logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przywrócić system z obrazu Norton Ghost 9.0 na partycji NTFS?

PL_NukeR 01 Mar 2005 05:07 6896 8
REKLAMA
  • #1 1275763
    PL_NukeR
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    niedawno zainstalowalem sobie ten programik i zgralem sobie obraz partycji systemowej (na czarna godzine) teraz pytanie: jak mozliwie najszybciej pozniej mozna przywrocic taki dysk. oczywiscie orocz instalacji na szybko jakiegos systemu operacyhnego , ghosta i przywracania. mam taki programik ghostpe_181 ale szczerze mowiac jeszcze go nie zapuszczalem, moze ma ktos cos lepszego?? mam jeszcze 2 komp z win 98 i polaczenie z moim lan 100mbit moze tez jest jakis sposob zeby robic to po sieci??

juz sprawdzalem ghostpe_181 i nie dziala w srodowisku NT nawet jak wlacze wiersz polecenia w trybie awaryjnym. mozna by go wlaczyc z jakiegos dysku startowego ale czy wtedy przywroci partycje NTFS??
  • REKLAMA
  • #2 1276338
    Electronic0
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Zdecydowanie bardziej polecam ci zamianę Nortona na [url=http://www.acronis.arpex.pl/filecounter.php?url='ftp://ftp.arpex.pl/pub/trueimage/ti_demo.exe']True Image[/url]. Używam go od 2 miesięcy i jestem bardzo zadowolony. Przywrócenie partycji 1GB, trwa u mnie około 2 minut (skompresowany do 700MB - na jednej CD). Spróbuj zainstalować Windowsa wraz ze wszystkimi sterownikami i programami (u mnie to trwa z 3 godziny), dlatego zdecydowałem się na True Image, zwłaszcza że chodzi u mnie na Windowsie 98 i nie wymaga żadnych dodatkowych bibliotek.
    Tworzy bez problemu płyte startową, po jej uruchomieniu masz opcję tworzenia obrazu, lub przywrócenia go np.z płyty CD,DVD, z innej partcji itd.
    Jeżeli chcesz dowiedzieć się czegoś jeszcze o True Image to tu masz więcej informacji.
  • #3 1276381
    Dominik S
    Poziom 21  
    Ocena: 16
    Kożystam z ghosta 7 wersja polska : https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic183410.html#888900
    wersja zawiera wszaystkie sterowniki ( uruchamiasz z niej komputer )
    i jest o tyle wygodna że wypalisz z niej płytę ( bootowalną ) z obrazem dysku łącznie z kompresją
    a przy wielkich dyskach podzieli na pare płyt
  • REKLAMA
  • #4 1278599
    PL_NukeR
    Poziom 16  
    tyle ze uzywam win xp nie 98 i nie wiem czy true image da sobie rade z plikami NTFS.
    - chodzi mi tylko oto jak przywrocic obraz dysku C ktory mam na 2 partycji mozliwie jak najszczybciej
  • #5 1301989
    gyad
    Poziom 11  
    Wykorzystaj narzędzia Windowsa XP,
    Programy-Akcesoria-Narzędzia Systemowe-Kopia zapasowa.
  • #6 1302165
    PL_NukeR
    Poziom 16  
    juz dalem sobie z tym rade, norton ghost z bootujacej plytki rozwiazuje sprawe 5 min i system postawiony na nowo. mozna zamknac temat.
  • REKLAMA
  • #7 1302179
    marasboss
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    tym to zrobi kopie zapasowa systemu a nie partycji a efekt i tak marny.

polecam ghosta. robilem nim wiele razy i rozne systemy.

Wez pliki które zalaczylem i rozpakuj na dyskietke albo najlepiej dysk D:(tyklo pamietaj gdzie je masz ). po restarcie kompa wejdz do dosa (np.dyskietka startowa jakiegokolwiek win-a) i odpal ghosta D:ghoostpe.
    pojawi ci sie okienko ghosta i dalej postepuj wg wskazówek (przywroc partycje z obrazu D:.......). acha po odpaleniu ghosta bedzie tam widoczny nr seryjny - zapisz go sobie bo poprosi chyba o niego pozniej.

powodzenia

Czy kolega zna regulamin ? Chyba nie !
    Załącznik skasowałem (TJT)

Uwaga!

W chwili obecnej producent nie udostępnia wersji testowej programu.

http://www.dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&t=31&id=824
  • REKLAMA
  • #8 1302208
    PL_NukeR
    Poziom 16  
    marasboss napisał:
    tym to zrobi kopie zapasowa systemu a nie partycji a efekt i tak marny.

polecam ghosta. robilem nim wiele razy i rozne systemy.

Wez pliki które zalaczylem i rozpakuj na dyskietke albo najlepiej dysk D:(tyklo pamietaj gdzie je masz ). po restarcie kompa wejdz do dosa (np.dyskietka startowa jakiegokolwiek win-a) i odpal ghosta D:ghoostpe.
    pojawi ci się okienko ghosta i dalej postepuj wg wskazówek (przywroc partycje z obrazu D:.......). acha po odpaleniu ghosta bedzie tam widoczny nr seryjny - zapisz go sobie bo poprosi chyba o niego pozniej.

powodzenia

czytaj dokladnie temat , problem rozwiazany:)
  • #9 1302821
    Electronic0
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    PL_NukeR napisał:
    tyle ze uzywam win xp nie 98 i nie wiem czy true image da sobie rade z plikami NTFS.

Pewnie, że da radę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przywracania systemu z obrazu partycji NTFS utworzonego za pomocą Norton Ghost 9.0. Użytkownik poszukuje szybkiego sposobu na odtworzenie systemu bez konieczności instalacji systemu operacyjnego i Ghosta przed przywracaniem. Wskazano, że GhostPE 1.81 nie działa poprawnie w środowisku NTFS, nawet w trybie awaryjnym, ale można uruchomić Ghosta z bootowalnej płyty startowej, co umożliwia przywrócenie partycji NTFS. Zaproponowano alternatywę w postaci programu True Image, który tworzy bootowalne płyty startowe i obsługuje szybkie przywracanie obrazów, jednak pojawiły się wątpliwości co do kompatybilności z NTFS i Windows XP. Użytkownik ostatecznie potwierdził, że przywracanie systemu z bootowalnej płyty Norton Ghost zajmuje około 5 minut i rozwiązuje problem. W dyskusji pojawiła się także sugestia wykorzystania narzędzi kopii zapasowej systemu Windows XP, jednak została ona oceniona jako mniej efektywna w porównaniu do Ghosta. Poruszono również kwestie tworzenia bootowalnych nośników z Ghostem oraz możliwości przywracania obrazów przez sieć LAN, choć nie podano szczegółowych rozwiązań sieciowych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA