panowie jesteście pewni tego co piszecie?? też kiedys myślałem że da rade knokiem wgrać eprom do 3210 ale jakoś mi sie to nieudało, 3210 ma zewnętrzny eprom a nie emulowany we fleszu tak jak to mają np 3310 3410 itd.
@mimo a po co chcesz wgrać nowy eprom co się dzieje z twoją nokią?
w 3310 i 3410 wgrywalem eeproma knokiem - wystarczy tylko zmienic adres od ktorego ma zaczac sie wgrywac
eeprom w przypadku 3210 z 0x200000 na 0x24C128 i Smiga jak trzeba.
pozdrawiam
Kiedyś za dawnych czasów zgrywałem i wgrywałem eeproma w tym telefonie za pomocą programu ponyprog. Niestety musiałem ingerować w telefon i przylutować 4 kabelki do układu. Natomiast w programie Nokia Tool by Rolis 1.8 widze chyba taką opcję. Nie wiem czy działa, bo nie testowałem ale spróbować można. Pozdrawiam
w rolisie opcja jest ale wątpie żebyś wgrał mi się to nieudało ani rolisem ani nokiaSP w ostateczności również jak kolega wyżej ingerowałem w telefon i programowałem pamięć JDMem
✨ W dyskusji poruszono problem wgrywania nowego EEPROM-u do telefonu Nokia 3210. Użytkownicy sugerują różne programy i metody, takie jak XMobile czy Knok, jednak pojawiają się wątpliwości co do ich skuteczności, ponieważ Nokia 3210 posiada zewnętrzny EEPROM, a nie emulowany we flashu jak modele 3310 czy 3410. Proponowano również użycie Nokia Tool by Rolis (wersja 1.8) z funkcją odczytu i zapisu EEPROM przez interfejs M-Bus, jednak nie wszyscy potwierdzają skuteczność tej metody. Wspomniano także o konieczności fizycznej ingerencji w telefon, polegającej na przylutowaniu przewodów do układu EEPROM i programowaniu go za pomocą programatora PonyProg lub JDM. Program NokiaSP z kablem M-Bus również jest wymieniany jako opcja, choć nie zawsze skuteczna. Podsumowując, wgrywanie EEPROM do Nokii 3210 jest bardziej skomplikowane niż w nowszych modelach i często wymaga sprzętowej ingerencji oraz specjalistycznego oprogramowania. Wygenerowane przez model językowy.