Witam,
Chcialem sobie napisac programik w bascomie do komunikacji po rs232.
Najpierw poczytalem doc i napisalem prosty programik:
Po wyremowaniu PRINT A wszystko ladnie chodzilo. Jak wyrzucilem cos na COM'a to dostawalem to samo (echo).
Potem chcialem napisac sobie programik ktory wykonuje sobie cos tam w tle i czeka na nadeslanie czegos z COM'a i przerywa program skaczac do podprogramu... i tu zaczely sie schody. Siedze nad tym juz drugie popoludnie i nic. Juz nie moge:
Programik znalazlem na forum ale niestety nie chodzi:( Z tego co sprawdzalem to w ogole nie wpada do przerwania. Juz nie mam sily do tego.
Chcialem napisac program ktory np do tablicy zaduje np 5 znakow, a potem w programie glownym mozna sie nimi bawic i odpowiednio interpretowac. Czy moglby mi ktos pomoc napisac taki programik (ew. poprawic ten wyzej ) z gory wielkie dzieki
Chcialem sobie napisac programik w bascomie do komunikacji po rs232.
Najpierw poczytalem doc i napisalem prosty programik:
$crystal = 4433619
$regfile = "89c2051.dat"
$baud = 2400
Open "com3.1:2400" For Output As #1
Open "com3.0:2400" For Input As #2
S = "test this"
Dum = Len(s)
For I = 1 To Dum
A = Mid(s , I , 1)
Put #1 , A
Next
Do
Get #2 , A
Put #1 , A
' Print A - wyremowalem bo wychodzily krzaczki ?!
Loop
Close #1
Close #2
End
Po wyremowaniu PRINT A wszystko ladnie chodzilo. Jak wyrzucilem cos na COM'a to dostawalem to samo (echo).
Potem chcialem napisac sobie programik ktory wykonuje sobie cos tam w tle i czeka na nadeslanie czegos z COM'a i przerywa program skaczac do podprogramu... i tu zaczely sie schody. Siedze nad tym juz drugie popoludnie i nic. Juz nie moge:
$crystal = 4433619
$regfile = "89c2051.dat"
$baud = 2400
Dim I As Byte
Dim Znaki(19) As Byte
Dim Licznik As Byte
Licznik = 0
Enable Interrupts
Enable Serial
Open "com3.1:2400" For Output As #1
Open "com3.0:2400" For Input As #2
On Serial Odbierz przerwanie
Do
Loop
close #2
close #1
End
Odbierz:
Disable Interrupts
Disable Serial
Znaki(licznik) = Inkey()
Incr Licznik
If Licznik = 20 Then
Licznik = 0
End If
Enable Serial
Enable Interrupts
Return
Programik znalazlem na forum ale niestety nie chodzi:( Z tego co sprawdzalem to w ogole nie wpada do przerwania. Juz nie mam sily do tego.
Chcialem napisac program ktory np do tablicy zaduje np 5 znakow, a potem w programie glownym mozna sie nimi bawic i odpowiednio interpretowac. Czy moglby mi ktos pomoc napisac taki programik (ew. poprawic ten wyzej ) z gory wielkie dzieki