logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ramię robota - atmega, silnik krokowy, akcelerometr

witekjj 08 Maj 2013 17:42 2244 2
REKLAMA
  • #1 12285375
    witekjj
    Poziom 9  
    Witam

Chcę zbudować ramię robota, które ma spełniać zadanie poziomicy. Konstrukcja ma być oparta na mikrokontrolerze atmega88, silnik krokowy który ma sterować ramieniem, oraz akcelerometr służący do zbierania danych o pozycji ramienia. Posiadam już pewne amatorskie doświadczenie z zakresu mikrokontrolerów, mam jedynie pytania co do silnika oraz akcelerometru.
    Założenie całej konstrukcji jest proste. Ramię ma ustawiać się cały czas równolegle do powierzchni ziemii. Ma być na nim zamocowany wskaźnik laserowy, ale o tym pomyślę później.

Zdecydowałem się na silnik krokowy zamiast serwa modelarskiego, ponieważ wydaje mi się że jestem w stanie uzyskać większą dokładność, zastanawiam się nad tym silnikiem:
    http://botland.com.pl/silniki-krokowe/71-silniki-krokowy-200-krokow-39v.html
    Przy zastosowaniu półkroków mógłbym zmieniać pozycję co 0,9 stopnia co mi wystarcza.
    Czy uważacie że to dobry wybór, czy może ktoś mógłby polecić coś innego? Zależy mi też na tym, aby ramię trzymało swoją ustaloną pozycję, nie wiem czy powinien to realizować sterownik czy lepiej byłoby zastosować jakąś przekładnie z hamulcem?

A teraz pytania co do akcelerometru, mianowicie czy sam akcelerometr wystarczy do takiej konstrukcji czy potrzebny jest jeszcze żyroskop? Czy ktoś z doświadczeniem w tym temacie mógłby polecić mi jakiś konkretny układ? W tym temacie raczkuje całkowicie. Zapoznaję się już oczywiście z informacjami w necie na ten temat, ale przydałby się jakieś rady od kogoś doświadczonego.

Pozdrawiam, z góry dzięki za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 12286369
    qwert2000
    Poziom 14  
    Ocena: 25
    Wystarczy akcelerometr np. ADXL345
    Cytat:
    Its high resolution (3.9mg/LSB) enables measurement of inclination changes less than 1.0°.

Jak możesz zasilać ramię cały czas to wystarczy siła trzymania silnika krokowego.
  • #3 12288292
    witekjj
    Poziom 9  
    Tak, ramię będzie zasilane cały czas. ADXL345 wygląda przyzwoicie i jest nie drogi. W takim razie zamawiam części i zobaczymy co z tego wyjdzie, dzięki.
REKLAMA