logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Traktorek MTD B10 z silnikiem B&S 11,5KM - rozruch i ładowanie akumulatora

MaxB 17 Maj 2013 13:04 10881 6
REKLAMA
  • #1 12316706
    MaxB
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam Was
    Czy możecie mi pomóc.
    Mam traktorek MTD. Niestety jego rozruch jest zawsze okupiony przynajmniej 20 min walką.
    Przeczyściłem wszystkie styki. I jestem ich pewien. Aku naładowany. Bardzo ładnie kręci.
    Doszedłem do wyłącznika (z załącznika). Czy możecie mi powiedzieć jakie stany powinny być jak silnik nie chodzi i jakie w czasie rozruchu.
    Czytałem na forum iż ten włącznik może robić problemy.
    Proszę o pomoc lub ukierunkowanie nad dalszymi pracami.

Czy możecie mi objaśnić jak jest ładowany aku w tym traktorku? Gdzie znajdują się komponenty? Czy do tego służy solenoid o numerze 725-1426. Jak go sprawdzić?

Mój traktorek to MTD B10 napędzany silnikiem B&S 11,5KM.

• REKLAMA
  • #2 12317730
    helena33
    Poziom 27  
    Ocena: 724
    Jakie są objawy nie odpalania? Brak iskry? Nie dochodzi paliwo? Zalana świeca?
    Nie naprowadzasz nas na trop.
  • REKLAMA
  • #3 12317998
    MaxB
    Poziom 10  
    Witam
    Dziękuję za odpowiedź.
    Traktorek mam od tygodnia także jeszcze nie za dużo o nim wiem.
    Pozmieniałem świece, olej, filtr paliwa, akumulator oraz kilka pomniejszych mechanicznych rzeczy.
    Świeca która była w traktorku była ciemna. Ja po analogii zw świecami w samochodach uznałem że jest trochę za bogata mieszanka ale pali.
    Teraz akumulator przed każdym rozruchem doładowuję by nie padł. A i tak pod koniec ledwie kręci.
    Próbowałem sprawdzić czy jest iskra. W tym celu wyciągnąłem świecę i położyłem na bloku. Podczas kręcenia nie zauważyłem iskry.
    W filtrze paliwa który założyłem paliwo jest.
    Gaźnik wyjęty i wyczyszczony. Założone są też nowe uszczelki. Między gażnikiem a głowicą.
    Może by powinienem posprawdzać jakieś rzeczy (napięca) i je zamieścić na forum wtedy byłoby Wam łatwiej udzielić pomocy?
  • REKLAMA
  • #4 12318089
    Staszek49
    Poziom 35  
    Ocena: 1138
    Kolego sprawdź, czy Twój pojazd nie ma wyłącznika w siedzeniu kierowcy, który tylko pod ciężarem kierowcy włącza układ zapłonowy. Może moduł jest uszkodzony. Jeśli masz instrukcję obsługi ( i schemat elektryczny), to zapoznaj się z jej treścią, pewnie będzie też o uruchamianiu silnika. Poszczególne modele kosiarek mają podobne rozwiązania, ale i różniące się też.
  • #5 12318114
    MaxB
    Poziom 10  
    Witam
    Styki w wyłączniki pod siedzeniem wyczyściłem że aż lśnią. Styk mają też dobry ponieważ masa kierowcy jest....
    Tak jak rozmyślam to chyba powinienem sprawdzić: stacyjkę, włącznik pod hamulcem i moduł pod siedzeniem. Może moduł cewki przy silniku.
    Tylko nie wiem jak. Przyznaję się bez bicia. Tutaj potrzebowałbym Waszej pomocy.:)
  • REKLAMA
  • #7 12323444
    MaxB
    Poziom 10  
    Witam Was
    Ciąg dalszy walki.
    Znalazłem w sieci taki schemat. Schemat znajduje się na stronie Wimetu.

Według schematu posprawdzałem wszystkie przejścia i znalazłem różnicę między schematem a stanem w traktorku a mianowicie:
    1. Odnośnie stacyjki. Przewód żółty jest zamieniony z pomarańczowym.
    2. Odnośnie czujnika hamulcowego zamienione są przewody pomarańczowe z pomarańczowy z paskiem (prawa strona wtyczki wg schematu).

Przeczyściłem jeszcze raz masę (przewód zielony przy solenoidzie - wcześniej wydawało mi się że było to dobrze zrobione - byłem w dużym błędzie)
    Jeszcze raz przeczyściłem wyłącznik pod fotelem. To samo co powyżej.

Efekty prac oraz oględzin:
    1. Przewody zgodnie ze schematem - każde przekręcenie kluczyka na pozycję startu rozrusznika powoduje palenie bezpiecznika.
    2. Przewody wg stanu pierwotnego. Akumulator bardzo słabo kręci. Pomimo że ma 12,57V. Nie mogę odpalić. Jutro będę miał klucz do świec to sprawdzę ją jeszcze raz.
    3. Bezpiecznik jest wpięty w wolny styk w stacyjce oraz styk w solenoidzie. Tam gdzie wchodzi (+) z akumulatora.
    4. Na przewodzie czerwonym który wchodzi do silnika znalazłem:
    Traktorek MTD B10 z silnikiem B&S 11,5KM - rozruch i ładowanie akumulatora Traktorek MTD B10 z silnikiem B&S 11,5KM - rozruch i ładowanie akumulatora
    Czy to tam ma być.
    Po co (do jakiego sprzętu) idą dwa kable pod koło zamachowe do uruchamiania silnika?

Co robić....

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z rozruchem traktorka MTD B10 z silnikiem B&S 11,5KM, który wymaga długotrwałego kręcenia, mimo że akumulator jest naładowany. Po wymianie świec, oleju, filtra paliwa i akumulatora, użytkownik nie zauważył iskry podczas sprawdzania świecy. Wskazano na możliwość problemów z wyłącznikiem pod siedzeniem, stacyjką oraz modułem zapłonowym. Użytkownik sprawdził wyłącznik hamulcowy, który działa poprawnie, oraz przeprowadził analizę schematu elektrycznego, co ujawniło błędne połączenia przewodów. Po poprawkach, akumulator nadal słabo kręci, co sugeruje dalsze problemy z instalacją elektryczną lub komponentami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA