logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czarna lista zasilaczy i renomowane marki zasilaczy

Xylometazolin! 17 Sty 2009 21:15 971242 26
REKLAMA
  • Twój komputer się resetuje?
    A może nie chce się włączyć?
    Podczas grania wyłącza Ci się komputer?

Być może to wina zasilacza!

Prezentuję czarną listę zasilaczy.

Achieve, Akyga Basic, Altis, Aspire, Atlas, Aton, Bandit, Bestec, Carbon (nie Modecom), Coba, Codegen, ColorSit, Computer, Cube Max, Deer, Delux, Eurocase, Everpower, Feel, Fever, Four Star, Gembird, Gigabajt, GoodWatt, Hawk, Hedy, Impet, Incore, Intex-Action, i-box, I-TEC, KingStar, Levicom, Likeenergy, Linkword, L&C, Logic, LOGISYS, Macron, Megabajt, Mercury, Metropilis, Modecom Feel, Mustang, Newton Power, Pangu, Platin Power, Power, Power Color, Powercomp, Powerfox, Powertec, Procase, Procomp, Octigen, Opengate, Qoltec, QTECHNOLOGY, Q-tec, RAIDMAX, Rebeltec, Rubikon, Ropla, Sansun, SilenX, Sun Pro, Suntek, Take Me, Task, TE, Tracer, Tronje, Ultra Media, V Power, Whitenergy, Win, Xilence (produkowane do 2011r włącznie), XION, X-Power, 2N

Niewiele osób zdaje sobie sprawę podczas zakupu komputera jak ważnym podzespołem jest zasilacz. To od niego zależy, czy wszystkie podzespoły dostaną odpowiednie napięcia i od niego zależy stabilność całego zestawu.
    Jeśli posiadasz jeden z wymienionych zasilaczy czeka Cię jego wymiana. Zasilacze te, mimo, iż mogą posiadać astronomiczne moce na nalepkach, 'oddają' jej bardzo mało! Lecz nie tylko to świadczy o ich 'tandetności'. Podczas awarii takiego zasilacza najczęściej ulega uszkodzeniu jeszcze parę innych podzespołów np: dysk twardy, płyta główna, procesor, a w najgorszych przypadkach - wszystko. Oczywiście są przypadki, że po awarii takiego zasilacza nic nie 'umiera'. Czasami zdarza się, że takie zasilacze pracują bezawaryjnie wiele lat - to są to na prawdę wyjątki! Zasilacze te często są powodem niestabilności całego komputera. Oczywiście, jeśli stoisz przed wyborem zasilacza - pod żadnym pozorem nie kupuj żadnego z nich!
    Można powiedzieć, że zasilacze te (o ile można je tak nazwać...) składają się z płytki, transformatorka, 3 kondensatorów, wentylatora i 2 kawałków aluminium.
    Tak dla zobrazowania dodam 2 zdjęcia: pierwsze przedstawia omawiany zasilacz, a drugie - prawdziwy zasilacz.

Prawdziwy zasilacz...:

Na pierwszy rzut oka widać różnicę pomiędzy zasilaczami. Dodatkowo wydajność 'zasilacza' 450W marki znajdującej się na czarnej liście różni się znacząco od wydajności markowego zasilacza 450W.

Dodatkowo proszę zobaczyć jakie "dławiki" są stosowane w zasilaczach w/w producentów (zdjęcie z rozmontowanego zasilacza Take Me 400):

Czarna lista zasilaczy i renomowane marki zasilaczy Czarna lista zasilaczy i renomowane marki zasilaczy Czarna lista zasilaczy i renomowane marki zasilaczy
    (zdjęcia dzięki uprzejmości kolegi AjanLord)

Jak wiadomo (albo i nie) dławik jest to cewka nawinięta na rdzeń... chyba dłuższego komentarza nie trzeba? Jeśli jednak ktoś nadal nie wierzy: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1983518.html

Następny przykład:

Czarna lista zasilaczy i renomowane marki zasilaczy Czarna lista zasilaczy i renomowane marki zasilaczy
    (zdjęcia dzięki uprzejmości kolegi arek59)

Zasilacz "marki" Deer. Objawy? Dym, smród i iskry.

Kolejny wybuch:

Zasilacz Feel.
    O mało nie doszło do pożaru. Tylko dzięki temu, że użytkownik był w domu, poczuł smród i wydobywający się dym spod biurka, szybko odłączył zasilanie i wystawił komputer na balkon celem ugaszenia.
    Czarna lista zasilaczy i renomowane marki zasilaczy Czarna lista zasilaczy i renomowane marki zasilaczy Czarna lista zasilaczy i renomowane marki zasilaczy
    (zdjęcia dzięki uprzejmości kolegi ak6)

Jeszcze jeden przykład (Codegen 300W):

Czarna lista zasilaczy i renomowane marki zasilaczy Czarna lista zasilaczy i renomowane marki zasilaczy
    Skutek: uszkodzone dyski twarde.
    (zdjęcia dzięki uprzejmości kolegi młody14)

Na dobitkę polecam artykuł:
    https://obrazki.elektroda.pl/7458269700_1358944947.png

To chyba wystarczające dowody.

Renomowane marki to:
    Amacrox, Antec, Astec, be quiet, Chieftec, CoolerMaster, Corsair, Delta, Enermax, Enlight, EVGA, Fortron, Modecom (seria MC, Volcano), OCZ, PCPower&Cooling, Pentagram, Seasonic, SilentiumPC (nowsze modele), Silver Power, Tacens, Tagan, Thermaltake, Topower, XFX, Xilence (tylko nowe modele od 2012r), Yesico, Zalman.

Testy:
    Test zasilacza Akyga Ultimate: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3705969.html

P.S.
    Jeśli czegoś zapomniałem pisać na PW.

EDIT:
    // 18 lipiec 2020 Dodano SilentiumPC (nowsze modele)
    gulson

// Notatka dt1 10 lipiec 2020 - Test zasilacza Akyga Ultimate: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3705969.html
    // Aktualizacja gulson 06 Luty 2020 - zamiana Akyga na Akyga Basic, związku z tym, że Akyga produkuje również inne wersje zasilaczy jak PRO czy Ultimate. Zgłoszenie dystrybutora z dnia 21 styczeń 2020 roku, ticket #678965
    // Zrobiłem aktualizację informacji przekazanych mi przez kolegów:
    Hefajstos, Sobota, Yansen. Posty, w których były dopisane 1-2 modele zasilaczy przeniosłem do kosza. Łatwiej odnaleźć się w jednym poście niż czytać kilkupostowy wątek.
    Mery84

// Aktualizacja 08 Września 2017 - usunięto markę LC Power, roszczenie od oficjalnego dystrybutora w Polsce http://www.lc-power.com/en/resource/poland/
    // Aktualizacja 17 Lis 2010 - uzupełniono czarną listę o nowe modele oraz zmodyfikowano renomowane zasilacze.
    Xylometazolin!

// Aktualizacja 8 Lis 2011 - uzupełniono czarną listę o nowe zdjęcia.
    Xylometazolin!

// Aktualizacja 27 Wrz 2012 - zmiana dotycząca zasilaczy Xilence.
    DriverMSG

// Aktualizacja 7 Kwi 2013 - uzupełniono czarną listę o nowe modele.
    Xylometazolin!

ZAKAZ kopiowania bez zgody autora.
    Załączniki:
    • Czarna lista zasilaczy.pdf (209.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    O autorze
    Xylometazolin!
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Specjalizuje się w: rowery...
    Xylometazolin! napisał 6834 postów o ocenie 856, pomógł 264 razy. Mieszka w mieście Górny Śląsk. Jest z nami od 2006 roku.
  • REKLAMA
  • #2 7047834
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Może przydadzą się również opinie z innych For?
    Na początek:
    http://m.benchmark.pl/testy_i_recenzje/zasilacze-polecane.html
    Uaktualniony link.
  • REKLAMA
  • #5 20544248
    Marcin2k5
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Zasugerowałbym zmianę niektórych pozycji.
    - Wrzucenie Thermaltake do czarnej listy ze ze wskazaniem serii wyklepanych na CWT
    - Wrzucenie Chiefteca do czarnej listy ze wskazaniem serii wyklepanych na CWT
    - Wrzucenie Corsaira do czarnej listy ze wskazaniem serii VS wyklepanej na CWT
    - Dopisanie na białej liście pod Modecomem serii wyklepanych na FSP
    - Dopisanie na białej liście Nitroxa, z tym że konstrukcji wysokiej mocy (solidne i bezpieczne konstrukcje)
  • #6 21162686
    ilxs
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Apeluję o usunięcie z listy zasilaczy renomowanych SilentiumPC. Vero L3 właśnie u mnie eksplodował bez obciążenia, znajomemu Vero L2 uszkodził dwie płyty główne. To jest ZŁOM
    Pozdrawiam ;)
  • #7 21241058
    1qaaz
    Poziom 11  
    Co to znaczy- ze ze wskazaniem serii wyklepanych na CWT ? Serio pytam
  • #8 21241815
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8230
    Chodzi o serie, w których producentem elektroniki jest CWT, chociaż generalnie wstrzymałbym się z aż tak szerokim klasyfikowaniem, bo CWT oprócz low-endowych platform ma również bardzo przyzwoite platformy.

Ogólnie klasyfikacja zasilaczy po nazwie producenta ma bardzo dużo wad. Oczywiście ta czarna lista nie jest totalnie bezużyteczna, bo najtańsza chińszczyzna wykonana z myślą o jak najwyższej oszczędności na sprzęcie bez wątpienia powinna na tej czarnej liście się znajdować, są tacy producenci, którzy nie popełnili ani jednego dobrego zasilacza.

Natomiast po odsianiu tego pozostają producenci, którzy część zasilaczy mają słabą, cześć jest przeciętna/akceptowalna, część jest przyzwoita, a część jest świetna. I w tym przypadku kategoryzowanie dobry/zły producent powinno być zamienione na dobry/zły produkt, bo każdy produkt należy indywidualnie ocenić.

Tak więc tę listę należy traktować bardzo poglądowo, a po wybraniu modelu zasilacza warto przeczytać jego recenzje.
  • #9 21258372
    ilxs
    Poziom 12  
    dt1 napisał:
    po wybraniu modelu zasilacza warto przeczytać jego recenzje.

Ja bym sugerował jednak przed wybraniem modelu zasilacza;)
  • REKLAMA
  • #11 21265129
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 487
    ilxs napisał:
    Apeluję o usunięcie z listy zasilaczy renomowanych SilentiumPC. Vero L3 właśnie u mnie eksplodował bez obciążenia, znajomemu Vero L2 uszkodził dwie płyty główne. To jest ZŁOM
    Pozdrawiam ;)

Vero L3 to niby "nowość", w dodatku SilentiumPC to teraz ENDORFY (od końca 2022r) i tak coś czuje że wraz ze zmianą nazwy może coś im odbiło, ale nie miałem jeszcze z Vero L3 do czynienia jak i z "Endorfy".

Na rynku są jeszcze do kupienia zasilacze z marką "SilentiumPC" i jakoś im ufam - jeszcze się na nich nie zawiodłem. Cała firma u mnie, a i ja i moja rodzina na tym pracuje od dłuższego czasu. Co prawda głownie modele "Elementum E2 550W" i "Supremo FM2 Gold 750W" więc o tych modelach i nie dam złego słowa powiedzieć :)
  • #12 21265151
    siewcu
    Poziom 35  
    Ocena: 458
    Jak szukałem zasilacza to zrobiłem ciut inaczej. Wklepałem w google "psu tier list", pierwszy link i (z fanaberii)Tier A. Trochę stara już jest, ale pogrzebać chwilę na tej stronie i można znaleźć bardzo dużo.
  • #13 21269047
    ilxs
    Poziom 12  
    marek003 napisał:
    Elementum E2 550W

Fakt, też miałem tego Elementuma dawniej, po wymianie na Vero L3 sprzedałem lecz działał bezawaryjnie dobre 4-5 lat
  • #14 21318820
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1230
    ilxs napisał:
    Apeluję o usunięcie z listy zasilaczy renomowanych SilentiumPC.

Sekunduję, ale nie dlatego, że SPC/Endorfy to słaba marka (choć mam obecnie dużo wątpliwości).

Zakupiłem ostatnio 8 sztuk FM2 Supremo Gold 750W, już na dzień dobry na pudełku wita mnie napis:
    Cytat:
    Nie wszystkie zasilacze są wykonane tak samo

Nie rozbierając ich nawet od razu widać, że każdy z innej parafii, za świeże, żeby się który spalił, odpukać...

Sama marka zaliczyła kolosalny spadek jakości - pomijając zasilacze robione z losowych części z pudełka "przyda-się", to same obudowy wołają o pomstę do nieba - przez Covidem Signum miał naprawdę solidną blachę aluminiową, obecne sztuki są jak z papieru, a przewody od wentylatorów dosłownie pękają w rękach - w środku trzy włosy na krzyż...

Jak kiedyś składałem dużo sprzętów na ich częściach, tak teraz się zwyczajnie boję - chyba bardziej zaufam niesławnemu Bandit Power (żarcik).
  • #15 21319052
    dt1
    Admin grupy komputery
    OPservator napisał:
    Nie rozbierając ich nawet od razu widać, że każdy z innej parafii

To znaczy którymi kluczowy podzespołami się między sobą różnią?
  • #16 21319058
    OPservator
    Poziom 39  
    Kondensatory ceramiczne chociażby :)
  • REKLAMA
  • #18 21319181
    OPservator
    Poziom 39  
    Też o tym mówię, że każdy inny, to nie można mieć już pewności co do jakości.
  • #19 21439956
    Marcin7dudka
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    A jest biała lista zasilaczy?
  • #21 21513559
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ogólne założenia są aktualne (unikać najtańszych śmieci), ale większość nieakceptowalnego szmelcu z najniższej półki wyparowała z rynku (może nawet dosłownie, jak ktoś to do prądu podłączył). Pojawiło się sporo marek, których nie ma na tej liście. Ale też ta lista ma od samego początku jedną wadę. Ocenia producenta, a nie konkretne produkty. Na przykład nie można powiedzieć, że zasilacz Chieftec jest dobry. Ani że jest słaby. Bo w zależności od modelu można trafić jeden albo drugi.

Ogólnie najlepiej szukać testów i informacji o konkretnych modelach, nie o samym producencie.
  • #22 21513585
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 772
    dt1 napisał:
    ale większość nieakceptowalnego szmelcu z najniższej półki wyparowała z rynku (może nawet dosłownie, jak ktoś to do prądu podłączył)

Pięknie wyjaśnione :)
    dt1 napisał:
    Ogólnie najlepiej szukać testów i informacji o konkretnych modelach, nie o samym producencie.

Dokładnie tak. Dany producent może mieć model na taniutkich podzespołach, a inny na całkiem porządnych.
  • #23 21594316
    iagre
    Poziom 35  
    Ocena: 281
    Temat pokrewny... Na powyższej liście jest Gembird. Gembird produkuje też UPSy. Czy obecność na tej liście Gembirda oznacza że ich UPSy też należy traktować jakby były na „Czarnej liście UPSów”?
  • #24 21594332
    dt1
    Admin grupy komputery
    Temat dotyczył tylko zasilaczy komputerowych, więc zasilacze UPS nie były brane pod uwagę. Zasilaczy tej marki to już chyba z 20 lat nie widziałem, co kryje się w ich urządzeniach dzisiaj - ciężko zgadnąć.
  • #25 21615862
    ancanar
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Przy okazji zapytam. Skoro dzisiaj już generalnie większość zasilaczy jest ok to czy współczesnego zasilacza można użyć do bezpiecznego obsłużenia komputera retro? (np takiego z oku 2010)
  • #26 21615865
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3531
    ancanar napisał:
    czy współczesnego zasilacza można użyć do bezpiecznego obsłużenia komputera retro? (np takiego z oku 2010)

Tak.
  • #27 21616310
    dt1
    Admin grupy komputery
    2010 to już daleko po retro. Zwykle były to już komputery, w których główne obciążenie było generowane na liniach 12V, czyli tak jak obecnie. Starsze komputery, głównie z jednordzeniowymi procesorami przed P4 i przed Athlonami/Duronami, jeszcze bez czteropinowego konektora zasilania CPU na płycie głównej, miały większe wymagania w stosunku do linii 5V/3.3V. Tym niemniej większość zasilaczy zapewnia wydajność tych linii na poziomie około 100W, co i tak zazwyczaj będzie wystarczające do zasilenia tych platform, mimo niezbyt optymalnego dla współczesnych zasilaczy rozkładu obciążeń na liniach.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy jakości zasilaczy komputerowych, ich wpływu na restarty, problemy z uruchamianiem i wyłączanie się komputera pod obciążeniem oraz potrzeby odróżniania tanich, awaryjnych konstrukcji od modeli godnych zaufania. Wskazywana jest „czarna lista” marek kojarzonych z niską jakością, ale jednocześnie podkreślono, że klasyfikowanie wyłącznie po producencie ma ograniczenia, ponieważ wielu producentów oferuje zarówno słabe, jak i przyzwoite platformy. Zalecane jest sprawdzanie recenzji konkretnych modeli, testów i tier list zamiast opierania się wyłącznie na nazwie marki. W rozmowie pojawiają się też uwagi o platformach OEM, takich jak CWT i FSP, o konieczności rozróżniania serii oraz o zmianach jakości w produktach SilentiumPC/ENDORFY. Poruszono również temat zasilaczy do starszych komputerów retro oraz wyjaśniono, że współczesne zasilacze zwykle nadają się do takich zastosowań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA