logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zgrać eeprom z 3210? Czy możliwe jest jego zgranie?

wntl 07 Mar 2006 22:50 1158 6
REKLAMA
  • #1 2387921
    wntl
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Jak w temacie, macie może jakis pomysł ?? Bo eeprom w 3210 siedzi w całkiem innym miejscu niż flash i nie wiem czy wogóle jest mozliwe jego zgranie :/ Kto wie, niech pisze, eeprom mam, tylko chciałbym zgrać z telefonu
  • REKLAMA
  • #2 2388038
    alfam17
    Poziom 19  
    Ocena: 48
    Flasher dejana i odpowiedni program i juz można bez problemu zgrać zawartość epromu, nie pamiętam nazwy programu bo dawno się bawiłem w te klocki
  • REKLAMA
  • #3 2388064
    wntl
    Poziom 17  
    no ameryki nie odkryłeś, wiem czym zgrać tylko nie wiem jakim programem i czy jakiś program to potrafi wogóle :/
  • #4 2388123
    alfam17
    Poziom 19  
    ehh. człowiek chce pomóc a tu odrazu jakieś pultanie się..jak mogłem odkryć amerykę jak ona jest już odkryta? jak mówie że zapomniałem nazwy to zapomniałem ale szybciutko udało mi się znaleźć ten program jest to Knok-Phoenix, masz nim możliwość szczytać eprom z telefonu do pliku
  • REKLAMA
  • #5 2388144
    wntl
    Poziom 17  
    no niestety programy typu knok, rolis, geoflash nie działają :/ nie ma wogól w opcjach 3210 :p Jedyny program którym idzie wgrać tego eeproma to NokiaSP ale nie da sie nim sczytac go z telefonu
  • REKLAMA
  • #6 2388244
    alfam17
    Poziom 19  
    Jak to nie ma 3210, jak przed chwilą odpaliłem program i pierwszym modelem telefonu do wybrania z menu jest właśnie 3210 :!:, może masz jakąś inną wersję, ale ja mam knoka z 3210 w menu i opcjami do zczytywania zawartości epromu
  • #7 2388618
    Jacck
    Poziom 26  
    Ocena: 102
    Jedyną pewną metodą na odczytanie całej zawartości eproma jest wylutowanie układu 24c128 i odczytanie go na jakims programatorze (Willem, PonyProg itp). Na pewno najważniejsze obszary są zabezpieczone przed odczytem i nie zgra się przez kabel.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości zgrania zawartości pamięci EEPROM w telefonie Nokia 3210. EEPROM znajduje się w innym miejscu niż pamięć flash, co budzi wątpliwości co do możliwości jego odczytu przez programy. Wspomniano o programach typu Knok-Phoenix, Rolis, Geoflash, które jednak nie obsługują odczytu EEPROM w modelu 3210 lub mają ograniczone funkcje. NokiaSP umożliwia wgranie EEPROM, ale nie jego odczyt z telefonu. Najpewniejszą metodą jest fizyczne wylutowanie układu EEPROM 24c128 i odczytanie go za pomocą programatora (np. Willem, PonyProg), gdyż najważniejsze obszary pamięci są zabezpieczone przed odczytem przez interfejs kabla. W niektórych wersjach oprogramowania Knok faktycznie posiada opcję zczytywania EEPROM dla 3210, jednak nie jest to powszechne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA