Witam, chciałbym prosić o pomoc w zbudowaniu, wydaje mi się prostego układu. Chodzi o zrobienie sygnalizatora włączenia pompy głębinowej do wody. Schemat zasilania pompy jest chyba najprostszy z możliwych. W układzie jest wyłącznik ciśnieniowy który włącza pompę. Pompa jest na napięcie 230V podłączona wtyczką do zwykłego gniazdka sieciowego. Włączanie - wyłączanie pompy jest realizowane w ten sposób, że w gniazdku jest napięcie lub nie. W tej chwili, ponieważ mam trudność we właściwym ustawieniu wyłącznika ciśnieniowego i zdarzyło mi się kilka razy, że pompa się nie wyłączyła i pracowała bardzo długo, zrobiłem sobie sygnalizację pracy pompy. Do gniazdka do którego podłączona jest pompa, podłączyłem zwykłą lampkę nocną i teraz gdy włącza się pompa, włącza się również żarówa w lampce. Chciałbym zastąpić żarówkę na 230V jakąś małą kontrolką, na niskie napięcie. Teoretycznie wiem jak to zrobić, trzeba by zastosować transformator. Proszę o pomoc jak to zrobić praktycznie, jak najprościej i jak najtaniej. A może dałoby się bez transformatora?