logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lampa Sodowa HPS 600W. Jaka powinna być wartość kondensatora?

Scubzik 26 Lut 2005 21:32 3917 1
REKLAMA
  • #1 1268979
    Scubzik
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Mam pytanie..Jaki powinna być wartość kondensatora zastosowanego w układzie lampy HPS (wysokoprężna sodówka) o mocy 600Watt ..
    Kondensator podpina się równolegle do układu ale przed statecznikiem???
    Mam też drugie pytanie ...ponieważ lampa nie chce działać na długim przewodzie między zapłonnikiem iżarówką (impuls wjest rzędu 4,5 - 5,0 kV) nawet na długim przewodzie!! to czy w takim układzie można zastosować długi kabel(5-7m) od statecznika do zapłonnika (zapłonnik montowany przy samej oprawce) ????
  • REKLAMA
  • #2 1303026
    Scubzik
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Z racji tego że tu nikt mi nie chce odpowiedzieć (buuuuuuuuu :-))) ) Odpowiem sam - sobie oraz wszystkim zainteresowanym:
    1. Kondziołek o wartości 65uF -- 2 sztuki czyli: 30uF + 35uF oba oczywiście równolegle podłącazanie pzed statecznikiem!!!
    2. Kabel może być długi między statecznikiem z zapłonnikiem!!! Organoleptycznie sprawdzona max długość kabla natomiast od zapłonnika do żarówy to nie więcej jak 50-60cm MAX!!! (ja sprawdzałem na kabelku typu "linka" 3x2,5kwadrat)
    3. NIE PYTAJCIE się o nic na forum na firmowej stronie Elgo..Łajzy nawet nie raczą odpowiadać (www.elgo.pl/forum)Ja nie doczekałem się na odpowiedź!!
    Jeśli chodzi o punkt nr 2 to nie wiem czemu w lampach o mocy 600W ta zależność jest prawdziwa natomiast w lampach 400W stosując kabel ok2-3m nie ma żadnych efektów ubocznych i lampa bez problemów świeci (zapłonniki mają podobny impuls między 4,5 a 5 kV)
    CAŁY tekst powstał w oparciu o doświadczenie...metodą czysto organoleptyczną hehe..
    Pozdrawiam!!
REKLAMA