logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Norton Ghost - Czy przywróci system z kopii na nowy HDD?

DJOstry 10 Paź 2006 01:02 1841 11
REKLAMA
  • #1 3102284
    DJOstry
    Poziom 25  
    Ocena: 65
    Hej !

Chodzi mi o to czy jak zrobie recovery nortonem, i np zapisze na DVD kopie dysku "c" to po wymienie HDD na inny bede mogł przywrócić z tej kopi wszystkie pliki i ustawienia systemowe tak jak to było na "starym' dysku ??

pozdro.
  • REKLAMA
  • #2 3102302
    qmc
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    tak
  • REKLAMA
  • #4 3104151
    oggie
    Poziom 15  
    Ocena: 33
    tak... wlasnie od rana mecze sie nad czyms takim, przy czym po raz dokladnie 14 wywala mi komunikat "Internal inconsistency. Contact with Symantec support" i w zwiazku z powyzszym szlak mnie juz trafia. Macie jakis pomysl na powyzszy error? Probowalem juz wszelkich mozliwych przelacznikow, z trybem niebuforowanym wlacznie.
  • #5 3104161
    ciubas
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    hmmm... a zaladowanie podstawowych steronwikow windows??
  • REKLAMA
  • #6 3104252
    _666_
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    Witam

Zgodze sie z kolega paweliw.Na tym drugim dysku musialby by taki sam uklad partycji,nie mowiac juz o np:grach/programach zainstalowanch np:na partycji D:/ lub innej.Wpisy w rejestrze bede a gry nie.

Instalowanie windowsa nie trwa az tak dlugo.

Do robienia obrazow partycji moge polecic produkt firmy Acronis.Mozna robic obraz "na zywca".

Pozdr
  • REKLAMA
  • #7 3104359
    ciubas
    Poziom 22  
    nie zgodze sie z pewnymi sprawami:

nikt nie robi ghosta jezeli ma poistalowane programy na innych partycjach.

jezeli jest wiecej partycji nic sie nie dzieje (chyba ze na jednej z nich byl pagefile i nagle znikla)

sam robilem przesiadke ze starego dysku na nowy (ata oba) i dziala wszystko bez problemu.

pozdrawiam!
  • #8 3104414
    _666_
    Poziom 29  
    @ciubas:widac ktos robi jak ma kilka partycji.Po to sa partycje by oddzielic gry od systemu(system na jednej a gry na drugiej).W koncu ile mozna zmiescic na jednej plycie DVD nawet z 50% kompreja obrazu.Chyba,ze Kolega ma dysk 10GB.

Co do swapa to nikt go nie robi na innej partycji na tym samym dysku.To nie ma sensu.Sam to kiedys testowalem przez kilka miesiecy.Mialem osobna partycje na fat16
  • #9 3104536
    ciubas
    Poziom 22  
    oftop ale dobra:

swap dziala jak jest zrobiony na poczatku, pozniej inne partycje...

po jaka cholere robic obraz dysku z grami? nie rozumiem za bardzo tego pomyslu...

system do zrobienia obrazu, przynajmniej przezemnie jest bardzo dlugo przygotowywany i zanim pojawia sie inne badziewia jest save robiony.

pozdrawiam

Moderowany przez jankolo:

Proszę nie pisać postów typu off-topic

• #10 3104627
    _666_
    Poziom 29  
    Kolego Jankolo prosil zeby wszystkie niejasnosci pisac na PW a ty swoje.

Czy jezeli ktos sie decyduje na inne partycja czy sa one puste?Raczej nie.Sa tam trzymane gry,powazniejsze programy,itp...One wymagaja wpisow w rejestrze(niektore maja wpisy poukrywane,ze ciezko je wyexportowac).Wiec jaki ma sens robienia partycji tylko systemowej posiadajac inne "gadzety" na innych partycjach?Odpowiedz sobie sam.

Pozdro
  • #11 3106108
    DJOstry
    Poziom 25  
    Ocena: 65
    Dobra, zrobiłem backup starego HDD do pliku r2v, stary HDD miał 20 GB, zrobilem backup partycji "c" , przeniosłem backup na nowy dysk ( dysk podzielony na 2 partycje, mam go na partycji "d" w nowym HDD.
    zabotowałem nortona ghosta z płytki, uruchomił sie norton ghost, jak otwieram backup w nortonie to widze wszystkie pliki ze starego HDD ( partycja "c")i jak mam to załadować na partycje "c" nowego HDD ??
    dysk nowy juz podpięty, w tej chwili zaznaczyłem wszystkie pliki z backup'a i przenoszę na dysk nowy dysk"c" , długo to trwa..ale coś mi sie wydaje ze to nie bedzie tak jak robie.
  • #12 3106550
    ciubas
    Poziom 22  
    kurcze nie rozumiem twojego problemu, jak ladujesz ghosta ze startowej to masz takie menu gdzie wybierasz co zrobic: m. obraz na partycje.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości przywrócenia systemu Windows z kopii utworzonej za pomocą Norton Ghost na nowy dysk twardy (HDD). Użytkownicy potwierdzają, że teoretycznie jest to możliwe, jednak pojawiają się problemy, zwłaszcza przy migracji systemu Windows XP z dysków ATA na SATA. Wskazywane są błędy typu "Internal inconsistency" podczas próby przywracania obrazu. Ważne jest, aby nowy dysk miał odpowiedni układ partycji, a przy przenoszeniu systemu należy uwzględnić wpisy w rejestrze oraz lokalizację programów na innych partycjach. Niektórzy zalecają użycie alternatywnych narzędzi do tworzenia obrazów dysków, np. Acronis, który umożliwia tworzenie obrazów "na żywo". W praktyce przywracanie obrazu partycji systemowej wymaga uruchomienia Norton Ghost z bootowalnej płyty i wybrania opcji przywrócenia obrazu na partycję docelową, a nie kopiowania plików ręcznie. Dyskusja podkreśla, że przygotowanie systemu do obrazu jest kluczowe, a migracja może wymagać dostosowania sterowników i konfiguracji systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA