logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Inne] Jakie oszczędności daje kondensator mocy biernej 60 uF przy 400W/600W?

kapitanpolska007 23 Lip 2014 16:16 2781 10
REKLAMA
  • #1 13818932
    kapitanpolska007
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie,

Pierwszy raz jestem na tym forum dlatego nie bijcie, nie mam pojęcia o elektrycznościach/elektronice, mimo to, mam pytanie które mnie bardzo nurtuje, i byłbym wdzięczny gdyby ktoś mi pomógł w tym temacie.

Otóż interesuje mnie zastosowanie kondensatora mocy biernej 60 uF.
    W.w. kondensator mocy biernej jest połączony z urządzeniem o mocy 400 lub 600W. Może mnie ktoś oświecić na jakie oszczędności mogę liczyć stosując taki sprzęt?

Przykładowo: urządzenie 400W lub 600W do tego kondensator mocy biernej = ile mogę zaoszczędzić prądu (złotówek), używając taki kondensator?

Mam nadzieję że w miarę jasno opisałem wszystko bo tak naprawdę, to ciężko mi to opisać profesjonalnie, gdyż nie mam pojęcia o co chodzi, wiem tylko że kondensator oszczędza na prądzie i ja chciałbym wiedzieć ile mi zaoszczędzi...

Z góry dziękuje bardzo serdecznie za pomoc.

Pozdrawiam :D
  • REKLAMA
  • #2 13818993
    adam158
    Poziom 23  
    Ocena: 231
    Kondenasator jest potrzebny w urządzeniu z innych powodów,skąd masz taką wiedzę że "kondensator oszczędza na prądzie" w sumie bardzo nowatorska i śmiała teoria
    napisz co to za urzadzenie to się dowiesz po co on tam jest
  • REKLAMA
  • #3 13819012
    kapitanpolska007
    Poziom 9  
    Np. stąd http://www.twelvee.com.pl/1751924665.php .

Dodatkowo powiem że chodzi o lampę o mocy 400W do której jest dołączony kondensator mocy biernej. Na różnych forach wszędzie piszą że taki kondensator oszczędza na prądzie. Nikt mi tylko nie chce odpisać, dlatego skierowałem się już do specjalistów, i stąd moja nadzieja i obecność na elektroda.pl.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 13819025
    adam158
    Poziom 23  
    No tak coś słyszałeś bateriami kondensatorów kompensuje sie moc bierna w układach gdzie
    głównie jest obciążenie indukcyjne w zakładach przemysłowych ,ale nie w domu w lampie
    co to jest za lampa jarzeniówka,sodówka?
  • #5 13819036
    kapitanpolska007
    Poziom 9  
    Jest to lampa sodowa HPS 400W. Lub 600W. Zależy którą się kupi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 13819724
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1548
    kapitanpolska007 napisał:
    Dodatkowo powiem że chodzi o lampę o mocy 400W do której jest dołączony kondensator mocy biernej

Ten kondensator stosuje się by poprawić współczynnik cos Φ , lecz jest to ważne tylko dla posiadaczy rozliczeń za tą energię elektryczną czyli energie bierną . Kolega jako pospolity odbiorca energii nie płaci za taką moc wiec żadnych oszczędności nie będzie.
  • #7 13820072
    JWitek
    Poziom 23  
    Ocena: 51
    Gwoli ścisłości, pewna oszczędność może być. Mniejszy prąd to mniejsze straty w przewodach pomiędzy licznikiem a odbiornikiem. W praktyce typowego odbiorcy - mało znaczące. Już bardziej możliwe są oszczędności inwestycyjne - mniejszy przekrój przewodu do lamp.
  • #8 13823641
    kapitanpolska007
    Poziom 9  
    Czyli jeśli bez sodówy się nie obejdzie to jestem na nią skazany, nie ma żadnych innych realnych zamienników oddających sodowe zalety tego urządzenia a kondensator nie zaoszczędzi mi na prądzie ?? Jeśli będzie 400W to mam się szykować na zużycie prądu rzędu 0.4 kwh czy tak?
  • #9 13824980
    adam158
    Poziom 23  
    Tak ,jeżeli będziesz naświetlał to godzinę to zużyjesz 0,4 Kwh ,ale po 5 godzinach już
    na liczniku ukręcisz 2,0 Kwh, w Polsce to około 1 zł zapłacisz za te 5 godzin.
  • #10 13826428
    kapitanpolska007
    Poziom 9  
    Dziękuje wszystkim za wszystkie informacje. Byliście bardzo pomocni :)
    Z racji soboty, miłego weekendu życzę.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o oszczędności związane z zastosowaniem kondensatora mocy biernej 60 uF w połączeniu z lampą sodową o mocy 400W lub 600W. Odpowiedzi wskazują, że kondensator poprawia współczynnik mocy (cos φ), co jest istotne w przypadku rozliczeń za energię bierną, jednak dla typowego odbiorcy domowego nie przynosi to oszczędności. Zmniejszenie prądu może prowadzić do mniejszych strat w przewodach, ale oszczędności są minimalne. Użytkownik dowiaduje się, że przy pracy lampy przez 5 godzin zużyje około 2,0 kWh, co przekłada się na koszt około 1 zł.
REKLAMA