logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Geforce GTX 650Ti Palit - Płyta główna nie wykrywa karty

Vixor 25 Maj 2013 16:56 3552 10
REKLAMA
  • #1 12344477
    Vixor
    Poziom 9  
    Witam mam ogromny problem... Po zakupie nowego sprzętu i poskładaniu wszystkie płyta główna nie wykrywa karty graficznej, monitor można podpiąć tylko do zintegrowanej karty na płycie, natomiast karta w porcie PCIE nie jest widoczna ani w biosie, ani w windowsie w "Menedżerze urządzeń" próbowałem już zmienić w biosie ustawienie żeby startował z PCIE, jednak po zapisaniu zmian i restarcie gdy wejdę w biosa samoczynnie ustawia się domyślne "Auto"... Proszę o pomoc nie mam już zielonego pojęcia co może być nie tak. Sprzęt:
    Pamięć Good Ram DDR3 4096MB PC1333 CL9
    Zasilacz Chieftec iArena Series AC 230V, 500W
    Płyta główna Asus P8B75-M LX, B75, DualDDR3-1600, SATA3, GBLAN, mATX (P8B75-M LX)
    Karta graficzna Palit GeForce GTX 650 Ti 1GB NE5X65T01301F
  • REKLAMA
  • #2 12344583
    andrzej55
    Poziom 37  
    Ocena: 375
    Profilaktycznie się zapytam -czy podłączyłeś dodatkowe zasilanie do karty graficznej?
  • REKLAMA
  • #3 12344797
    p1orun
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    zresetuj BIOS do ustawień fabryczny wyciągając bateria na ok 10 min oczywiście komputer musi być odłączony od prądu
  • #4 12344859
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    Jeśli podłączyłeś zasilanie 6 pin do grafiki, to może spróbuj wsadzić ją do drugiego slotu pci-e, jeśli nie wystartuje, to grafika do reklamacji. Możesz spróbować najpierw wyłączyć Integrę w BIOSIE (jeśli jest taka opcja)? U mnie też bios zupełnie olewał to ustawienie z czego ma starować pci-e/uma na ga-ma78gm-s2h.
  • #5 12347207
    Vixor
    Poziom 9  
    Problem w tym, że na tej karcie nie ma wejścia na dodatkowe zasilanie (albo ja jestem ślepy lub o czymś nie wiem) dziwne jest to, że karta jako tako musi coś "łapać" bo wentylator z chłodzenia chodzi normalnie. Spróbuję dzisiaj z resetem BIOS'a i napisze jakie efekty. Wyłączenia zintegrowanej nie widziałem, tak samo jak drugiego slotu PCI
  • #6 12347248
    safbot1st
    Poziom 43  
    Taki dziwny Bios masz w kolorze szmaragdowym?
    Nie ma trybu advanced, jest zakładka advanced:

EDIT2:
    1) Graphics Configuration
    Primary Display: [Tutaj koniecznie PCIE tak jak włączałeś ale sprawdź, czy bios w końcu zapamięta to ustawienie, czy wróci z powrotem na 'Auto' (zonk).
    jeśli nie zadziała i wróci na auto patrz punkt 4, ewentualnie punkt 3 i 5]
    Allows you to decide which graphics controller to use as the primary boot device. Configuration options: [Auto] [iGPU] [PCIE] [PCI]

2) iGPU Memory [Tutaj bez róźnicy]
    Allows you to select the amount of system memory allocated to DVMT 5.0 used by the iGPU.
    Configuration options: [32M] [64M] [96M] [128M] ~ [416M] [448M] [480M] [512M] [1024M]

3) Render Standby [Disabled?]
    Allows you to enable the Intel Graphics Render Standby support to reduce the iGPU power use when idle.
    Configuration options: [Disabled] [Enabled]

4) iGPU Multi-Monitor [Tutaj spróbuj Enabled - Palit może zadziała w trybie discrete]
    Allows you to enable or disable the iGPU Multi-Monitor. For Lucid Virtu Universal MVP function support, set this item to [Enabled] to empower both the integrated and discrete graphic cards. The iGPU shared memory size will be fixed at 64MB.
    Configuration options: [Disabled] [Enabled]

5) NB PCIe Configuration: [Auto lub Gen2(16x)]
    Allows you to configure the NB PCI Express settings.
    PCIEX16_1 Link Speed [Auto]
    Allows you to configure the PCIE x16_1 speed. Configuration options: [Auto] [Gen1] [Gen2]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 12347388
    andrzej55
    Poziom 37  
    Ocena: 375
    Cytat:
    Problem w tym, że na tej karcie nie ma wejścia na dodatkowe zasilanie (albo ja jestem ślepy lub o czymś nie wiem)

A jakim cudem grafika pobierająca ok.100W ma być tylko zasilana przez złącze PCI-e kiedy jego max to 60W. Tam gdzie zaznaczyłem dopina się dodatkowe zasilanie.
  • REKLAMA
  • #8 12347443
    safbot1st
    Poziom 43  
    Nie wpadłem na to, że kolega nie podpiął jeszcze PODSTAWOWEGO zasilania 6pin:

innego DODATKOWEGO nie ma.

TO:
    WŁOŻYĆ W TO:
  • #9 12347507
    Vixor
    Poziom 9  
    Za jakąś godzinę będę miał dostęp do tego sprzętu i sprawdzę czy to o to chodzi... jak przeczytałem te 2 ostatnie posty to czuję się jak debil... To pewnie spowodowane jest faktem, że wcześniej miałem do czynienia z kartami pokroju Radeon 5600...
  • Pomocny post
    #10 12347533
    safbot1st
    Poziom 43  
    Vixor napisał:
    Radeon 5600
    dla przykładu tak jak kolega Andrzej55 napisał pobiera do 60W prosto z płyty głównej.
    Współczesne karty mają wtyki dodatkowego zasilania 6pin, 8pin i 12pin.
    Cieszę sie, że problem się rozwiązał.

ps. Za to znalazłem w Twoim BIOSie opcję jak uzywać obydwu kart w trybie kilku monitorów. ;)
  • #11 12348155
    Vixor
    Poziom 9  
    Dzięki wielkie za pomoc, głupie uczucie wkurzać się na sprzęt, do którego nie podłączyło się zasilania.. Ale na szczęście pomoc na elektrodzie niezastąpiona :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z wykrywaniem karty graficznej Palit GeForce GTX 650 Ti przez płytę główną Asus P8B75-M LX. Mimo podłączenia karty do portu PCIe, nie była ona widoczna w BIOSie ani w Menedżerze urządzeń. Użytkownik próbował zmienić ustawienia BIOSu, aby ustawić PCIe jako główne źródło wyjścia, jednak zmiany nie były zapisywane. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie podłączenia dodatkowego zasilania do karty graficznej, reset BIOSu do ustawień fabrycznych oraz przetestowanie karty w innym slocie PCIe. Po zidentyfikowaniu, że karta nie wymaga dodatkowego zasilania, problem został rozwiązany, co przyniosło ulgę użytkownikowi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA