logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podmienić router na inny jeśli dostawca skonfigurował aby tylko pierwszy dzi

Mayestro_PW 06 Maj 2013 00:10 5952 5
REKLAMA
  • #1 12276629
    Mayestro_PW
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam, nie chodzi mi o jakieś łamanie haseł, hackowanie routerów, nie, o coś innego. Mianowicie mój dostawca internetu(galileo?) skonfigurował mi internet tak że tylko jeden router(ich router) może działać na kablu od internetu. Chciałem go wymienić ale gdy podłączyłem swój router to nie złapał neta. Model tego routera od nich to: TP-LINK Wireless Router WR340G. A drugi router to CISCO coś tam, ale myśląc że to wina routera, to wymieniłem go na tańszy lecz podobny do tego ich routera(wygląd ten sam, model też, tylko wersja Hardware czy czegoś tam jest inna, w ich jest 2,4 a u mnie 4).
    Wydaje mi się że oni filtrują połączenia na podstawie MAC. Gdy zmieniłem swojemu routerowi adres MAC na ten co pisze na ich routerze, to też nic nie pomogło, ale to dlatego że port WAN ma inny adres MAC niż port LAN i WLAN w routerze, a na nalepce na spodzie jest właśnie adres MAC portu LAN i WLAN. Na swoim routerze różnica polega na tym że WLAN i LAN ma końcówkę xx-xx-xx-xA a WAN xx-xx-xx-xB więc jest łatwo, tylko w tamtym routrze od nich jest trochę inaczej, bo tam kończy się na xx-xx-xx-xx-50. Więc nie wiem jaki może adres MAC portu WAN. Może Wy coś wiecie?

A może coś źlę konfiguruję? Ja wybieram Dynamic IP, może ma być Static IP? Tylko nie wiem dokładnie co tam powpisywać...
    A może jeszcze być tak, że w grę wchodzi PPoE czy coś takiego? Choć wątpię, bo na początku gdy mi zakładali neta, nie dali jeszcze routera(najpierw trzeba go było od nich kupić) to koleś co mi neta zakładał podpiął kabel do karty sieciowej w komputerze i spisał adres MAC. Ale wtedy zanim aktywowali mi neta(czyli wpisali tam u nich na White-Listę) to jak wpisałem google.com to pojawiała się ich strona. A gdy podłączam swój router, to się nie pojawia...
  • REKLAMA
  • #2 12276659
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 12276667
    Mayestro_PW
    Poziom 10  
    To nie jest urządzenie dostawcy, należy do mnię tylko ja u nich kupiłem o ni mi skonfigurowali i zasadzili hasło na bramkę - abym "przez przypadek sobie nie zepsuł" i teraz każda chęć przkierowania portu, zmiana hasła, czy nawet zmiana jakiego kolwiek g**** kończy się zapłatą 10zł za fatygę(w zależności ile trzebabyło robić, ale min, 10zł max. miałem 30zł) i dojazdem do nich ~20km... A na dodatek router stary bo jeszcze w standardzie G.

Dodano po 15 [minuty]:

A wie ktoś może jak sprawdzić adres MAC portu WAN w routerze od nich?
  • REKLAMA
  • #4 12276703
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 12276721
    Mayestro_PW
    Poziom 10  
    Ale już kiedyś powiedziałem że chcę znać dane do bramki, ale mi powiedzieli że mają dużo problemów bo ludzie zaczyną grzebać w routerach i potem oni muszą wszystko odkręcać, więc nie podają haseł, a jak mi coś będzie trzeba to sami zrobią. Fakt robią, tylko chcą za to pieniądze! Raz za włączenie UPnP zgarnęli 10, za jedno kliknięcie!

To wie ktoś jak zobaczyć jaki MAC adres ma port WAN w routerze bez logowania się do niego?
  • #6 12278235
    Mayestro_PW
    Poziom 10  
    Dobra już rozwiązałem problem.
    Podłączyłem router do komputera(port WAN routera, do portu LAN komputera) i nasłuchiwałem kabel WireShark'iem. I poznałem adres MAC portu WAN.
    Później wpisałem MAC do mojego drugiego routera i działa.
REKLAMA