logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Indesit WIL-85 - Jak odczytać błędy, gdy pralka nie startuje?

Jaroszewicz Dariusz 19 Sty 2014 23:33 3591 16
REKLAMA
  • #1 13197135
    Jaroszewicz Dariusz
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Jak w tytule pralka Indesit WIL-85, można włączyć, po naciśnięciu przycisku włączania zapalają się na chwilę wszystkie zielone kontrolki, jak zgasną zapala się czerwona kontrolka od drzwi i mruga,po włączeniu programu zapala się odpowiednia zielona kontrolka i słychać blokadę drzwi i na tym się kończy, żadnej czynności...jak wyczytać ewentualne błedy? Od czego zacząć?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13197145
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3377
    Szczotki silnika - sprawdź.
  • #3 13197153
    Jaroszewicz Dariusz
    Poziom 15  
    jutro się za nią wezmę, a jak wyczytać błedy? Jakimś testerem czy to jakiś system mrugania kontrolek?
  • REKLAMA
  • #5 13200168
    Jaroszewicz Dariusz
    Poziom 15  
    Podziękowania dla "nares"...wyjąłem szczotki, wyczyściłem, przesmarowałem i od rana pralka lata jak wsciekła...tylko zrobiła się głośniejsza, zwłaszcza przy wirowaniu...szczotki bardziej dociskają i przez to bardziej hałasują? Wymieniać już na nowe? Jakieś sugestie? To nie łożysko!!!
  • Pomocny post
    #6 13201047
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3367
    Jaroszewicz Dariusz napisał:
    szczotki bardziej dociskają i przez to bardziej hałasują?
    Raczej słabo dociskają.
    Jaroszewicz Dariusz napisał:
    przesmarowałem
    - nie żartuj. Miałeś wymienić.
  • #7 13201246
    Jaroszewicz Dariusz
    Poziom 15  
    To tylko czynności doraźne,wyglądały na przypieczone,po czyszczeniu wysuwają się około 2mm dalej, gdzie w necie dostanę nowe? Inne sugestie?
  • #8 13202510
    domel.an
    Poziom 24  
    Ocena: 136
    szczotki MUSISZ wymienić na nowe, po twoich zabiegach pewno pięknie "świecą", i stąd ta głośna praca. jeśli nie wymienisz natychmiast, to może skończyć się uszkodzeniem wirnika, lub jak to często w indesitach bywa od iskrzenia na silniku posypie się eprom.
    suwmiarką zmierz grubość i szerokość szczotek i poszukaj na goglach, bo lenistwo to grzech :)
  • #10 13368365
    tomcioss
    Poziom 10  
    Witam!!

Podepnę się pod temat bo mam taki sam model pralki i trochę podobny problem.

Po włączeniu programu (programy piorące) i wystartowaniu pralka pobiera wodę, za chwilę trochę jej odlewa, trochę myśli, pokręci z 4 razy bębnem i się zatrzymuje.
    żadne diody nie migają tylko świecą się jak przy normalnej pracy.

Programy wirowania, płukania i spustu wody działają normalnie.

Program z praniem wstępnym zaczyna się normalnie ale po przejściu do prania zasadniczego wszystko się zawiesza.

Jestem trochę lajkonikiem w super zaawansowanej elektronice ale przed wezwaniem fachowca może z Waszą podpowiedzią coś mi się uda zdziałać.

Proszę o jakieś podpowiedzi i dzięki z góry!
  • REKLAMA
  • #11 13371267
    tomcioss
    Poziom 10  
    Mam jeszcze trochę informacji.

Po ustawieniu programu i temp na 30C, dolałem gorącej wody przez dozownik i włączyłem program. Pralka dolała wody i zaczęła normalny cykl pracy. Między końcówkami na grzałce nie pojawia się napięcie. Doszła do płukania i znów zawiecha. Dolałem znów ciepłej wody trochę pomyślała i zaczęła znów pracę ale po paru minutach zatrzymała się (na grzałce cisza) i znów za parę minut zaczęła chodzić. :?: :?: :?:
    i znów sytuacja się powtórzyła. Ja już nie doczekałem do końca programu (nie wiem czy w ogóle on by nastąpił) i włączyłem wypompowanie wody ręcznie.

Między środkową śrubą a końcówkami grzałki pojawia się ok. 100V

Ja może obstawiałbym grzałkę, ale grzałka działa na początku przy włączeniu programu z praniem wstępnym. (na końcówkach 225V)

Proszę o jakąś poradę.
  • REKLAMA
  • #12 13371286
    Stefciu_B
    Specjalista AGD
    Ocena: 1222
    tomcioss napisał:
    Między środkową śrubą a końcówkami grzałki pojawia sie ok100V

Nie powinno tam być napięcia, grzałka ma upływność do wymiany
    tomcioss napisał:
    Ja może obstawiałbym grzałke ale grzałka działa na początku przy właczeniu programu z praniem wstępnym. (na końcówkach 225V)

to że zamierzyłeś napięcie to nie powiedziane, że grzeje.
  • #13 13371366
    tomcioss
    Poziom 10  
    Dzięki za odzew.
    Ale Grzałkę słychać jak syczy nagrzewając wodę i faktycznie woda robi się ciepła. :?: :?: :?:

I jeszcze jedno pytanie, co z tym czujnikiem termicznym na grzałce, czy jego też wymieniać?
  • #15 13371470
    tomcioss
    Poziom 10  
    ok. dzieki jeszcze raz.
    Jutro zakupie grzałke i spróbuje ja wymienic i dam znac co i jak.
  • #16 13376472
    tomcioss
    Poziom 10  
    Grzałka wymieniona, niestety pralka nadal nie działa.
    :?:
  • #17 13724104
    Jaroszewicz Dariusz
    Poziom 15  
    Zamontowałem nowe szczotki i problem zniknął

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pralką Indesit WIL-85, która nie uruchamia się prawidłowo. Po naciśnięciu przycisku włączania zapalają się wszystkie zielone kontrolki, a następnie czerwona kontrolka od drzwi mruga. Użytkownik otrzymał porady dotyczące sprawdzenia szczotek silnika, które mogły być przyczyną problemu. Po ich czyszczeniu i smarowaniu pralka zaczęła działać, ale stała się głośniejsza, co sugerowało potrzebę wymiany szczotek. W dalszej części dyskusji inny użytkownik opisał podobny problem z pralką, gdzie pralka zatrzymywała się podczas cyklu prania, co mogło wskazywać na problemy z grzałką lub czujnikiem termicznym. Ostatecznie, po wymianie szczotek, problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA