Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Antena aktywna UKF FM

severok 12 Mar 2003 21:31 3133 15
  • #1 12 Mar 2003 21:31
    severok
    Poziom 10  

    czy ktoś wykonał tą antene? jej schemat znajduje sie Praktycznym elektroniku 5/99 oraz na elektrodzie. wykonałem wszystko według schematu i po podłączeniu do wieży zamiast wzmacniać sygnał słychać tylko jakieś buczenie... nie wiem co jest nie tak może to wina cewek a może czegoś innego. sprawdzałem układ i napięcia na tranzystorze są odpowiednie. proszę o pomoc. z góry dziękuje

    0 15
  • #2 12 Mar 2003 22:38
    zdzich42
    Poziom 40  

    Nie znam dokładnie tego co zbudowałeś, ale skoro jest to antena aktywna to ma zasilanie. Ciekaw jestem czy zasilacz do tej anteny ma stabilizowane napięcie. Czy po pozbawieniu anteny zasilania buczenie znika? Jeśli tak, to masz za słabo stabilizowane napięcie zasilania.

    0
  • #3 12 Mar 2003 22:47
    severok
    Poziom 10  

    masz rację. po odłączeniu zasilania buczenie znika. co zrobić aby zwiększyć stabilizację zasilacza? może go zmienić na inny?

    0
  • #4 12 Mar 2003 22:52
    yaurent
    Specjalista od radiokomunikacji

    Pierwszy wniosek jaki mi się nasuwa ,to kiepska jakość napięcia zasilającego (przydźwięk). Napisz z czego to zasilasz ,bo jeżeli z jakiegoś prostowniczka z kondensatorem filtrującym ,to właśnie może być taki efekt. Zauważ ,że jedna z bramek jest polaryzowana bezpośrednio z plusa zasilania i każdy przydźwiek nałożony na składową stałą będzie modulował wzmocnienie tranzystora i powodował zakłócenia. W następnej kolejności sprawdź ,czy jeżeli zbliżasz palec do cewek -nie następuje przemieszczanie się stacji po skali radia.Występowanie tego efektu może świadczyć o wzbudzaniu się układu ,co także uniemożliwia poprawny odbiór .....
    PS.Sporo się guzdrałem z tym pisaniem ,a tu już są odpowiedzi .......
    Jeżeli jak pisałem jest tam tylko prostownik z kondziorkiem ,to stabilizator 78L12 rozwiąże sprawę.

    0
  • #5 12 Mar 2003 23:28
    zdzich42
    Poziom 40  

    Kurcze, ale ludziska tu piszą ekspresowo!. Koledzy juz Ci podpowiedzieli co masz zrobić miałem nosa z tym zasilaniem co?

    0
  • #6 13 Mar 2003 00:07
    robiel
    Poziom 18  

    a teraz oklaski
    pozdrawiam robiel :)

    0
  • #7 13 Mar 2003 12:51
    severok
    Poziom 10  

    do zasilania wykorzystałem zasilacz ze wzmacniacza do antent tv i
    jest stabilizowany. dzięki wszystkim za pomoc. spróbuje z zasilaniem coś jescze zrobić

    0
  • #9 13 Mar 2003 15:39
    doktorek
    Poziom 19  

    witam..zacznij od wymiany kondziorow elektrolitycznych powinno pomodz. pozdrawiam

    0
  • #10 13 Mar 2003 21:02
    severok
    Poziom 10  

    w tym układzie nie ma żadnych elektrolitów. wykożystywane są same kon ceramiczne. próbowałem z bateriami jako źródłem zasilania ale to również nic nie pomogło. nawet zmieniłem cewki. i dalej nic... może ma ktoś jeszcze jakiś pomysł? pzdr

    1
  • #11 13 Mar 2003 21:24
    olcha0098
    Poziom 28  

    Robiłem ten układ wiele razy i działa super bez żadnych zarzutów, nie wiem co może być przyczyną, a płytke sam wykonywałeś czy kupowałeś??

    0
  • #12 14 Mar 2003 17:58
    severok
    Poziom 10  

    sam wykonałem płytkę. może źle tranzystor wlutowałem... nie mogłem znaleźć opisu do bf 961 i posłużyłem się opisem bf 964. może wyprowadzenia na nich są inne? pzdr

    0
  • #15 19 Mar 2003 22:05
    severok
    Poziom 10  

    ostatnio znów walczyłem z tym układem... i mam takie pytanie (może być głupie ale nie znam się na tym za bardzo)... jak podłączyć przewód koncentryczny do wieży? z tego co zauważyłem to jest w niej tylko 1 przewód a muszę podłączyć 2... pzdr

    0
  • #16 19 Mar 2003 22:47
    yaurent
    Specjalista od radiokomunikacji

    Tak mi się wydaje ,że właśnie tutaj jest "pies pogrzebany". Z reguły plastikowe wieże mają tylko jedno wyprowadzenie na antenę i docelowo ma to być kawałek druta. Od tego "gniazda" do płytki radiowej jest zwykle pociągnięty kawałek zwykłego przewodu 20-30cm. Niestety ,aby to wszystko jakoś zadziałało ,to układ wejścia antenowego odbiornika musi być dopasowany do 75 ohm impedancji wyjściowej twojej anteny. Przeważnie w sprzętach tego typu dopasowanie antenowe jest podobne jak do anteny teleskopowej i trzeba by je zmienić już na płycie odbiornika ,a następnie poprowadzić koncentrykiem do tylnego panela radia -tam osadzić gniazdo koncentryczne i dopiero podłączyć antenę.
    Nigdy nie należy dopuszczać ,aby po wzmacniaczu antenowym ,sygnał wcz szedł sobie nieekranowanym przewodem ! Jeżeli taka sytuacja wystąpiła u Ciebie ,to prawdopodobnie to jest przyczyną wszystkich kłopotów ....

    0
  Szukaj w 5mln produktów