logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak integracji modemu Huawei e3131 z tabletem Prestigio 5570C

dardro 17 Maj 2013 18:51 10431 16
REKLAMA
  • #1 12317774
    dardro
    Poziom 9  
    Witam .Ostatnio dałem sie namówić i zakupiłem w T-Mobile dwa tablety Prestigio PMP5570C DUO oraz modem Huawei E3131 i router TP-link.Po uruchomieniu tapletów i uruchomienie modemu na laptopie próbuje podłączyć modem do tabletu i klapa. Tablet nie widzi modemu i internetu nie ma.Za radą doradcy z T-Mobile zlikwidowałem kod pin z modemu ale to nie pomogło .Teraz tablet pokazuje tylko komunikat Uszkodzona karta SD. Modem świeci na niebiesko czyli zasięg ma. tylko jak go zintegrować z tabletem.Może ktos pomóc Będę wdzieczny :D
  • REKLAMA
  • #2 12335345
    dardro
    Poziom 9  
    Konsultacja z serwisem Na 99.9 % to nie bedzie działać. Trzeba zmienić modem lub zrootowć modem tracąc gwarancje.
  • #3 12338546
    Marcia86
    Poziom 1  
    Miałam ten sam problem, niestety nie pomogły starania znajomych, którzy znają się troszkę na takowych urządzeniach.Wykonałam masę telefonów do t-mobile, niestety po długiej rozmowie pani stwierdziła, że trzeba na gwarancję.Dokładniej mam komunikat o treści "problem z uwierzytelnianiem", zaniosłam i zobaczymy jak długo będzie trwała naprawa. Normalnie brak słów.
  • #4 12338586
    dardro
    Poziom 9  
    Po dzisiejszej wizycie w punkcie T-Mobile pani po rozmowie z serwisem Prestigio dowiedziała sie że ten modem nie wspołpracuje z tym tabletem była bardzo zdiwiona że dopuscili do takiej sytuacji ale obiecała załatwić starszy modem na wymiane.Zobaczymy czy dotrzyma słowa. A swoją drogą kto sprzedaje sprzęt bez sprawdzenia czy ze soba współdziała :D
  • REKLAMA
  • #5 12361548
    nelro
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    "takie rzeczy tylko w erze" ;)
  • #6 12366267
    irek.p.
    Poziom 11  
    Modem wpinasz w router 3G, po poprawnym skonfigurowaniu wszystko działa.
    Tablet widzi WLAN z routera. Nie spotkałem jeszcze tableta Prestigio 5570C, który nie uwierzytelniałby się. Na jednym musiałem tylko zrestartować (nie zresetować) system.
  • REKLAMA
  • #7 12384850
    dardro
    Poziom 9  
    W ten sposób tablet mi działa Widzi WLAN przez router bez problemu. Niestety nie działa tablet tylko z modemem. W punkcie w końcu przyznali że te tablety nie współpracują z tym typem modemu i ponoć o tym wiedza ale dalej te zestawy sprzedają ( tablety widzą router bez problemu ) .Tylko że jak gdzieś idziesz to musisz zabrać cały komplet ze sobą ( modem kabelki router ) i chodzić z tą pajęczynką -). Ja wymieniłem modem na inny i teraz wszystko działa tak jak powinno.
  • #8 12630957
    rawka11
    Poziom 14  
    Ocena: 27
    Witam.
    Borykam się z podobnym problemem.
    Chcę kupić ten tablet 5570C i właśnie mam już modem Huawei e3131 z aero2.
    Byłem w czterech sklepach i chciałem sprawdzić czy ten modem będzie obsługiwany, lecz w żadnym z kilku tabletów 5570C w zakładce "wiele" nie ma opcji "sieci komórkowe". Tylko w RTV EURO AGD mieli akurat dwie sztuki więc po sprawdzeniu okazało się, że jeden ma w zakładce wiele opcję VPN i jeszcze możliwość konfiguracji rutera, a drugi tylko ma opcję VPN. W pozastałych sklepach mieli tylko po jednej sztuce, lecz była możliwość sprawdzenia innych modeli prestigio i w innych była opcja sieci komórkowe. Zastanawiam się dlaczego nie ma opcji sieci komórkowe, czy to jest wina androida? W dwóch sklepach będą wysyłać tablety do serwisu. Jak macie w swoich tabletach 5570C, czy u was też nie ma opcji sieci komórkowe? Z tego co w tym poście przeczytałem to ponoć ten modem nie działa z tym tabletem, lecz czy to z wpiętym modemem czy z wypiętym sieci komórkowe powinny byc wyświetlane. Ja miałem okazje sprawdzić mój modem e3131 z presigio 5770D i z nim działał prawidłowo dlatego cały czas myślałem, że z tym 5570C nie powinno być problemu, tylko to jest jedna sprawa a druga to dlaczego nie ma opcji sieci komórkowe?
  • REKLAMA
  • #9 12631667
    jdanecki
    Poziom 23  
    Ocena: 29
    E3131 nie działa od ręki prawie z żadnym tabletem. Nawet po zrootowaniu nie będzie to działało świetnie - to nie jest coś, o co warto walczyć (zwłaszcza z Aero2 to chodzi marnie - uparcie nie łączy, ma problemy ze wznowieniem połączeni itd.). Znacznie zdrowszy rozwiązaniem jest zakup mobilnego routera wifi - to po prostu działa.
  • #10 12632812
    rawka11
    Poziom 14  
    Mój modem był przerabiany bo faktycznie nie chciał działać, lecz po przeróbce nie miałem już problemów czy to na ruterze z TPlinka czy na komputerze. Teraz testowałem go na Prestigio 5770D i też działał, możliwe jednak, że ma problemy z tabletami. Ja czekam dalej na info od użytkowników którzy by wiedzieli co jest z zakładką sieci komórkowe, jak to mają użytkownicy w swoim tablecie 5580C. Czy może ja miałem jakąś felerną partię tabletów?
  • #11 12634163
    rawka11
    Poziom 14  
    Witam.
    Prosiłbym użytkowników tabletu Prestigio 5570C o sprawdzenie czy bez wpiętego modemu maja zakładkę "sieci komórkowe" chodzi mi konkretnie o info z tego modelu. Nie wiem dlaczego nie mogłem znaleść tej zakładki. Za odpowiedż z góry dziękuję.
  • #12 12637368
    dardro
    Poziom 9  
    Nie ma takiej opcji w tym typie.Z tego co mi mówili w serwisie opcja ta pojawia sie w momencie podłączenia modemu który jest na liscie wspieranych modemów przez Prestigio (lista na stronie producenta).Tablet sam automatycznie wykrywa modem i z nim współpracuje.
  • #13 12637454
    rawka11
    Poziom 14  
    To by wiele wyjaśniało, choć w jednym prestidio ( nie pamiętam modelu ) była ta zakładka lecz nie aktywna i w tym momencie można się domyślić, że jak będzie odpowiedni modem to zakładka będzie aktywna. Jak jeszcze wytłumaczyć, że na jednym modelu (5570C) oprucz VPN była jeszcze zakładka do konfiguracji rutera? Taką sytuację miałem w sklepie Euro AGD. Na razie kupiłem ten tablet i chyba będę musiał szukać innego modemu. Czy inni właściciele tego tabletu maja tak samo z ta siecią komórkowa?
  • #14 12643088
    rawka11
    Poziom 14  
    Witam.
    Mój problem się już wyjaśnił i już wiem na 100% dlaczego się tak dzieje. Kolego "dardro" serwis dobrze ci powiedział, że zakładka :sieci komórkowe" pojawia się w momencie podłączenia kompatybilnego modemu. Szkoda, że w żadnym z czterech sklepów w, których oglądałem ten model o tym nie wiedział i stwierdzał, że jest problem ze sprzętem. Tutaj się trochę dziwię, gdyż oglądałem kilka tabletów Prestigio i w każdym "sieci komórkowe" były widoczne beż wpiętego modemu, to była zmyłka dla mnie i dla sprzedawców. Ja kupiłem używkę modem Huawei E1752, musiałem tylko zciągnąć simloka z orange i modem ruszył. Ten modem jest na liście kompatybilnych modemów tego tabletu jak i również współpracuje z Aero2. Teraz już jest prawie wszystko ok gdyż widzę, że zasięg wifi jest bardzo słaby i sprzęcik będzie jechał do serwisu. Kolego "dardro" z jakim serwisem się kontaktowałeś? Z serwisem T-Mobile czy Prestigio? Z tego co widzę to Prestigio ma tylko kontakt meilowy, telefonicznego wsparcia nie mają.
  • #15 12647923
    dardro
    Poziom 9  
    Na stronie Prestigio.pl (http://www.prestigio.pl/support/service-centers)masz wsparcie serwisowe .Tam znajdziesz telefon do serwisu tabletów Prestigio w Polsce. Pomagają w problemach przez telefon choć nie zawsze.
    ASBIS PL Sp. z o.o.

Adres:Polska

ul. Poleczki 23

Phones:+48 22 33 71 548

E-mail:serwis@asbis.pl

Website:www.asbis.pl
  • #16 12655051
    rawka11
    Poziom 14  
    Dzięki za info.
    Zadzwonię do nich i zobaczę czy cokolwiek mi powiedzą. Choć tak czy siak tablet pojedzie do serwisu z powodu słabego zasięgu wifi. Pisałem już dwa meile do serwisu Prestigio i na razie po kilkudniowym oczekiwaniu nie udzielają mi odpowiedzi, choć piszą, że do trzech dni roboczych dadzą odpowiedź.
  • #17 12696209
    rawka11
    Poziom 14  
    Ja dzwoniłem pod ten numer, rozmawiałem z panem z serwisu i dostałem info, że to ten telefon jest właśnie telefonicznym wsparciem technicznym firmy Prestigio.

Chyba jednak coś jest nie tak. Od trzech dni próbuję się dodzwonić i nikt nie odbiera telefonu. Mam wrażenie, że nikt tam nie pracuje.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy tabletu Prestigio 5570C zgłaszają problemy z integracją modemu Huawei E3131. Po podłączeniu modemu tablet nie rozpoznaje go, co skutkuje brakiem dostępu do internetu. Wiele osób próbowało różnych rozwiązań, w tym usunięcia kodu PIN z modemu, jednak bezskutecznie. Konsultacje z serwisem T-Mobile oraz Prestigio ujawniły, że modem E3131 nie jest kompatybilny z tabletem 5570C, co potwierdzono przez pracowników serwisu. Użytkownicy sugerują użycie routera 3G jako alternatywy, co pozwala na korzystanie z WLAN. Niektórzy użytkownicy wymienili modem na inny, co rozwiązało problem. Dodatkowo, brak opcji "sieci komórkowe" w ustawieniach tabletu jest związany z niekompatybilnością modemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA