Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nice Robo 1000 centrala - nieprawidłowa praca centrali

glecki 25 May 2013 09:44 2775 7
    glecki
    Level 20  
    Objawy są takie, że w pewnym momencie centrala przestaje reagować na impulsy sterujące. Dodam, że siłownik jest podłączony "na stole" bez żadnych fotek i przewodów sterujących.
    Centrala czasem pół dnia, dzień działa prawidłowo. Po podaniu sygnału na wejście PP zapala się stosowna dioda i silnik startuje. Później bez żadnej przyczyny po podaniu impulsu PP dioda zapala się a silnik nie startuje. Jednocześnie dioda OK nie sygnalizuje zmiany stanu wejść. Dzieje się tak ze wszystkimi impulsami sterującymi czyli tak samo dioda OK procesora nie sygnalizuje zmiany stanu foto, krańcówek itd.
    Po pewnym czasie bez żadnej ingerencji wszystko wraca do normy.
    Wymieniony procesor i trzy transoptory (TLP 504A) odpowiedzialne za wejścia sterujące.
    nikusert
    Level 40  
    Witam
    Sprawdź jakie masz napięcie po mostku prostowniczym (powinno być 24v DC).Miałem podobny przypadek z tym napędem .
    Kontrolki świeciły prawidłowo,naped 2-3razy się włączył,potem nie reagował na sygnał z pilota i sygnał z przycisku(zaciskPP).Podługim odpięciu od zasilania znów pracował.Powodem był uszkodzony układ Gretza.
    glecki
    Level 20  
    Po podgrzaniu układu Graetza hot-airem (100 stopni C) centrala nagle przestaje działać.Wszystkie diody świecą prawidłowo.Na razie myślę że kolego Nikusert to był strzał w dziesiątkę.Napiszę za parę dni czy wszystko OK.Dziękuję za pomoc.
    nikusert
    Level 40  
    W moim przypadku (jeżeli dobrze pamiętam)raczej nie było nic zbyt ciepłego.Diody pracę sygnalizowały prawidłowo swoje działanie ,nawet dioda O.K.Tylko przekaźniki się nie włączały.Uszkodzony mostek podawał 12V zamiast 24V.Po jego wymianie napęd ruszył,lecz był problem ,bo przejechał około ½meta i stawał,niezależnie w którą stronę.Okazało się że uszkodził,się procesor ten na podstawce.Wymieniłem na nowy (koszt z przesyłką około80zł) i wszystko działa.Od wymiany jest miesiąc bez zmian .tylko nie wiem co się wcześniej uszkodziło ,scalak przez przez mostek ,czy mostek przez scalak.W poprzednim przypadku z tego rodzaju napędem uszkodzony miałem transoptor (wymieniłem dwa),gdyż brama pracowała w jedną stronę,a w drugą buczała.Nie uruchamiało triaków ,włączających kondensator rozruchowy silnika.
    glecki
    Level 20  
    Podgrzewałem mostek ponieważ klient zwracał uwagę,że czym cieplej na zewnątrz tym napęd częściej szwankuje.Oczywiście mierzyłem napięcie zasilania procesora (około 4,9V-5,0V) i to mnie zgubiło.Wydaje się,że czy jest 12V czy 24V jest mało istotne bo później i tak jest stabilizator 5V-a jednak...
    Co ciekawe gdy układ nie pracował poprawnie podawanie różnych stanów na nogi procesora powodowało sygnalizację diody Ok(zmiana stanów wejść),ale silnik nie zaczynał pracy.
    Wydaje mi się,że kiedy centrala nie pracowała poprawnie dioda Ok mrugała trochę wolniej.
    Po wymianie układu Graetza i podgrzaniu centrala działa prawidłowo.Oczywiście poczekam z końcową oceną parę dni.
  • Helpful post
    nikusert
    Level 40  
    Ja też miałem około 5V napięcia stabizoewanego ,i też myślałem ze wszystko O.K, tak ale dla elektroniki.Natomiast zamiast 12V jakie miałem,a ma być 24V ,bo na takie napięcie są cewki przekaźników nic się nie włączało.Diody sygnalizowały prawidłowe działanie.