logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak wykrywania myszy PS/2 i COM po reinstalacji Windows 98 SE

Wesel 26 Lut 2005 17:59 3702 6
REKLAMA
  • #1 1268212
    Wesel
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Dostalem całego kompa (komp, monitor, klawiatura, mysz) wszystko wczesniej działało bez problemu. Po sformatowaniu systemu i zainstalowaniu ponownie systemu win98se nie ma myszy. Komp wogóle nie widzi jej ani pod comem a także pod ps/2(gniazdo ps/2 podłączane kablem do płyty główniej) nie wiem co jest przyczyną są sterowniki do myszy zainstalowane.Sprawdzalem na kilku myszach które napewno działają. Co może być tego przyczyną?????????????????????
  • REKLAMA
  • #2 1268242
    Grysik
    Poziom 20  
    Ocena: 5
    może sterowniki do płyty głownej?
  • REKLAMA
  • #3 1268269
    pan_slonik
    Poziom 22  
    Ocena: 9
    ustawienia myszy w biosie. wybór ps2 badz tez com. sprawdz
  • REKLAMA
  • #4 1268859
    arnie
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Błąd w rejestrze systemu. Sprawdź mysz pod dosem używając sterownika myszki dla dos i odpalając np Edit albo Qbasic.

Sprawdź w trybie awaryjnym. Jak bedzie to na bank błąd w rejestrze

Poszukam gdzie jest info o myszce
  • #5 1269890
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 611
    A ja mam nieco inny problem z myszą A4 Tech SWW-21 (mysz PS/2 z oryginalną przejściówką na COM) w Win98SE na domyślnych sterownikach jak i na dostarczonych od producenta.

Na PS/2 mysz działa tylko w pionie - znaczy kursor można przesunąc tylko góra-dół. Na COM wszystko jest OK. Może mi ktoś wyjaśnić jak to możliwe?
  • #6 1270579
    Wesel
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    W trybie awaryjnym nie ma tak samo myszy
    Nie mam sterownikow to płyty główniej nawet nie wiem dokonca to to za płyta nie ma żadnych oztaczeń oprucz tego że pracuje na chipset FW82371EB

Dodano po 3 [minuty]:

Jak sprawdzic w DOSie mysz????? nigdy tego nie robilem i nie wiem jak to zrobić...

A w biosie nie mam wyboru myszy przynajmniej nie umiem znalezc :/ Jak jest wybór to może napisz gdzie byłbym wdzięczny
  • REKLAMA
  • #7 1270731
    arnie
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    W bios nie ma wyboru myszy. co najwyżej możesz w BIOS wyłączyć opcje Mouse PS/2 i to nie we wszystkich.

Aby używać myszki w DOS trzeba uruchomić stery pod mysz tzn mieć program np mouse.com. Jest to program rezydentny. Nie wiem czy działa z PS/2.
    Sprawdź miernikiem czy są napięcia w myszce.

Sprawdź czy masz właczone porty COM w BIOS

Sprawdź czy w katalogu WINDOWS/SYSTEM jest taki plik jak mouse.drv
    Jak go nie bedzie to musisz go tam wgarć z płyty insatlacyjnej. Musisz poszukać w CAB'ach.

Po czym zrobisz tak:

reset kompa
    podczas ładowania systemu naciśniesz F8 i zrobisz tak aby zapisał plik BOOTLOG.txt (nie jestem pewien czy txt) (chyba 5.opcja ale pewny nie jestem)
    Potem przejżysz ten plik w notatniku i zobaczysz czy ładuje plik mouse.drv
    jeśli nie to masz pproblem z rejestrem.

Dodałem ptrogram do testowania myszy w DOSie.
    Najpierw załaduj ODMOUSE.EXE
    a potem uruchom ODTEST.EXE
    jeśli bedziesz miał kursor to znaczy że mysz jest OK
    Załączniki:
    • myszDOS.rar (50.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po reinstalacji systemu Windows 98 SE komputer nie wykrywa myszy podłączonej do portów PS/2 oraz COM, mimo że sterowniki myszy są zainstalowane i testowano kilka działających myszy. Możliwe przyczyny to brak sterowników płyty głównej, błędy w rejestrze systemowym lub nieprawidłowe ustawienia BIOS, choć w BIOS często brak jest opcji wyboru portu myszy. Zalecane jest sprawdzenie obecności pliku mouse.drv w katalogu WINDOWS/SYSTEM oraz jego załadowania podczas startu systemu (analiza bootlogu). Testowanie myszy w trybie DOS wymaga załadowania sterownika myszki (np. mouse.com lub ODMOUSE.EXE) i uruchomienia programu testowego (np. ODTEST.EXE). Warto także zweryfikować, czy porty COM są aktywne w BIOS oraz czy mysz otrzymuje odpowiednie napięcie. Jeden z użytkowników zgłosił problem z myszą A4 Tech SWW-21, która na PS/2 działa tylko w osi pionowej, a na COM poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA