki trzymające górę impulsatora i go rozpołowiłem. Patyczkiem do uszu z odtłuszczaczem wyczyściłem bieżnię i styki ze smaru, czy oleju, w którym to wszystko było i działa bez zarzutu.

Kilka lat temu wieża ta miała wymieniony laser - pudełko mam od KSS-213B (podobno kupiony na Wolumenie).

Teraz mój problem:
    Wieża od pewnego czasu przestała czytać płyty (wszystkie silniczki działają, tylko nie zczytuje, że ta płyta, to odpowiednia płyta). W 2007 roku był wymieniany laser, ale od tamtego czasu nie była rozbierana, więc chciałem potraktować ją odkurzaczem i pędzelkiem.
    Potencjometr udało mi się naprawić, ale podczas rozbierania niestety ułamało mi się takie coś... (poprzedni mechanior zalał jakimś klejem kołek i płytka nie chciała z niego zejść, więc delikatnie, ze świadomością, że trzeba uważać na to zalane gówienko operując nożykiem usłyszałem "chrup"...) Załączam zdjęcia płytki z miejscem zdarzenia i fragmentu pozostałości... Czy ktoś może wie, co to może być???

Obecnie efekt jest taki:
    Włączam wieżę do kontaktu - OK.
    Włączam włącznikiem - wysuwa talerz i zostawia na wierzchu (silniczek staje).
    Wciskam Open/Close, zamyka talerz, podnosi laser do góry, otwiera talerz (laser zostaje w górze) i silniczek do otwierania talerzy cały czas się kręci. Ewentualnie jeszcze jakaś kombinacja, ale efekt końcowy jest właśnie taki - laser w górze, szuflada wysunięta, a silniczek od wysuwania szuflady się kręci bez przerwy.

W związku z powyższym - wypiąłem jedną taśmę, żeby szuflada nie była otwarta i żeby silniczek się nie spalił (wraz z paskiem), całość skręciłem i... proszę o poradę.

Pytania:
    1. Czy taki efekt może dawać to zniszczone przeze mnie ustrojstwo?
    2. Czy takie coś można dokupić i dolutować?
    3. Czy może ktoś z Warszawy chciałby się zająć tą wieżą, żeby wyprowadzić ją na "ludzi"?

Z góry serdecznie dziękuję, pozdrawiam

Tomek
  • REKLAMA
  • #2 12271158
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 12271386
    Tomek_Mus
    Poziom 10  
    Dzięki za błyskawiczną odpowiedź...

Skoro pojemność, to rozumiem, że to był kondensator... Ściągnąłem, co znalazłem i są tam schematy tylko do płyty głównej, przedniej i magnetofonu. O CD cisza... Jakaś wskazówka, gdzie szukać schematu tej konkretnej płytki?

Posprawdzałem już wcześniej, czy wszystko jest podłączone OK, powyjmowałem i powkładałem jeszcze raz wszystkie ruszane przeze mnie taśmy i nic to nie dało.

A jeżeli chodzi o warszawskiego magika, to może jakieś podpowiedzi gdzie szukać? Szczerze mówiąc, miałem nadzieję, że może Ty się podejmiesz...

Pozdrawiam - Tomek
  • Pomocny post
    #4 12271463
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 12271925
    Tomek_Mus
    Poziom 10  
    Byłbym bardzo wdzięczny :) - do dogadania na priv, jak się zdecydujemy.

Mechaniki szuflady nie ruszałem w ogóle - wymontowałem tylko tą nieszczęsną płytkę drukowaną (wylutowując oczywiście jeden z silników).
    Dla kontroli wypiąłem czarną taśmę posuwu szuflady (która podobno często pada) i nie zauważyłem różnicy w zachowaniu się wieży. Ale po dokładnym włożeniu jej z powrotem nic się nie zmieniło.

Jeżeli chodzi o SMD - tu nie ma nic do patrzenia ;) jeżeli gdzieś by się znalazł schemat i dałoby radę go dokupić, to sam bym go wlutował, ale boję się, że jeżeli to nie ten kondensator, tylko coś innego jeszcze spaprałem tym pędzelkiem, czy odkurzaczem (choć wieża nie była podłączona do prądu), to czy to jest w ogóle do znalezienia i... czy jest opłacalne, bo w sumie - to już jest prawie zabytek :)

Wiesz - ja się cały czas zastanawiam, czy cokolwiek z tym robić, bo chyba laser i tak jest do wymiany (mam wymieniony na ten, w tym pudełku, które prezentujesz, w innym wątku, jako podróba). W sumie - całość z mechaniką podobno w Legionowie kosztuje 35 zł (co jest ceną jak najbardziej akceptowalną, ale czy jest dostępne i w jakiej jakości...?). Niestety - teraz doszły jeszcze problemy z szufladą, które nie wiem, czy są usuwalne ;)
    Z drugiej strony - małżonka przekonuje mnie już od dawna do zakupu nowego sprzętu, ale jak byłem w MM, czy innym Euro, to żaden mi się nie podoba...

Reasumując: gdyby komuś wpadł w ręce schemat tej wieży, albo miałby taką "na stanie" i mógł odczytać, czego mi brakuje - będę bardzo wdzięczny za info...
    Jak już będę wiedział, to odezwę się do Ciebie na PRIV. Na razie moje próby poszukiwań nie dały rezultatu :(

Pozdrawiam - Tomek
  • REKLAMA
  • #6 12304335
    Tomek_Mus
    Poziom 10  
    Witam ponownie.

Dla zainteresowanych chce powiedzieć, że zarówno opisana wyżej Aiwa, jak i stara miniwieża Sony - obydwie, dzięki uprzejmości dj-MatyAS trafiły do niego i wróciły działając bezbłędnie!

Bardzo serdecznie dziękuję!!

Aczkolwiek - odbierając je bardzo się spieszyłem i... miałbym prośbę o małe info - co ja tam tak naprawdę zepsułem, że ta szuflada wariowała? Tylko ten kondensator SMD i to było przyczyną, czy coś jeszcze, czego nie zauważyłem??

Pozdrawiam serdecznie
    Bardzo wdzięczny Tomek :)
  • #7 12304652
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 12305839
    Tomek_Mus
    Poziom 10  
    O kurcze...

SZACUNEK!!!

Jednak przeceniłem baaaardzo swoje umiejętności i bardzo Ci serdecznie dziękuję, że zdecydowałeś się przyjąć moich pacjentów.

Pozdrawiam - Tomek

PS: z czystym sumieniem temat zamykam :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wieżą Aiwa NSX-S30, która przestała czytać płyty po wymianie lasera KSS-213B w 2007 roku. Po próbie naprawy, w tym czyszczeniu mechanizmu, nie udało się przywrócić funkcji odczytu. Użytkownik sprawdził połączenia i mechanikę, ale problem nadal występował. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie kondensatorów oraz mechaniki szuflady. Ostatecznie, po konsultacji z ekspertem, okazało się, że uszkodzony był rezystor SMD, co zostało naprawione, a wieża wróciła do działania. Użytkownik podziękował za pomoc i zamknął temat.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA