logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przylutować wtyk jack do słuchawek stereo - schemat połączeń kabli

Dorota2004 26 Lut 2005 16:01 10330 9
REKLAMA
  • #1 1267852
    Dorota2004
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Urwał mi się jack od słuchawek stereo i musze go jakoś przylutować. Narysowałam mniej więcej jak to wygląda na rysunku. Gdzie który kabelek przylutować do wtyku?

Załączniki:
    • Jak przylutować wtyk jack do słuchawek stereo - schemat połączeń kabli shemat.JPG (7.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1267879
    12robert12
    Poziom 29  
    Ocena: 178
    Ekrany czyli tą wiązkę na zewnątrz(żółte) kabla łączysz i przylutowywujesz do "najwyższej" końcówki JackaOD strony lutowania, u ciebie na rys ten najbardziej z lewej. reszta w sumie dowolna. Sprawdż miernikiem przejscia.

http://www.hardwarebook.net/connector/av/tele35s.html

Pozdrawiam :)
  • Pomocny post
    #3 1267997
    MarcinG
    Poziom 30  
    Ocena: 58
    Witam
    Reszta nie jest "w sumie dowolna" lewy kanał jest na czubku wtyczki (TIP), prawy kanał jest na środkowym styku (RING), masa (SLEEVE) tak jak opisał poprzednik.
  • REKLAMA
  • #4 1268548
    Dorota2004
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Dzięki za pomoc. Mam jeszcze jedno pytanie. Od każdej słuchawki odchodzi jeden kabelek w którym są dwie żyłki tak jak to narysowałam. Czy to normalne ze są one nie zaizolowane tz. kabelek czerwony jest spleciony z żółtym i zielony z żółtym.

Tak jest jak na rysunku z lewej, nie powinno być tak jak na rysunku z prawej (to czarne ti izolacja)

Tak wygladaja te sluchawki:)
  • #5 1268829
    12robert12
    Poziom 29  
    Ocena: 178
    tak są takie kabelki i one są zaizolowane - specjalny lakier, przypatrz się na przewody wewnątrz silników, też są lakierowane.

>Marcin G chyba zgodzisz się ze mną ża i tak będzie działać jak przylutuje odwrotnie kanał lewy do prawego itd. itp.

Pozdrawiam :D
  • #6 1270727
    MarcinG
    Poziom 30  
    Ocena: 58
    Działać będzie, ale ktoś przy tworzeniu muzyki założył że dany instrument ma być z tej strony a nie z drugiej. Dlaczego mielibyśmy to zmieniać?
  • REKLAMA
  • #7 1391374
    beee54
    Poziom 2  
    12robert12 napisał:
    tak są takie kabelki i one są zaizolowane - specjalny lakier, przypatrz się na przewody wewnątrz silników, też są lakierowane.

Mam ten sam problem !
    Probowalem przylutowac wlasnie takie kable do minijacka ale cos zepsulem chyba jack bo przestal w ogole robić i wpadlem na taki pomysl ze urwe jakies inne stare sluchawki sony w taki sposób że zostawie tylko jack i jakies 5 centymetrow kabla. Sciagne koszulke a tam sa 2 miedziane czerwony i zielony. W tych sluchawkach ktore chce zeby dzialaly sciagnalem koszulke i tez byly te 4 kabelki. Zlutowalem je wszystkie razem a tu nie dziala :(((

Czy ktos wie jak zlutowac te lakierowane kabelki do siebie ? Czy musze je lutowac bezposrednio do jacka ? (wolalbym nie :) )
    Moze jakos da sie rozpuscic ten lakier ? :)
  • #8 1391395
    Spiritchaser
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Tą izolację ( lakier ) można opalić delikatnie np zapalniczką a potem dobrze zagrzać lutownicą z duuużą ilością topnika ( kalafonii ) . Cyna powinna " wskoczyć " na przewód i dobrze trzymać się miedzi .
  • REKLAMA
  • #9 1391481
    RSP
    Poziom 27  
    Ocena: 164
    Do lutowania tak izolowanych przewodów najlepiej używać tabletki zawierającej kwas acetylosalicylowy , Polopiryna S itp. Strasznie śmierdzi ale bardzo dobrze trzyma.
  • #10 1391915
    beee54
    Poziom 2  
    dzieki serdeczne, udalo mi sie naprawic kabel (zapalniczka swietnie dzialala), jednak nie udalo mi sie zlutowac przewodow nawet z uzyciem kalafonii i polopiryny :) mysle ze dlatego ze mam slaba lutownice.

Ale dziekuje, zaoszczedziliscie mi 99 zl na nowe sluchawki :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy lutowania wtyku jack do słuchawek stereo oraz schematu połączeń kabli. Ekran (zewnętrzna wiązka kabla) należy przylutować do masy (SLEEVE) – najniższego styku wtyku jack. Lewy kanał (TIP) to czubek wtyku, a prawy kanał (RING) to środkowy styk. W słuchawkach często występują przewody z dwoma żyłkami pokrytymi specjalnym lakierem izolacyjnym, który można usunąć delikatnym opaleniem zapalniczką i użyciem topnika (kalafonii) oraz kwasu acetylosalicylowego (np. Polopiryna S) dla lepszego przylutowania. Lutowanie takich przewodów wymaga dobrej lutownicy i odpowiedniej techniki. Nieprawidłowe połączenie kanałów może działać, ale zmienia lokalizację dźwięku stereo. W dyskusji pojawił się przykład słuchawek Sony z lakierowanymi przewodami oraz link do schematu połączeń jacka stereo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA