logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer zamula przy czym nie wykorzystuje procesora

Malkavi 23 Maj 2013 13:43 4653 8
REKLAMA
  • #1 12336856
    Malkavi
    Poziom 9  
    Witam! Mój sprzęt:
    Procesor Intel Core 2 Duo E4600 2x2,4Ghz 2MB L2 Cache
    DDR2 2x1GB PC2-6400 800Mhz firmy GOODRAM
    Płyta główna Gigabyte GA-P35-S3G
    Karta graficzna Gigabyte GeForce 8600GT

Problem wygląda w ten sposób że podczas normalnego użytkowania komputera - przeglądarka - kopiowanie plików - oglądanie filmów. Komputer bardzo zamula i wszystko się scina, podczas gdy wykorzystanie procesora sięga może góra 20-25% (procesor nie ma problemów z wykorzystaniem 2 rdzeni)

Dlaczego tak się dzieje ? Dodam że stoi on na świeżo zainstalowanym systemie windows XP i aktualnych sterownikach, system jest wyczyszczony z wszelkiego rodzaju syfu i wirusów.

Pierwszy raz spotykam się z czymś takim. Liczę na Państwa pomoc, poradę i jakiekolwiek sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 12336866
    GallusAnonimus
    Poziom 30  
    Ocena: 66
    Przeskanuj HDD za pomocą np. Crystal Disk Info i wklej tutaj wynik testu.

Jest możliwe, że przyczyną jest uszkodzenie HDD.

Napisz które sterowniki (dla jakich urządzeń) instalowałeś ręcznie.

Podaj dodatkowo markę i model zasilacza.
  • REKLAMA
  • #3 12337049
    Malkavi
    Poziom 9  

Po świeżym przeinstalowaniu systemu zainstalowałem paczkę oryginalnych sterowników dla płyty głównej (USB, chipset itp) +
    NIVIDIA + "KX player" do zewnętrznej karty dźwiękowej creative.

Zasilacz: Colorsit - model: UP-350ATX

PS: Głównie dręczy mnie przeglądarka (google chrome) gdy otwieram nową zakładkę cały program się scina po 10 sec się odwiesza.
    Strony wczytują się bardzo długo co jest nie możliwe przy tak dobrym łączu internetowym - Mam nowego laptopa i widzę ogromną różnicę.
  • #4 12337055
    MrDoimer
    Poziom 38  
    Ocena: 124
    Dysk sprawny.

Malkavi napisał:
    Dodam że stoi on na świeżo zainstalowanym systemie windows XP

Kiedy zainstalowałeś system ? (ile ma dni )

Screen z HWMonitor daj.

Przydało by się wykonać MemTest.
  • #5 12337090
    Malkavi
    Poziom 9  

MrDoimer napisał:

Kiedy zainstalowałeś system ? (ile ma dni )

System ma 2-3 dni - instalowałem od nowa, ponieważ stara instalacja (na AMD) nie przyjmowała nowego sprzętu - kupiłem ten komputer bez dysku parę dni temu (używany)

MrDoimer napisał:

Przydało by się wykonać MemTest.

Chodzi o: KLIK ?

EDIT//
    Przed chwilą dla testu opaliłem "WINRAR" i włączyłem tworzenie archiwum - zużycie procesora 80-99%
  • REKLAMA
  • #6 12354140
    GallusAnonimus
    Poziom 30  
    Ocena: 66
    WinRAR akurat ma "siedzieć na procku".

Masz inny zasilacz na podmiankę?

Jesteś w stanie podać wersję BIOS płyty głównej? Tryb "Optimized Defaults" w BIOS ustawiłeś?

Jak wynik MemTest? Bez błędów?
  • #7 12354157
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    Ocena: 244
    1. Trzeba podmienić zasilacz koniecznie, ponieważ może być to jego sprawka.
    2. Co do dysku to ja bym nie była taka pewna, niepokoi mnie 01, C8, C7. Przydałoby się przeskanować dysk przez MHDD i zobaczyć odczyty sektorów.
    3. Włącz program OCCT i zrób test na 15minut. W tym czasie miej też włączony HW Monitor. Po skończonym teście daj wyniki OCCT a także zrzut z HW Moniotor.
    4. Zrób benchmark dysku w HD tune. W tym czasie nic nie rób i także wstaw wynik benchmarku.
    Malkavi napisał:
    Przed chwilą dla testu opaliłem "WINRAR" i włączyłem tworzenie archiwum - zużycie procesora 80-99%

To normalne, że jest takie użycie podczas pakowania plików.
  • #8 12354162
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 838
    Malkavi napisał:

Zasilacz: Colorsit - model: UP-350ATX

Do śmieci jeśli jeszcze chcesz się nacieszyć tym komputerem: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html
    Jak się przeglądarka zawiesza to spróbuj innej - Opera, FF.

XP jest z SP3 ? Podrzuć screen z zakładki Procesy zobaczymy co tam się dzieje.

Dysk był formatowany całkowicie ? Można spróbować podmienić taśmę SATA lub wpiąć w inne gniazdo.
  • REKLAMA
  • #9 14166945
    Malkavi
    Poziom 9  
    Wymiana zasilacza załatwiła sprawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który przy normalnym użytkowaniu (przeglądanie stron, kopiowanie plików, oglądanie filmów) działa wolno, mimo że wykorzystanie procesora nie przekracza 20-25%. Komputer ma zainstalowany system Windows XP oraz aktualne sterowniki. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny problemu, takie jak uszkodzenie dysku twardego, zasilacza, czy pamięci RAM. Użytkownik przeprowadził testy dysku i zasilacza, a ostatecznie wymiana zasilacza rozwiązała problem z wydajnością.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA