logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG 32LC3R - pasek poziomy po wymianie stabilizatora na T-CON, matryca czy T-CON?

RadekM 10 Maj 2013 13:43 4008 7
REKLAMA
  • #1 12291537
    RadekM
    Poziom 19  
    Ocena: 61
    TV trafił do mnie bez obrazu (ekran ciemny tylko podświetlenie). Wymieniłem stabilizator na T-CON wg opisu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1720400.html.
    Podziękowania dla Renso. TV ożył jednak na ekranie pojawił się pasek szerokości ok. 4mm. Co widać na załączonych fotkach. Pytanie: czy to uszkodzenie matrycy, czy T-CON? Jeżeli matryca, to czy można namierzyć która to tasiemka odpowiada za tą wadę? LG 32LC3R - pasek poziomy po wymianie stabilizatora na T-CON, matryca czy T-CON? LG 32LC3R - pasek poziomy po wymianie stabilizatora na T-CON, matryca czy T-CON? LG 32LC3R - pasek poziomy po wymianie stabilizatora na T-CON, matryca czy T-CON? LG 32LC3R - pasek poziomy po wymianie stabilizatora na T-CON, matryca czy T-CON? LG 32LC3R - pasek poziomy po wymianie stabilizatora na T-CON, matryca czy T-CON? LG 32LC3R - pasek poziomy po wymianie stabilizatora na T-CON, matryca czy T-CON? LG 32LC3R - pasek poziomy po wymianie stabilizatora na T-CON, matryca czy T-CON? LG 32LC3R - pasek poziomy po wymianie stabilizatora na T-CON, matryca czy T-CON? LG 32LC3R - pasek poziomy po wymianie stabilizatora na T-CON, matryca czy T-CON? LG 32LC3R - pasek poziomy po wymianie stabilizatora na T-CON, matryca czy T-CON?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12291748
    jołjoł
    Poziom 10  
    Cytat:
    Jeżeli matryca, to czy można namierzyć która to tasiemka odpowiada za tą wadę?

Da sie. Odklejając kolejne tasiemki, jeżeli wraz z tasiemką zniknie pasek to będzie oznaczało, ze to właśnie ta.
  • REKLAMA
  • #3 12291753
    RadekM
    Poziom 19  
    Nie chcę rozpruwać bezmyślnie wszystkich tasiemek, dlatego potrzebuję informacji gdzie szukać.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 12291808
    jołjoł
    Poziom 10  
    to możesz pomajtać nimi energicznie, może któraś zareaguje
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 12293854
    Marek09
    Poziom 24  
    Ocena: 137
    RadekM napisał:
    Wymieniłem stabilizator na T-CON

Wymień matrycę, to pasek zniknie.
  • Pomocny post
    #6 12296170
    sabret
    Poziom 22  
    Ocena: 157
    Kolego możesz spróbować podociskać tasiemki jak będzie poprawa podłożyć gume pod ramke, na jakiś czas może pomóc ale problem może powrócic.
  • #7 12297079
    lamer.
    Poziom 33  
    Ocena: 49
    sabret napisał:
    jak będzie poprawa podłożyć gume pod ramke,

Taką do żucia, czy arabską?
  • #8 12306918
    RadekM
    Poziom 19  
    Dociskanie taśm wokół matrycy nie powoduje żadnych zmian. Nie wiem czy to uszkodzenie matrycy, czy T-CON. Jeśli ktoś miał podobny problem lub wie jakie wartości napięć lub oscylogramy powinny być na taśmach to niech podzieli się wiedzą.

Dodano po 30 [minuty]:

Dodam jeszcze że pasek jest z reguły czarny, tylko po zmianie z koloru zielonego na inny w pasku utrzymuje się przez kilka sekund kolor zielony. Na pozostałe kolory ekranu nie reaguje jest cały czas czarny.

Dodano po 36 [minuty]:

Sam sobie odpowiem.
    Usterka połączenia taśmy ze szkłem. W miejscu gdzie jest biały silikon.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z telewizorem LG 32LC3R, który po wymianie stabilizatora na T-CON ożył, ale na ekranie pojawił się czarny pasek o szerokości 4 mm. Dyskusja dotyczyła możliwości uszkodzenia matrycy lub T-CON. Użytkownicy sugerowali różne metody diagnostyczne, takie jak odklejanie tasiemek, dociskanie ich, a także wymianę matrycy. Ostatecznie, autor stwierdził, że problem wynikał z uszkodzenia połączenia taśmy ze szkłem, w miejscu gdzie znajduje się biały silikon.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA