logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

E-mule i WinRoute Lite – brak High ID, port 4662 niedostępny przy podziale Neostrady

Vmen 28 Lut 2005 16:59 1901 14
REKLAMA
  • #1 1274241
    Vmen
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Mam problem z e-mule i WinRoute Lite. Postawiłem serwer na tym programie i podzieliłem neostrade na dwa kompu. Internet działa normalnie tzn. nie ma problemów z transferem, wieszaniem itp. Gdy kożystam z programu e-mule nie moge uzyskać hig ID , a całkwity transfer wynosi max 3KB. Nie moe zwiększyć limitu transferu w ustawieniach połączenia. Wyskakuje czasami komunikat "WARNING Peacemake.NeT Server (67.18.119.210:4242) - Your 4662 port is not reachable. Please review your network config." Na jakiejś stronie znalazłem, że przyczyną tego może być FireWall lub serwer Proxy. Dlatego podejżenia padły na WinRoute. Co więc jednak zrobić aby e_mule chodził normalnie???????????
  • REKLAMA
  • #2 1274294
    E.T
    Poziom 11  
    Aby w e-mule miec high ID musisz miec widzialny adres ip czyli na neo nie bedzie :(
  • REKLAMA
  • #3 1274382
    Vmen
    Poziom 14  
    Co to znaczy widoczny ip. Jak przez neo nie to przez co?
  • Pomocny post
    #4 1274906
    czuga
    Poziom 23  
    Ocena: 38
    ...dlaczego na Neosradzie ma nie byc HighID...totalny nonsens...problem polega na tym, ze porty TCP i UDP zablokowal Ci wewnetrzny firewall windowsa...a wystarczy np w wersji 0.44d nacisnac przycisk w ustawieniach "Otworz porty..." czy jakos tak, i po bolu....
  • REKLAMA
  • #5 1275250
    Vmen
    Poziom 14  
    A jak to odblokować?
  • Pomocny post
    #6 1275475
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    Vmen napisał:
    Co to znaczy widoczny ip. Jak przez neo nie to przez co?

E.T miał na myśli zewnętrzne ip (zwane też publicznym).
    Komputery będące w sieci lokalnej (mające wewnętrzne IP ) będą zawsze miały Low ID.
    Zainstaluj eMule na serwerze.
  • Pomocny post
    #7 1275524
    ryshard
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    u mnie w d-link'u wystarczy włączyć funkcję DMZ i mój komp jest widziany na zewnątrz, więc problem znika.
  • Pomocny post
    #8 1276028
    halif
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    ryshard napisał:
    u mnie w d-link'u wystarczy włączyć funkcję DMZ i mój komp jest widziany na zewnątrz, więc problem znika.

Wielce osobliwe. Nie bardzo wiem jak konfigurujesz tą opcję w ruterze, albo raczej jak ją "włączasz", ale generalni to DMZ - DeMilitarized Zone określa tylko komputer, lub grupe komputerów bedących odseparowane od reszty sieci lokalnej.
    Dobra - nevermind
    Z LowID można też sobie poradzićpoprzez proxytunneling. Jest masęprogrmaów (lewpszych, gorszych), które umożliwiąłączenie sie do siecie przez proxy serwer i sprawa załotwiona.
  • #9 1277109
    Vmen
    Poziom 14  
    Wszystkim dziękuję za odpowiedzi
  • #10 1277141
    Yaro126
    Poziom 20  
    Ocena: 43
    Jeżeli masz Windows XP na kompie, który jest serwerem to domyślnie system zaznacza we właściwościach połączenia sieciowego opcję "chroń mój komputer i moją sieć wykluczając dostęp do tego komputera z internetu"....U mnie właśnie to było przyczyną, mam dwa kompy i na dwóch jest internet.....Aby odznaczyć tą opcję klikasz prawym przyciskiem na ikonkę "Moje miejsca sieciowe", wybierasz "właściwości", następnie klikasz prawym przyciskiem na ikonkę połączenia, które jest bezpośrednio połączone z internetem i znowu dajesz "właściwości" i w zakładce "zaawansowane" na samej górze jest krateczka, którą musisz odznaczyć....
    Pozdrawiam!!!
  • #11 1277673
    Vmen
    Poziom 14  
    Na serwerze mam 98 SE a podział jest na WinRoyte Lite. Może jest tu też jakaś opcja??
  • REKLAMA
  • #12 1281340
    Yaro126
    Poziom 20  
    Właśnie szukałem jakichś informacji na temat tego programu i dowiedziałem się, że ma wbudowany firewall....i to będzie właśnie potencjalna przyczyna...ściągam go właśnie i jak pokopię trochę w opcjach to napiszę co zrobić....
    Pozdrawiam!!!

Dodano po 8 [minuty]:

Jest mały problem z tym programikiem w XP dlatego jutro pokombinuję z nim w Windowsie 98 i postawie na nim sieć domową....zobaczę jak się będzie zachowywał...Postaram się w najbliższym czasie napisać o co tam biega......
    Pozdrawiam!!!
  • Pomocny post
    #13 1281652
    gumml
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    witam
    Twoj problem plega zapewne na tym ze nie masz przekierowanych portow TCP i UDP na kerio
    musisz dodac regule do traffic policy i tam zdefiniowac porty ktore beda przekierowane bezposrednio z zewnatrz na maszyne w sieci lokalnej
    waze jest to ze dla kazdego kompa musisz miec inne numery portow TCP i UDP
    w przykladzie jest TCP->4664 UDP->4674 na numer IP->192.168.3.140

jak cos bedzie nietak postaram sie pomoc
    pozdrawiam
    Załączniki:
    • E-mule i WinRoute Lite – brak High ID, port 4662 niedostępny przy podziale Neostrady kerio.JPG (23.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #14 1281713
    Yaro126
    Poziom 20  
    Znalazłem już opcje firewalla, które musisz zaznaczyć....Otwierasz Panel administracyjny WirRoute'a i klikasz zakładkę "settings", następnie po prawej stronie okna klikasz w przycisk "settings", a w następnym oknie klikasz zakładkę "Security"....i tam są dwa okienka, które musisz zaznaczyć....dołączam zrzut ekranu....
    Pozdrawiam!!!
    Załączniki:
    • E-mule i WinRoute Lite – brak High ID, port 4662 niedostępny przy podziale Neostrady WinRoute.JPG (101.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 1289846
    Vmen
    Poziom 14  
    Dzieki for All za pomoc

W końcu udało mi sie ustawić to WinRoute
    Napisze co trzeba zmienić jak by ktoś nie wiedział
    (Aha, ja ma Kerio WinRoute Lite 4.2.5)

A więc tak wchodzimy do opcji "Settings" i wybieramy "Port Mapping", klikamy na "Add" w miejscu "equal to" wpisujemy "4662" , poniżej zaznaczamy "forward packed to a computer in LAN" i w "IP addres" wpisujemy nasz wewnętrzene IP
    Wciskamy OK

Jak by co piszcie na gg 7089293

Pozdro

Dodano po 6 [minuty]:

P.S. Fajnio jak zaznaczysz te dwie funkcje otwiersz fszystkie porty
    Ja tak na początku zrobiłem i nadal był ten sam problem. :)

Pozdro

Podsumowanie tematu

✨ Problem z uzyskaniem High ID w programie eMule przy korzystaniu z WinRoute Lite i podziale Neostrady wynika głównie z braku przekierowania portu TCP 4662 oraz blokad wbudowanego firewalla w WinRoute Lite. Komputery w sieci lokalnej z prywatnym adresem IP (NAT) będą miały Low ID, jeśli porty nie są odpowiednio przekierowane. Rozwiązaniem jest skonfigurowanie w WinRoute Lite reguł przekierowania portów (Port Mapping) dla portu 4662 na wewnętrzny adres IP komputera z eMule oraz odblokowanie odpowiednich opcji w zakładce Security. Alternatywnie można użyć funkcji DMZ w routerze, aby komputer był widoczny z zewnątrz. W systemie Windows XP należy również wyłączyć opcję blokującą dostęp do komputera z internetu w ustawieniach połączenia sieciowego. W przypadku WinRoute Lite ważne jest, aby dla każdego komputera w sieci lokalnej przypisać unikalne numery portów TCP i UDP. Po poprawnej konfiguracji portów i firewalla eMule uzyskuje High ID i transfer nie jest ograniczony.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA