logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Robot- mechaniczne ramię

adamusx 11 Mar 2006 02:20 75555 120
  • Witam.

Chciałem przedstawić konstrukcje robota, a dokładniej mówiac jest to manipulator o 3 stopniach swobody.
    Pracowalem nad nim w wakacje około 3 tyg. i jest to konstrukcja zrobiona jak najnizszym kosztem!!!

Całość zamknęła się w granicach 100zł !!!!!!!!!!!!!

Cześć mechaniczna wykonana jest z elementow metalowych od starych mechanizmow wycieraczkowych i innego "zlomu" jaki znalazlem w piwnicy:) Same sliniki równiez pochodza z mechanizmow od wycieraczek. Silniki te sa idealne do takich rozwiazan gdyz charakteryzuja sie bardzo duzym momentem i duzym przełożeniem. Jeden z silników pochodzi z drukarki i słuzy do sterowania chwytakiem.
    Na kazdym z 3 silnikow poruszających ramionami zamontowany jest enkoder zliczajacy impulsy. Sa one niezbedne do ustalenia właściwej pozycji ramion. Enkodery nabylem na allegro

za ok 10 zł za sztuke.
    Na każdym ramieniu jest zamontowany także mikrosty, który służy do określenia pozycji zerowej po włączeniu zasilania.

Co do czesci elektronicznej i samego sterowania.... Plytki nie sa moze najlepiej wykonane, ale gonił mnie czas:) Elektronika podzielona została na 2 częsci:
    - płytka z układami wykonawczymi
    - płytka z układem sterowania
    Do tego dochodzi jeszcze mała klawiaturka.

Układ wyonawczy:
    Silniki zasilane sa poprzez mostki H -bridge ( ulady STA434A -nabyte na allegro za 3 zł sztuka) Dalej mostki sa sterowane przez transoptory, które zabezpieczaja m. in mikrokontroler przed ew. przepieciami, oraz realizuja pewna logike sterowania mostkami ( tak by nie było możliwości podać sygnalow ktore mogly by uszkodzic mostki)
    Układ sterujący:
    Zawiera mikrokontroler ATmega16, wyświetlacz LCD2x16, układ max232 do komunikacji z komputerem, wzmacniacz operacyjny do pomiaru prądów silników i pare innych elementów.

Napisany program na ATmege16 umożliwia samodzielne sterowanie robotem. Mamy mozliwośc :

Napisany program na ATmege16 umożliwia samodzielne sterowanie robotem. Mamy mozliwośc :

-recznego poruszania każdym z ramion + otwieranie /zamykanie chwytaka
    -regulacje predosci ( zrealizowana za pomocą PWM)
    -obserwowania aktualnej pozycji i prędkości na wyświetlaczu
    - zapamietywanie pozycji ( do 20 pozycji) + zapamiętanie prędości aktualnie ustawionej
    -zapamietywanie sekwencji (programow) ustalonych pozycji ( do 10)
    - SZUKANIE POZYCJI WCZESNIEJ ZAPAMIETANEJ, z możliwościa podążania miedzy kolejno zapamietanymi punktami i zapetlenia szukania.
    Dzieki temu możemy wykonywać proste czynnosci polegające na cylicznym przenoszeniu jakiegos przedmiotu z jednego miejsca w drugie.
    Zapisywane pozycje i sekwencje mieszcza sie w pamieci EEPROM mikrokontrolera, wiec po starcie robota wystarczy tylko wyzerowac pozycje i mozna realizowac zapamietane sekwencje.

Mierzony jest także na bieząco pomiar prądu silników. Sygnalizowane jest dzięki temu przeciązenie i ewentualnie następuje zatrzymanie silniów w przypadku jakiejs kolizji itp:)
    Program nie jest jeszcze dopracowany, gdyż przy szukaniu pozycji ramiona poruszaja się po koleli, a powinny pracowac wszystie silniki razem. Ciezko bylo to zaimpelentowac w jednej ATmedze. Jak znajde troche czasu to moze zbuduje sterownik w ktorym kazdy silnik bedzie sterowany przez osobny procek i beda sie one ze soba komunikowaly. Poza tym nie ma jeszcze komunikacji z komputerem :)

Poniżej załaczam zdjecia konstrukcji i filmiki. Polecam obejrzeć filmiki gdyż widać na nim robocika w akcji:)
    Filmy są skompresowane w Xvid.
    Załączniki:
    • filmik_robot_90%speed.rar (1.86 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Robot- mechaniczne ramię robot12_800x600.jpg (82.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • film1_robot_w_akcji.rar (1002.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Robot- mechaniczne ramię sterownik_driver800x600.jpg (94.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Robot- mechaniczne ramię robot5_800x600.jpg (88.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • film_robot3.rar (772.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Robot- mechaniczne ramię robot8_800x600.jpg (81.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    adamusx
    Poziom 27  
    Specjalizuje się w: pomiary
    adamusx napisał 977 postów o ocenie 28, pomógł 94 razy. Mieszka w mieście Poznań. Jest z nami od 2004 roku.
  • #2 2400618
    conQeror
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4
    Witam

Gratuluję, to chyba pierwszy robot jaki widzę na elektrodzie, ale od razu mówię że więcej nie szukałem :). A o do konstrukcji to sporo pracy chyba kosztowała.

Pozdrawiam
  • #3 2400647
    djsebartus17
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    witam
    po oglądnięciu filmików doznałem szoku, świetna konstrukcja, respeckt Ciebie bo ja nigdy nie wykonałbym coś takiego.
    pozdrawiam
  • #5 2400744
    adamusx
    Poziom 27  
    Ocena: 28
    Tak silniki od wycieraczek( stary 2 xWV golf + 1 x fiat uno :) . CIezo tu mowic o doladnosci gdyż sa to zwyle silniki prądu stalego. Same takie silniki by nie wystarczyly zeby trafic do okreslonej wczesnie pozycji dlatego kazdy ma zamontowany enkoder, który oblicza pozycje .Poza tym przy szuaniu położenia jest ono znajdowane praktycznie idealnie co do zapamiętanej pozycji. Jedynie przu wiekszych predkosciach ruchu następuje male przeregulowanie.
    Algorytm znajdowaniu puntu jest zrealizowany, że przy dochodzeniu do punktu nastepuje hamowanie silnika i przy koncu dojezdza do niego powoli by nie przekroczyc tego punktu.
    Silniki ktokowe by sie tu nie nadawaly. W wiekszosci robotów przemyslowych tez stosuje sie rozwiazania z enkoderami, gdyż silnik krokowe sa : za slabe, za wolne , moga gubić kroki przy zbyt dużym obciazeniu lub naglym zatrzymaniu np ramienia o przeszkode.
    Dodam jeszcze że przy takich silnikach spokojnie mogę operować przedmiotami o masie 0.5Kg!!
  • #6 2400895
    Randal
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Ekstra Ci to wyszło, gratuluję! Naprawdę szybkie to jest!
    A jaka jest mniej więcej dokładność? zwłaszcza przy małych ruchach
    Będą jakieś schematy?
  • #7 2400914
    adamusx
    Poziom 27  
    Przy pełnej prędkości można wykonać np pełen obrót w około 1 sek. Oczywiscie wówczas nie uzyskamy zbyt dużej dokładności.
    Dokładności wynika z rozdzielczości enkoderów i prędkosci, oraz zastosowanego sposobu szukania pozycji. Przy mniejszej prędkosci znajdziemy pozycje z około 1-2 mm błędem i wynia ona prawdopodonie z niewielkich luzów w całej konstrukcji oraz silnikach :)
    Schemaciki postaram się zamieścić tylko musze je dopracować :) A ja jak bedę miał czas to nakrece filmik z powtarzjącą się sekwencją przenoszenia jakiegoś elementu.
  • #8 2401056
    Maniak.M
    Poziom 16  
    Ocena: 85
    Projekt extra. Sam coś takiego zbudowałem, ale nie mogłem znaleść metalowych przekładni ślimakowych - miałem plastikowe (pękały). Możesz powiedzieć gdzie można dostać takie ja ty masz?

Jak bym mógł dał bym ci punkt, ale juz 3 oddałem.
  • #9 2401491
    adamusx
    Poziom 27  
    Dodatkowe przekładnie stosowałem tylko do połączenia silnika z enkoderem. Same silniki od wycieracze posiadaja przekładnie slimakowa o duzym przelożeniu i na tyle sa mocne, że na remieniu o dł 1m unosiłem cięzar 1 Kg.
  • #10 2401587
    Poziom 36  
    Ocena: 413
    adamusx napisał:

Silniki ktokowe by sie tu nie nadawaly. W wiekszosci robotów przemyslowych tez stosuje sie rozwiazania z enkoderami, gdyż silnik krokowe sa : za slabe, za wolne , moga gubić kroki przy zbyt dużym obciazeniu lub naglym zatrzymaniu np ramienia o przeszkode.

bzdury bzdury ! silniki krokowe odpowiednio wysterowane Nie gubia krokow a nawet jak zgubia to sa od tego enkodery do korekcji , silniki krokowe maja wlasnie niesamowita zdolnosc do wyciagania z nich wiekszej mocy jezeli uwazasz ze silnik pradu stalego o rozmiarach podobnych do slinika krokowego jest silniejszy to zrewdiuj swoja wiedze na temat mechaniki precyzyjnej , fakt silniki krokowe nie maja takich wielkich predkosci jak silniki zwykle ale maja wieksza moc i sa bardziej precyzyjne
  • #11 2401747
    adamusx
    Poziom 27  

bzdury bzdury ! silniki krokowe odpowiednio wysterowane Nie gubia krokow a nawet jak zgubia to sa od tego enkodery do korekcji , silniki krokowe maja wlasnie niesamowita zdolnosc do wyciagania z nich wiekszej mocy jezeli uwazasz ze silnik pradu stalego o rozmiarach podobnych do slinika krokowego jest silniejszy to zrewdiuj swoja wiedze na temat mechaniki precyzyjnej , fakt silniki krokowe nie maja takich wielkich predkosci jak silniki zwykle ale maja wieksza moc i sa bardziej precyzyjne

W takim razie dlaczego w robotach przemysłowych sa wykorzystywane silniki prądu stałego lub zmiennego?? Osobiscie miałem do czynienia z dwoma profesjonalnymi robotami przemysłowymi : Staubli ( o udzwigu do 5Kg) i duzym robotem Kuka ( udzwig do 35 Kg) W obu przypadkach stosowane były silniki, ale prądu zmiennego (bezkomutatorowe).
    Nie twierdze ze silniki krokowe są słabe i małoprecyzyjne. Fatycznie porównujac rozmiarami silnik krokowy jest wiele silniejszy. Chodzi tu głownie o uzyskiwane prędkosci, gdzie w porownaniu silnik krokowy może sie schować . Przeciez chodzi tu tez o prędkosc wykonywanych czynnosci.
  • #12 2401821
    Poziom 36  
    Ocena: 413
    adamusx napisał:

W takim razie dlaczego w robotach przemysłowych sa wykorzystywane silniki prądu stałego lub zmiennego?? Osobiscie miałem do czynienia z dwoma profesjonalnymi robotami przemysłowymi : Staubli ( o udzwigu do 5Kg) i duzym robotem Kuka ( udzwig do 35 Kg) W obu przypadkach stosowane były silniki, ale prądu zmiennego (bezkomutatorowe).
    Nie twierdze ze silniki krokowe są słabe i małoprecyzyjne. Fatycznie porównujac rozmiarami silnik krokowy jest wiele silniejszy. Chodzi tu głownie o uzyskiwane prędkosci, gdzie w porownaniu silnik krokowy może sie schować . Przeciez chodzi tu tez o prędkosc wykonywanych czynnosci.

silniki pradu zmiennego bezkomutatorowe .. ciekawe a jakie to sa ? bo ja znam tylko klatkowe , te to wogole maja malutenki momet obrotowy , mzoe to jednak byly silnik korowe ? :)
  • #13 2401889
    adamusx
    Poziom 27  
    Ale to juz nie nazywa sie silnik krokowy i nie jest sterowane jak silnik krokowy :>
  • #14 2403260
    kura999
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    silniki pradu zmiennego bezkomutatorowe to silniki synchroniczne z magnesami stalymi w wirniku, silniki krokowe wykozystywane sa tylko w maszynach malej i sredniej "mocy"
  • #15 2404108
    Killerca
    Poziom 13  
    A moża by umieścić te filmy na jakimś serwerku?Albo czy mogę prosić o wysłanie na maila?Chciałbym zobaczyć jak to działa ale nie mam punktów aby pobrać :(
  • #16 2404641
    adamusx
    Poziom 27  
    Moge Ci podeslać na maila jak chcesz. Dzis jeszcze moze jakies filmiki nagram nowe :)

Nizej fotki przedstawiająca konstrukcje chwytaka i enkodera, oraz filmik z zabawa z puszka :D
    Załączniki:
    • film_robot_fast_move.rar (1.39 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Robot- mechaniczne ramię enkoder.jpg (78.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Robot- mechaniczne ramię chwytak.jpg (75.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 2407326
    djsuchy
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Bajerrrrr... Świętne naprawde super 10/10 :)

pozdr
    djsuchy
  • #18 2408326
    wojtek999
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    super robicik, zawsze chciałem coś takiego poskładać:)
    Ktoś pytał skąd można wziąść przekładnie ślimakowe. Myślę, że doskonale nadały by się do tego stroiki od gitary( czy jak to siętam nazywa, kęci siętym żeby naciągnąć struny). Jest to małe i bardzo wytrzymałe.
    Wydaje mi się też że w tych dużych robotach o których wspominaliście ( ten na 5kG i 35kG) nie ma silników krokowych ze względu na koszty. Przecież takie silniki są dużo droższe, a jeszcze takie wielkie to.... Co do mocy to zgadzam się że krokowe mają sporo większą moc przy takich samych rozmiarach jak zwykłe.

Dodano po 11 [minuty]:

Pisałeś, że dałeś za enkodery 10zł za szt. A nie możnaby rozebrać starej, uszkodzonej myszki do kompa i wyciągnąć enkodery?Wyszłoby wielokrotnie taniej. Czy też one sią nie nadają?
  • #19 2408690
    adamusx
    Poziom 27  
    Witam.

Silniki od wycieraczek zazwyczaj mają już wbudowana przekładnie slimakowa - dlatgo wlasnie wybor padł na nie. Na allero mozna kupic taki uzywany silnik za parenasscie zlotych, albo idziesz na zlom i szukasz po starych samochodach :D

Na poczatku myslalem o enkoderach z myszki ale stwierdzilem ze za duzo zabawy by bylo z nimi. Znalazlem na allegro takie tanie silniczki za 10 zl lacznie z enkoderami i stad mam te enkodery. Poza tym posiadaja one juz wbudowane bramki ksztaltujeca przebiegi dzieki czemu na wysciu z tych enkoderow mam odrazu gotowe przebiegi TTL.
  • #20 2410056
    wojtek999
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    No fakt, czasem lepiej dać pare złotych i mieć zrobione jak należy:)
  • #21 2410288
    adamusx
    Poziom 27  
    Zgadza sie:) A tak wogole to zeby dostac tani enkoder to naprawde ciezko. Na poczatku przegladalem oferty enkoderow z netu m. in. firmy wobit... ceny mnie po prostu zabily :)
  • #22 2417410
    Bartoszd
    Poziom 11  
    Fantastyczny projekt. Mogę podziwiać tylko zdjęcia bo mam za mało punktów aby ściągnąć filmiki (szkoda :cry:). Czy mógłbym tak jak KILLERCA prosić o wysłanie filmików na maila?
  • #23 2417538
    adamusx
    Poziom 27  
    Moge Ci podarowac pare pkt :)
  • #25 2417944
    mariuz
    Poziom 31  
    Ocena: 108
    Ja bym poprosil filmiki na maila to wrzuce na ftp i udostepnie dla ogolu :)
    mariuz(_at_)o2.pl
  • #26 2420252
    Bartoszd
    Poziom 11  
    Po obejrzeniu filmików jestem po bardzo dużym wrażeniem :!:. Konstrukcja jest bardzo rzetelnie wykonana. Sam nosze się z zamiarem wykonania takiego cuda. Czy nie myślałeś nad dodatkowym stopniem swobody chwytaka :?: Tak aby mógł obracać się dookoła własnej osi. Można by wtenczas wykonywać np. operacje podnoszenia i obracania puszki do góry dnem.
  • #27 2420743
    adamusx
    Poziom 27  
    Najlepszym rozwiązaniem były by dodatkowe 3 stopnie swobody (nadgarstek) tak jak jest to realizwoane w profesjonalnych robotach przemysłowych) W warunkach amatorskich jest to jednak bardzo trudne do wykonania.
    Na samym początku miałem takie założenia żeby przed chwytakiem było chociaż jeszcze jedno ruchome ogniwo, ktore obracało by chwytak bądz zginało.
    Niestety nie mogłem zdobyć (tanio) odpowiedniego slinika z przekładnią. Ponadto taka operacja znacznie komplikowała by całą konstrukcje. Trzeba by przeniosic odpowiednio naped stedujący samym chwytakiem, co zwiększało by masę całego ramienia i dodatkowo obciązało drugi silnik. Trzeba by zastosowac dodatkową przekładnie do podnoszenia głownego ramienia. Myslalem nad przekłądniami z wkretarek, przekladniami katowymi ze szlifierek katowych.... pomyslow mialem sporo jednak wszystkie miały gdzies jakas wade i opstatecznie zrezygnowalem z tego pomyslu.
    Moze kiedys cos takiego wykombinuje:)
    Narazie mysle nad stworzeniem nowego ukladu sterujacego. Prawowal by on juz na 4 mikrokontrolerach ( 1 nadrzedny i 3 podrzedne sterujace poszczegolnymi ramionami ), bo jeden ATmega sie troche nie wyrabia :)

Moglbym wowczasz realizowac bardziej skomplikowane algorytmy sterowania ( sprzezenia od predkosci, przyspieszenia , precyzyjniejsze okreslanie pozycji)
  • #28 2422292
    Streetlegal
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    a jak rozwiązałej problem troche za krótkich osi silnika? one mają mikrowielowypust (tak się to chyba nazywa) a potem gwint. Gdzie znalazłeś tak tanie siniki do VW golf (zwykle na allegro chodzą po 60 - 100zł) Mógłbyś zamieścić schemat kontrolera?
    Np taki aby była jedna jednostka sterująca , a do niem była by możliwość podłączenia np. max. 10 układów do sterowania poszczególnymi silnikami?
  • #29 2422768
    adamusx
    Poziom 27  
    Jak dobrze poszukasz i trafisz to mozna bardzo tanio kupic takie silniki !! Normalnie to faktycznie chodza w granicach 60-100 zl .. trzeba niestety takie upolowac :) A jak nie allegro to idziesz na zlomowisko i czy jakis szrot samochodowy i za grosze tam dostaniesz.

Jeden kosztowal 25 zł, drugi od fiata (chyba uno) kolo 20 zl -byl razem z cala metalowa rama przenoszaca naped na poszczegolne wycieraczki. Wykorzystalem te metalowe ramy do konstrukcji ramion robota. Maja one storzkowy otwor ktory ladnie nachodzi na wal wystajacy z silnika i sa dokrecone nakretka ( bo tak jak pisales wal silnika jest gwintowany).

Nizej zalaczam uklad sterujacy i wykonawczy (drivery) mojego robota.
    Jesli chcialbys sterowac do 10 silnikow trzeba by zmodyfikowac czesc sterujaca , wywalic niepotrzebne elementy zeby starczylo nozek prockowi:)
    Załączniki:
    • robot_drivery.pdf (28.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Robot_sterowanie.pdf (29.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #30 2426039
    mariuz
    Poziom 31  
    Ocena: 108
    http://robot.xx.pl/

Przepraszam ze tak dlugo ale nie mialem kiedy usiasc.
    No, a teraz sciagam winrara i ogladam ;)
    Co niektóre pliki mogą sie powtarzac ;)

Propozycje do robota:
    Moznaby dorobic przesuwanie przod<=>tyl ramienia, bo przy pringelsach widac ze moga byc problemy z odkladaniem rzeczy.
    moze jeszcze jakis czujnik nakisku w uchwycie?
    Moze jeszcze obracanie nadgarstkiem (msle ze dosc latwo moznaby to umiescic przy lokciu. Chodzi mi o to, zeby jak podniesie np. puszke (po pringelsach :P ) to zeby mogl ja polozyc poziomo.

Podsumowanie tematu

✨ Przedstawiono konstrukcję manipulatora robota o 3 stopniach swobody, wykonanego niskokosztowo (około 100 zł) z wykorzystaniem silników prądu stałego pochodzących z mechanizmów wycieraczek samochodowych (m.in. VW Golf, Fiat Uno) oraz jednego silnika z drukarki do sterowania chwytakiem. Silniki te posiadają wbudowane przekładnie ślimakowe o dużym przełożeniu i momencie obrotowym, co umożliwia podnoszenie przedmiotów do 0,5-1 kg. Do pomiaru pozycji ramion zastosowano enkodery inkrementalne kupione na Allegro (~10 zł/szt.) oraz mikrostyki krańcowe do ustalania pozycji zerowej przy włączaniu zasilania. Pozycja jest ustalana przez zliczanie impulsów z enkoderów i bazowanie na mikrostykach, co pozwala na precyzyjne zatrzymanie ramienia z błędem około 1-2 mm przy niskich prędkościach. Sterowanie silnikami realizowane jest za pomocą układów mostka H i PWM, z możliwością regulacji prędkości i kierunku obrotów. Dyskutowano zalety i wady silników prądu stałego z przekładniami ślimakowymi w porównaniu do silników krokowych, podkreślając wyższą moc i trwałość silników ze szczotkami oraz ich zastosowanie w profesjonalnych robotach przemysłowych (np. Staubli, Kuka). Poruszono kwestie zasilania (zasilacz AT/ATX PC), sterowania manualnego i komputerowego (z wykorzystaniem mikrokontrolerów AVR, ARM, MAX232), a także konstrukcji mechanicznej z wykorzystaniem elementów z odzysku (metalowe ramiona z mechanizmów wycieraczek, przekładnie ślimakowe, elementy z CD-ROM, gitarowe stroiki). Wskazano na możliwość rozbudowy o dodatkowe stopnie swobody (np. nadgarstek) oraz zastosowanie czujników siły chwytaka poprzez pomiar prądu silnika. Użytkownicy dzielili się schematami układów sterujących, regulatorów PWM, oraz sposobami podłączania silników do zasilania 12V z możliwością zmiany kierunku obrotów za pomocą przekaźników lub tranzystorów. Poruszono także temat stabilizacji pozycji ramienia i problemów z luzami mechanicznymi. Autor planuje dalszy rozwój projektu, w tym implementację regulatorów PID i komunikację z PC.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA