logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Antena aktywna UKF FM z Praktycznego Elektronika 5/99 - buczenie zamiast sygnału

severok 12 Mar 2003 21:31 3880 15
REKLAMA
  • #1 125402
    severok
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    czy ktoś wykonał tą antene? jej schemat znajduje sie Praktycznym elektroniku 5/99 oraz na elektrodzie. wykonałem wszystko według schematu i po podłączeniu do wieży zamiast wzmacniać sygnał słychać tylko jakieś buczenie... nie wiem co jest nie tak może to wina cewek a może czegoś innego. sprawdzałem układ i napięcia na tranzystorze są odpowiednie. proszę o pomoc. z góry dziękuje
  • REKLAMA
  • #2 125475
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 859
    Nie znam dokładnie tego co zbudowałeś, ale skoro jest to antena aktywna to ma zasilanie. Ciekaw jestem czy zasilacz do tej anteny ma stabilizowane napięcie. Czy po pozbawieniu anteny zasilania buczenie znika? Jeśli tak, to masz za słabo stabilizowane napięcie zasilania.
  • #3 125483
    severok
    Poziom 11  
    masz rację. po odłączeniu zasilania buczenie znika. co zrobić aby zwiększyć stabilizację zasilacza? może go zmienić na inny?
  • REKLAMA
  • #4 125491
    yaurent
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    Pierwszy wniosek jaki mi się nasuwa ,to kiepska jakość napięcia zasilającego (przydźwięk). Napisz z czego to zasilasz ,bo jeżeli z jakiegoś prostowniczka z kondensatorem filtrującym ,to właśnie może być taki efekt. Zauważ ,że jedna z bramek jest polaryzowana bezpośrednio z plusa zasilania i każdy przydźwiek nałożony na składową stałą będzie modulował wzmocnienie tranzystora i powodował zakłócenia. W następnej kolejności sprawdź ,czy jeżeli zbliżasz palec do cewek -nie następuje przemieszczanie się stacji po skali radia.Występowanie tego efektu może świadczyć o wzbudzaniu się układu ,co także uniemożliwia poprawny odbiór .....
    PS.Sporo się guzdrałem z tym pisaniem ,a tu już są odpowiedzi .......
    Jeżeli jak pisałem jest tam tylko prostownik z kondziorkiem ,to stabilizator 78L12 rozwiąże sprawę.
  • #5 125521
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 859
    Kurcze, ale ludziska tu piszą ekspresowo!. Koledzy juz Ci podpowiedzieli co masz zrobić miałem nosa z tym zasilaniem co?
  • #6 125570
    robiel
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    a teraz oklaski
    pozdrawiam robiel :)
  • #7 125946
    severok
    Poziom 11  
    do zasilania wykorzystałem zasilacz ze wzmacniacza do antent tv i
    jest stabilizowany. dzięki wszystkim za pomoc. spróbuje z zasilaniem coś jescze zrobić
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #9 126100
    doktorek
    Poziom 19  
    Ocena: 36
    witam..zacznij od wymiany kondziorow elektrolitycznych powinno pomodz. pozdrawiam
  • #10 126375
    severok
    Poziom 11  
    w tym układzie nie ma żadnych elektrolitów. wykożystywane są same kon ceramiczne. próbowałem z bateriami jako źródłem zasilania ale to również nic nie pomogło. nawet zmieniłem cewki. i dalej nic... może ma ktoś jeszcze jakiś pomysł? pzdr
  • #11 126415
    olcha0098
    Poziom 28  
    Ocena: 57
    Robiłem ten układ wiele razy i działa super bez żadnych zarzutów, nie wiem co może być przyczyną, a płytke sam wykonywałeś czy kupowałeś??
  • #12 127192
    severok
    Poziom 11  
    sam wykonałem płytkę. może źle tranzystor wlutowałem... nie mogłem znaleźć opisu do bf 961 i posłużyłem się opisem bf 964. może wyprowadzenia na nich są inne? pzdr
  • #13 127253
    olcha0098
    Poziom 28  
    Ocena: 57
    Byc może że tak jest.
  • #14 127285
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 270
    Według mojego katalogu wyprowadzenia bf 961 i bf964 są takie same.
  • #15 139708
    severok
    Poziom 11  
    ostatnio znów walczyłem z tym układem... i mam takie pytanie (może być głupie ale nie znam się na tym za bardzo)... jak podłączyć przewód koncentryczny do wieży? z tego co zauważyłem to jest w niej tylko 1 przewód a muszę podłączyć 2... pzdr
  • #16 139825
    yaurent
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    Tak mi się wydaje ,że właśnie tutaj jest "pies pogrzebany". Z reguły plastikowe wieże mają tylko jedno wyprowadzenie na antenę i docelowo ma to być kawałek druta. Od tego "gniazda" do płytki radiowej jest zwykle pociągnięty kawałek zwykłego przewodu 20-30cm. Niestety ,aby to wszystko jakoś zadziałało ,to układ wejścia antenowego odbiornika musi być dopasowany do 75 ohm impedancji wyjściowej twojej anteny. Przeważnie w sprzętach tego typu dopasowanie antenowe jest podobne jak do anteny teleskopowej i trzeba by je zmienić już na płycie odbiornika ,a następnie poprowadzić koncentrykiem do tylnego panela radia -tam osadzić gniazdo koncentryczne i dopiero podłączyć antenę.
    Nigdy nie należy dopuszczać ,aby po wzmacniaczu antenowym ,sygnał wcz szedł sobie nieekranowanym przewodem ! Jeżeli taka sytuacja wystąpiła u Ciebie ,to prawdopodobnie to jest przyczyną wszystkich kłopotów ....

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z anteną aktywną UKF FM według schematu z Praktycznego Elektronika 5/99, która zamiast wzmacniać sygnał generuje buczenie. Przyczyną najczęściej wskazywano niestabilne napięcie zasilania, szczególnie przy użyciu prostownika z kondensatorem filtrującym, co powoduje modulację wzmocnienia tranzystora i zakłócenia. Zalecano zastosowanie stabilizatora napięcia, np. 78L12, lub zasilanie bateryjne. Autor potwierdził użycie stabilizowanego zasilacza ze wzmacniacza antenowego TV, jednak problem pozostał. Próby wymiany cewek i kondensatorów ceramicznych nie przyniosły efektu. Wskazano również na możliwy błąd montażowy, np. niewłaściwe wlutowanie tranzystora BF961, którego wyprowadzenia są podobne do BF964. Dodatkowo zwrócono uwagę na prawidłowe podłączenie przewodu koncentrycznego do wieży, gdzie często jest tylko jedno wyprowadzenie antenowe, wymagające dopasowania impedancji i ekranowanego przewodu, aby uniknąć zakłóceń. Niewłaściwe połączenie może być źródłem problemów z odbiorem i buczeniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA