logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odtwarzacz SHARP VC-M2E odtwarza PAL bez koloru, SECAM działa poprawnie

coach 27 Lut 2005 17:24 1328 8
REKLAMA
  • #1 1271344
    coach
    Poziom 13  
    Ocena: 27
    Witam
    Mam taki problem. Odtwarzacz SHARP VC-M2E odtwarza kasety nagrane w systemie PAL bez koloru, znaczy sie czarno-biały z delikatnym przesyceniem białego, kasety w SECAM bez problemu.
    I teraz tak, jak delikatnie przytrzymam papierkiem głowice wskakuje kolor. Tak samo sie dzieje jak przytrzymam wałek do którego dociska sie rolka gumowa.
    Szukałem jakis regulacji głowicy lub silnika napedowego ale nie znalazłem.
    Regulacji "tracking" nie mam. Dodam, ze wybór systemu jest automatyczny.
    Głowica wizualnie wygląda na zuzytą ale nie wiem czy dobrze interpretuje zabarwienia cos jakby przytarte.
    Co zrobic ?
  • REKLAMA
  • #2 1271810
    Krook
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Cześć.
    A może Ci się po prostu jakiś kabelek odlutował i przypadkiem go dociskasz? Albo głowice trzeba wyczyścić, albo wymienić. Albo zrobić coś mechanicznie zeby się samo dociskało bez Twojej interwencji. Prawdę mówiąc z opisu wynika dużo możliwości. Najlepiej takie problemy rozwiązywać "ręcznie" a nie przez forum. Powodzenia!
  • REKLAMA
  • #3 1272563
    coach
    Poziom 13  
    DOCISKAM znaczy sie opózniam prędkość krecenia sie głowicy lub rolki !!!

To po co to forum jest wogóle ...
  • #4 1273128
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 337
    A nikt jej nie ruszał? Taki efekt występuje ,kiedy jest przestawiona na osi o 180stopni.
  • #5 1274888
    coach
    Poziom 13  
    a to jest całkiem mozliwe
    mógł bym prosic nieco wskazówek apropo odwrócenia :)
    ale dziwne to jest ze jak przychamuje to jest ok.Myslałem moze ze to hamulec na 1 wszej osce kasety ,taki pasek moze on sie wyslizgał.Głowica napoczątku sie zrywa(rozpedza sie)po chwili wraca do normy .
    Kumpel prosił zeby mu to zrobic szkoda bo to nie mój kaliber
    A tak przy okazji ile kosztuje głowica??
    Dzieki wielkie za zainteresowanie
  • REKLAMA
  • #6 1275060
    mirko66b
    Poziom 29  
    Ocena: 45
    To nie jest kwestia zużytej głowicy,bo przecież w secamie jest wszystko OK.
    Ciekawa sprawa z tym dociskaniem.
    Może łożyska są wyrobione na wałku capstana ? I Sciąga taśmę ? A może ktoś rozregulował tor przesuwu taśmy ? Naciśnij delikatnie na prawy naciągacz lub wykręć go trochę,ale zapamiętaj w jakim był położeniu,żeby wrócić ewentualnie na początkową pozycję

Dodano po 5 [minuty]:

Poruszaj też wałkiem capstana (jeśli się rusza to wymień łożyska.
  • REKLAMA
  • #7 1276429
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 337
    Cóż, ostatecznie sprawdza się to przez przestawienie głowicy tak, by czytniki zamienić miejscami. Po przyhamowaniu zanim procek wszystko ustawi pojawiają się kolory przez moment, tak jak giną w sprawnym sprzęcie. Można też poznać po kolorach kabelków.
    Zbyt namiętnie mechanizmem bym nie kręcił, tyle tylko by sprawdzić, bo nieraz mechanizm totalnie rozwalony a i tak kolory są między różnymi zakłóceniami.
  • #8 1313893
    coach
    Poziom 13  
    Dziki wielkie za zainteresowanie i przepraszam ze tak po czasie ale niestety nie miałem dostępu do internetu.
    Wiec tak wałek kapstana jest nie wyrobiny , byłem z tym odtwarzaczem u znajomego speca stwierdził ze nie ma synchronizacji głowicy z przesuwem tasmy (słychać ze cos sie kręci raz wolniej raz szybciej ) poleci sprawdzic wlasnie synchronizacje i ewentualnie kondensatory w przetwornicy.

Ale stwierzdił ze ciekawy przypadek niestety nie miał czasu dłuzej poswięcic temu odtwarzaczowi.
  • #9 1315959
    robert.szarek
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    sprawdz stan faktyczny hamulcow na rszpulce zdawczej,stan panewek capstaina,stan paskow.typowe objawy to zuzyte paski hamulca!!zwieksz nacisk tego hamulca/sprezyna/powodzenia!!

Podsumowanie tematu

✨ Odtwarzacz SHARP VC-M2E odtwarza kasety w systemie PAL bez koloru (czarno-biały z przesyceniem białego), natomiast kasety SECAM działają poprawnie. Problem pojawia się przy automatycznym wyborze systemu. Delikatne dociskanie głowicy lub wałka gumowego powoduje pojawienie się koloru, co sugeruje problem mechaniczny lub z synchronizacją. Podejrzewane przyczyny to: poluzowane lub uszkodzone kable, zabrudzenie lub zużycie głowicy, niewłaściwe ustawienie głowicy (np. obrócenie o 180 stopni), wyrobione łożyska wałka capstana, rozregulowany tor przesuwu taśmy, zużyte paski hamulca na szpulce zdawczej oraz brak synchronizacji głowicy z przesuwem taśmy powodujący zmienną prędkość obrotu. Zalecane działania to czyszczenie lub wymiana głowicy, kontrola i regulacja mechanizmu dociskającego taśmę, sprawdzenie i ewentualna wymiana łożysk wałka capstana, regulacja hamulców i pasków, a także weryfikacja kondensatorów w przetwornicy odpowiedzialnej za synchronizację. Mechanizm wymaga delikatnej regulacji, aby uniknąć dalszych uszkodzeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA