logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Indesit WIL85 – bęben nie obraca się, pralka nabiera wodę i nie startuje cykl

Piotrek4211 12 Maj 2013 16:51 3825 7
REKLAMA
  • #1 12299157
    Piotrek4211
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam.
    Mam problem z pralką INDESIT WIL85,prała normalnie po czym zatrzymała się.Nie migają żadne diody błędów,świecą tylko diody tak jak przy normalnej pracy nie migają.problem jest taki że przy dowolnym programie prania nabiera wody po czym jest chwila przerwy nie uruchamia się bęben i po chwili znów zaczyna dobierać wodę.Po włączeniu wirowania pompa wypompowuje wodę normalnie wyłącza się lecz nie zaczyna wirować,ustawiając spust wody,spuszcza też normalnie,wyłącza się pompa po czym po chwili znów zaczyna wypompowywać i tak cały czas.Czytałem na forum ale nie znalazłem podobnych objawów,a nie chcę grzebać w ciemno.Jestem tu nowy i jeśli powtarzam wątek lub napisałem podobny to proszę o wyrozumiałość.Proszę o pomoc od czego rozpocząć poszukiwania ewentualnej usterki.Filtr przy pompie sprawdziłem nie był zatkany.
  • REKLAMA
  • #2 12299245
    karola44-81
    Poziom 27  
    Ocena: 241
    Sprawdź zachowanie pralki przy temperaturze prania nastawionej na zero.
    Indesit WIA102 u mnie szalał podobnie jak twoja. Zaczynała prać poprawnie gdy nie musiałą grzać wody. Na zimno działało wszystko dobrze Też się naczytałem o popsutych sterownikach, lub uszkodzonych potencjometrach w programatorze.
    Winna okazała się grzałka. Zamontowałem zamiennik za 25 zł i działa jak nowa.
  • REKLAMA
  • #3 12299390
    Piotrek4211
    Poziom 10  
    Dzięki za podpowiedź spróbuję tak zrobić,napiszę co z tego wyszło.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 12307420
    Piotrek4211
    Poziom 10  
    Witam.
    Pralka naprawiła się sama :),dziś miałem do niej zaglądnąć ale najpierw ją włączyłem i okazało się że działa normalnie jakieś cuda chyba.Dzięki za poradę.Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #5 12317050
    MAN_IN_BLACK
    Poziom 14  
    Ocena: 71
    problem może się powtórzyć. Sprawdziłbym szczotki na silniku
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 12317638
    Volt-rom
    Poziom 14  
    Ocena: 42
    Szczotki na silniki dożywają swoich dni. Szukać szczotki albo fachowca. Możesz mieć jeszcze kilka cudownych uzdrowień i koniec
  • #7 12317789
    Piotrek4211
    Poziom 10  
    dzięki za podpowiedzi,okazało się że radość z tego że pralka działa była za szybka,pierze ok ale nie płucze i nie wiruje,jutro rozbiorę ją i przeglądne.
  • #8 12322288
    Piotrek4211
    Poziom 10  
    Witam.
    Dziękuję wszystkim za porady i wskazówki okazało się że przyczyną są zużyte szczotki,już znalazłem na necie teraz tylko zamówić i wymienić.
    Pozdro dla wszystkich pomocnych nie tylko w tym temacie :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pralką INDESIT WIL85, która po normalnym działaniu zatrzymała się, nie uruchamiając bębna, mimo że diody nie wskazywały błędów. Po napełnieniu wodą pralka nie przechodziła do prania, a podczas wirowania pompa wypompowywała wodę, ale nie rozpoczynała cyklu wirowania. Użytkownicy forum zasugerowali sprawdzenie grzałki oraz szczotek silnika jako potencjalnych przyczyn problemu. Po pewnym czasie pralka zaczęła działać, jednak problem powrócił, co ostatecznie potwierdziło zużycie szczotek, które użytkownik zamówił do wymiany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA