logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kamera USB z podczerwienią do nocnej obserwacji i przesyłania obrazu przez net

xt6000 26 Maj 2013 21:03 3972 13
  • #1 12349194
    xt6000
    Poziom 11  
    Ocena: 25
    Witam.

Koledzy, posiadam oprogramowanie, które posiada funkcję przesyłania obrazu i dźwięku z max 9 kamer przez net. Oglądamy poprzez np Media player... Poszukuję kamery, którą można podłączyć do komputera poprzez port USB, i która miała by funkję obserwacji nocą czyli podczerwień. Możecie coś polecić? Przeszukałem alledrogo i niestety nie wygląda to dobrze :(
    Co proponujecie? Zależy mi na rejestracji obrazu na dysku i w dowolnej chwili przesyłania go przez net, również z możliwością podglądu na smartfonie. Jeszcze raz podkreślam, soft już jest brakuje tylko kamer na USB...

Pozdrawiam i z góry dziękuję za propozycje.
    Michał
  • #2 12350131
    scandaliks
    Poziom 25  
    Ocena: 54
    Kup kamerkę IP z darmowym softem i będziesz miał wszystko co potrzebujesz.Kamerka na USB to tamera na biurko nie do monitoringu kolego i nie spotkałem się jeszcze żeby miały doświetlacz :) Mylisz pojęcia.Powodzenia.
  • #3 12350224
    Pawel2420
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    Wydajność prądowa portu USB jest niewielka. Można z niego zasilić najwyżej kilka diod LED służących do oświetlenia twarzy z odległości 50cm.
  • #4 12351536
    xt6000
    Poziom 11  
    Rozumiem. Koledzy czyli nie bawić się w kamerę USB z oddzielnym zasilaczem do diód ? Czy taka kamerka IP wykorzysta mój soft z komputera? Czy ewentualnie gdyby nie to czy przesle mi obraz poprzez internet no i czy mogę zapodać 4 takie kamerki ?

Pozdrawiam.
  • #5 12351669
    elolarus
    Poziom 2  
    Zależy jaką oczekujesz jakość z tych kamer.
    Moim zdaniem najstabilniej będzie jak postawisz analogowy rejestrator, 4 kamery z doświetlaczem IR, wpinasz w sieć i masz podgląd przez net, smartfon ( o ile łącze ma publiczny adres IP ) i rejestrację nagrań na dysku twardym
  • #6 12351764
    xt6000
    Poziom 11  
    Jakość hmmm wiadomo że chciało by się aby była na dobrym poziomie bo po co monitoring skoro nic by z niego nie wynikało :( Jeśli chodzi o łącze mam neostradę 20Mb. Czy jeśli taki komplecik podepnę pod rejestrator nie będzie problemu z przesłaniem obrazu przez net? Czy jest tam w zestawie jakiś soft czy trzeba coś kombinować ?
  • #7 12352171
    scandaliks
    Poziom 25  
    xt6000 napisał:
    na dobrym poziomie bo po co monitoring skoro nic by z niego nie wynikało

Możesz się zdziwić troszku bo dobry poziom to kamerka za min 500 zł,nie mówiąc o bardzo dobrym,celującym i super gdzie wchodzi w grube tysie :)
  • #8 12354127
    elolarus
    Poziom 2  
    Tak jak kolega wyżej powiedział
    Ale kamerka nawet za 500zł to jest dalej kamera analogowa
    Jeżeli chodzi o neostradę to zwykła ma zmienne IP i czasami w ogóle połączenia przychodzące są zablokowane
    Można zmienić usługę na neostradę biznes ze stałym IP lub na DSL
    Nie potrzeba żadnego softu, wszystko załatwia rejestrator
  • #9 12357374
    xt6000
    Poziom 11  
    Trudno jeśli będzie trzeba ... to kupi się te kamerki po 500zł. Trzeba pilnować swojego dobytku bo można stracić więcej. O neotradę biznes dowiem się u operatora.
    Czy możecie podać mi konkretnie jakiś przykład czegoś co było by już do użytku? Chciałbym aby można było coś tam zobaczyć, szczególnie nocą bo wtedy własnie ludzie czują się bezkarni. Już raz obrobili mi garaż... Jaka będzie różnica pomiędzy kamerą analogową a cyfrową ?
  • #10 12357650
    scandaliks
    Poziom 25  
    xt6000 napisał:
    Jaka będzie różnica pomiędzy kamerą analogową a cyfrową ?

Głównie rozdzielczością, jakością zależnie od producenta.Tak dla laika, kamera analogowa bierze 5x5 metrów ogrodu a 2Mpix 18x18 metra,koszt analoga 500 ,IP 2500.To tak z grubsza :) Analog przed garaż to np.http://merx.com.pl/index.php/emx-772irkl-sony-effio-e-enhanced-2-8-12-700tvl.html ma fajny oświetlacz :)
  • #11 12357854
    Korgoth
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 75
    Dla przykładu, jeśli chcesz rozpoznać twarz, potrzebujesz około 130 pixeli na każdy metr pola widzenia. Czyli kamera analogowa zapewni ci około 5.5 metra szerokości pola widzenia, np. wejście do garażu.
    Kamera HD - ~10m - czyli wejście do garażu i jeszcze trochę, cena ok. 750 zł
    Kamera FullHD ~14m - cena jakieś 1000 zł

itd. :)
  • #12 12358066
    xt6000
    Poziom 11  
    Kolego @scandalics, czy dobrze zrozumiałem że 2Mpix kosztuje 2500zł ? Kolega poniżej podał troszkę mniejsze koszty kamer....
    Czyli tak czy owak będe musiał zainteresowac się zakupem kamer cyfrowych z IP. Lepsze te po kablu czy te bezprzewodowe ? Czy taka neostrada da radę w wysyłaiu tego obrazu przez net ? Jak to się ma do rozdzielczości kamer? Trzeba by było zainteresować się chyba tymi FullHD skoro maja dobrą rozdziałkę.
  • #13 12358078
    Korgoth
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 75
    Ja podałem ceny minimalne, od których się startuje. Nie są to ceny za sprzęt z "wysokiej" półki. Na pewno do kamer w tej cenie musisz doliczyć jakiś halogen czy promiennik IR jeśli mają na prawdę dobrze widzieć w nocy.
    Dodatkowo w tej cenie to raczej kamery z obiektywem staloogniskowym, ale tak na prawdę innego nie potrzebujesz do swojego monitoringu.
    Za cenę 2500 zł możesz już dostać profesjonalną kamerę zewnętrzną z na prawdę dobrymi parametrami.

Kamera HD do podglądu zdalnego przy 1 klatce na sekundę to jakieś 100-150 kbps uploadu potrzebne. Oczywiście dla kamery IP możesz ustawić jeden strumień zapisu w pełnej jakości (np. FullHD 15fps), a drugi w gorszej do płynnego podglądu zdalnego (HD, 5fps)
  • #14 12359270
    scandaliks
    Poziom 25  
    Korgoth napisał:
    Za cenę 2500 zł możesz już dostać profesjonalną kamerę zewnętrzną z na prawdę dobrymi parametrami.
    Podałem cenę kamery IP która naprawdę sprawdzi się w większości przypadków. Takiego Vivoteka 8332 kupisz też za 1000 zł i przed garaż też super a tylko 1 Mpix, jak i 3 Mpixelówkę bullet ze stałym obiektywem za tam 1500 bodajże Acti :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Michał poszukuje kamery USB z funkcją nocnej obserwacji, która mogłaby być podłączona do komputera i współpracować z jego oprogramowaniem do przesyłania obrazu i dźwięku. Użytkownicy forum sugerują, aby zamiast kamery USB rozważyć kamery IP, które oferują lepszą jakość obrazu i funkcje monitoringu. Wskazują na ograniczenia zasilania kamer USB oraz na konieczność posiadania odpowiedniego oprogramowania do kamer IP. Użytkownicy podkreślają, że kamery analogowe mogą być tańszą opcją, ale kamery IP zapewniają lepszą jakość i większe możliwości, w tym podgląd przez internet i na smartfonie. Wskazano również na różnice w rozdzielczości między kamerami analogowymi a cyfrowymi oraz na potrzebę dodatkowego oświetlenia IR dla skutecznej nocnej obserwacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA