logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować router do rozdzielenia internetu z jednego IP?

kozik932 25 Maj 2013 00:36 2304 13
REKLAMA
  • #1 12342689
    kozik932
    Poziom 9  
    Ocena: 12
    Witam,od dluzszego czasu mam problem z rozdzieleniem internetu. Dziala on po konkretnymi ustawieniami karty sieciowej,jesli wszystko jest na auto to internetu nie ma. Mam problem jak skonfigurowac np router,zeby internet dzialal w tym komputerze a zarazem w innych? Prosze o łopatologiczne wytlumaczenie,bo duzo szukalem i nie wiem juz gdzie trzeba wpisywac w konfiguracji ten konkretny adres IP,brame i maske tak zeby to wszystko dzialalo. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 12342694
    rnd0mb
    Poziom 27  
    Ocena: 74
    Ustawiasz w routerze na WAN statyczne IP i tam wpisujesz dane.
  • REKLAMA
  • #3 12342744
    haring
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Witam. Napisz jeszcze (jaki) masz internet tzn. 3g modem usb/pcmia, wifi, WiMaX, Neostrada, kablówka, sieć osiedlowa itd. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale chcesz podłączyć 2 router-y ze sobą??

Pozdrawiam
    Piotr
  • REKLAMA
  • #4 12342864
    kozik932
    Poziom 9  
    Znaczy nie mam jeszcze swojego routera bo chcialem najpierw sie przekonac ze to zadziala. Jakis czas temu probowalem na jakims prostym z TP Linku bez WiFi. Teraz mam pozyczonego Liveboxa TP. W tygodniu chyba bede mogl dostac w rece jeszcze tamtego TP Linka. Internet jest radiowymniby jakis szerokopasmowy-dziala dosc dobrze,nie ma zaklocen ani nic. Nie wiem jak go nazwac-na dachu mam antene wielkosci pudelka od butow i z niej wychodzi kabel,potem tylko wzmacniacz(przejsciowka ethernet z zasilaczem) i potem bezposrednio do komputera. Internet jest polaczony od razu po wlaczeniu komputera,nie musze sie z nim laczyc.
  • REKLAMA
  • #5 12342873
    Heinzek
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 494
    Wystarczy Ci zwykły router z portem WAN.
    Jeśli kabel z tego adaptera PoE podłączysz do innego komputera i ustawisz połączenie to zadziała?
    Jeśli nie, to musisz mieć sklonowany adres MAC z karty sieciowej do routera.
  • #6 12342882
    kozik932
    Poziom 9  
    Szczerze nie probowalem tego,ale jeden znajomy ktory ma taki internet mowil ze powinno smigac jak ustawie identycznie karte sieciowa w drugim komputerze. Wiec rozumiem ze ten z TP Linka moze byc(Livebox sie nie nadaje? ; /) Czyli w WAN musze ustawic takie ustawieina jak na karcie sieciowej,a co z reszta?
  • #7 12342887
    Heinzek
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 494
    Reszta to już wg upodobań.
    ważne żeby adresy LAN i WAN nie były podobne. tzn jeśli masz WAN IP 192.168.0.X to LAN IP musi być 192.168.1.x.
    Livebox się nie nada, bo to ruter ADSL do neostrady.
  • #8 12343628
    kozik932
    Poziom 9  
    LAN to jakby wyjscie internetu o ile dobrze rozumiem. wiec WAN ustawiam tak jak mam teraz na karcie sieciowej plus kopiuje MAC, LAN np dla wszystkich, a komputery ustawiam na auto IP i bedzie chodzilo?
  • #9 12343855
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2675
    kozik932 napisał:
    LAN to jakby wyjscie internetu o ile dobrze rozumiem. wiec WAN ustawiam tak jak mam teraz na karcie sieciowej plus kopiuje MAC,

Tak możesz sobie to tłumaczyć.
  • #10 12344180
    kozik932
    Poziom 9  
    Orientujecie sie ile moze kosztowac najtanszy dzialajacy router z WiFi? I musi byc on DSL? Bo spora czesc na allegro to ADSL podobnie jak ten livebox
  • #11 12344190
    jimasek
    TP-link WR740N,
  • #12 12345423
    haring
    Poziom 13  
    Zapewne Access Point lub coś na zasadzie MikroTika. Proponuję tak jak wyżej zakupić router (najtańszy - stan na 25 maja 2013) EDIMAX BR-6228nC cena ok 75 zł z portem WAN (jak to woli DSL) urządzenie ma możliwość Clone MAC (kopiowanie adresów fizycznych przykład AC:05:XX:XX:XX:FE jest on napisany na spodniej części urządzenia router-a.) Kabel UTP (sieciowy) z góry, podłączasz do zakupionego routera w port WAN. Prawdopodobnie nie będziesz musiał nawet klonować MAC adresów, po uzyskaniu IP sprawdzasz adres bramy (GATEWAY) a nstp. Za pośrednictwem przeglądarki łączysz się z nowym router poprzez np. http://192.168.0.1 lub http://10.0.0.1 itd. Konfigurujesz sieć WiFi ustawisz szyfrowanie itp. Pamiętaj przed rozpoczęciem prac z instalacją routera zapoznaj się z instrukcją obsługi nie wstydź się.

Pozdrawiam
    Piotr
  • #13 12345432
    jimasek
    haring napisał:
    Proponuję tak jak wyżej zakupić router (najtańszy - stan na 25 maja 2013) EDIMAX BR-6228nC cena ok 75 zł z portem WAN

WR740N jest raczej tańszy,

haring napisał:
    Zapewne Access Point lub coś na zasadzie MikroTika.

Co tu miałeś na myśli?
  • #14 12345499
    haring
    Poziom 13  
    Access Point urządzenie, które przepuszcza informację (ramki) w dwie strony z WiFi na LAN (Ethernet) lub z LAN na WiFi. Pierwszy tryb to mało znany Repeater lub Bridge (nie mylić z połączeniem mostowym) Drugi tryb to AP. Właśnie u kolegi na górze może być zastosowany właśnie tryb pierwszy. Natomiast jeśli chodzi o Mikrotik-a podobna sprawa tylko w inne nazwy i protokoły ubrana np. WDS (bardzo popularna), PtM (tzw. wielopunkt) nie będę wspominał o Nstreme i Nstreme2 bo to jest już inny temat.

Pozdrawiam
    Piotr

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z rozdzieleniem internetu z jednego IP na kilka urządzeń. Wskazówki dotyczące konfiguracji routera obejmują ustawienie statycznego IP na porcie WAN oraz sklonowanie adresu MAC karty sieciowej. Zaleca się użycie routera z portem WAN, takiego jak TP-Link WR740N lub EDIMAX BR-6228nC, które są odpowiednie do tego celu. Użytkownik powinien ustawić adresy LAN i WAN w różnych podsieciach oraz skonfigurować połączenia na komputerach na automatyczne przydzielanie IP. Livebox nie jest odpowiedni, ponieważ jest to router ADSL, a użytkownik potrzebuje routera do szerokopasmowego internetu radiowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA