logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór silnika 12V DC i przekładni do napędu 1000kg z prędkością 10-20 m/min

GustawK 11 Maj 2013 19:20 1173 2
REKLAMA
  • #1 12295954
    GustawK
    Poziom 10  
    Witam.
    Potrzebuję pomocy w dopasowaniu parametrów silnika i przekładni.
    Chodzi mi o to że potrzebuję silnik prądu stałego zasilanego 12 V i dobrać do niego przekładnię (istniejąca) lub chociaż policzyć same przełożenia aby mógł z szybkością ok. 10-20 m/min pociągnąć na kołach ciężar ok. 1000kg
    Czy możecie podpowiedzieć jaki silnik do tego użyć (jego moc) lub z czego zaadaptować taki silnik ? I jakiej przekładni będę potrzebował do niego aby uzyskać odpowiednią szybkość i moc ? Silnik jednorazowo nie będzie pracował dłużej niż ok. 5 minut.
  • REKLAMA
  • #2 12296019
    kwantor
    Poziom 38  
    Ocena: 1227
    Nie umiem takich rzeczy liczyć, ale wydaje mi się, że do napędu można by zaprzęgnąć taką prądnicę (silnik na prąd stały).Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Wszystko zalezy jakie źródło zasilania- słabszy silnik większa przekładnia.
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany albo taki, ale to już mocne.
    Niestety trzeba to policzyć i wątpię, czy ktoś będzie siedział nad tym godzinę czy dwie.
    Dobrym pomysłem może być zakup wciągarki linowej samochodowej kompletnej.
    Są na różne moce i ceny są dość atrakcyjne. Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany jest tam z silnikiem 800W i uciąg chyba 970 kG.
  • #3 12310655
    GustawK
    Poziom 10  
    Dzięki za pomoc.
    Coś wykombinuję ;-)
REKLAMA