logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego antena DIPOL 44/21/69 odbiera tylko MUX-2 w Zgierzu?

xszalekx 26 Maj 2013 22:44 4806 7
REKLAMA
  • #1 12349713
    xszalekx
    Poziom 11  
    Witam. Mieszkam w Zgierzu. Zamontowałem antenę DIPOL 44/21/69 Tri Digital na dachu jednopiętrowego domku jednorodzinnego. Antena jest podłączona bezpośrednio do dekodera OPTICUM STB HD N. Ale niestety podczas skanowania kanałów dekoder znajduje mi tylko 8 kanałów ( właściwie jest to MUX-2 ). Poziom sygnału jest rzędu 65-88 % i nie ma problemu z odbiorem. Z tego co wyczytałem to MUX-2 jest nadawany z nadajnika EC-4 w Łodzi, są tam jeszcze inne MUX-y ale dekoder ich nie widzi. Sygnału z Sienkiewicza też nie potrafi znaleźć. Jak ustawie aby dekoder wyszukiwał kodowane programy to znajduje 17 programów ( wszystkie kodowane programy POLSATU ). Antena nie ma żadnego wzmacniacza. Próbowałem ustawiać antenę w różnych kierunkach ale nie przyniosło to efektu. W najbliższej okolicy sąsiedzi też mają podobne anteny i odbierają prawidłowy zestaw programów. Brakuje mi pomysłów dlaczego tak jest. Proszę o POMOC :)
  • REKLAMA
  • #2 12349782
    kizek
    Poziom 35  
    Ocena: 486
    Spróbuj ustawić kanały ręcznie ( 43 i 46 ).
  • REKLAMA
  • #3 12349846
    xszalekx
    Poziom 11  
    Mój dekoder w sofcie ma zbiór wszystkich nadajników i jak wybieram konkretnie EC-4 to poziom sygnału pokazuje 0 :(. Jedynie jaki sygnał widzi to MUX-2 który właśnie tam się znajduje ale reszty MUX-ów nie widzi :)
  • REKLAMA
  • #4 12349926
    kizek
    Poziom 35  
    Ocena: 486
    Pozostawmy tą automatykę na razie w spokoju. Jak wygląda sprawa ręcznego ustawienia kanałów?
  • REKLAMA
  • #6 12350787
    xszalekx
    Poziom 11  
    W linii prostej będzie to z 500 metrów. To jest duży wieżowiec więc widzę go od siebie z dachu. Ale antena jest ustawiona prawie w przeciwnym kierunku ( w stronę Łodzi )
  • #7 12350969
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 12351196
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1233
    Dokładne sprawdzenie instalacji to pierwsza czynność.
    Nastepna będzie założenie tłumika na wejście antenowe.

Jak zauważyłeś to Twój dekoder odbiera tylko MUX2, który jest nadawany na k.24. MUX1 i MUX3 są nadawane na kanałach 43 i 46, czyli 3 kanału od siebie. Na kanale 40 tym (także 3 kanały od 43go) z budynku na Struga jest nadawany MUX4 z mocą 5 kW. Pomimo pionowej polaryzacji w odległości jaka masz wielkość pola jest już na tyle duża, że najprawdopodobniej występuje przesterowanie wejścia dekodera lub intermodulacja na demodulatorze z uwagi na zbyt silny sygnał kanału 40 czyli MUX4.
    Sygnał MUX2 jest na kanale 24, czyli w skali częstotliwości jest znacznie oddalony od "sałatki" kanałów 40-43-46. Pomijam fakt, że dobór tych kanałów jest bardzo nieszczęśliwy. Nie dość że k.40 jest kanałem tymczasowym, to docelowo będzie to kanał 49, czyli także 3 kanały powyżej kanału 46. Sytuacja intermodulacyjna się nie zmieni.

Polaryzacja sygnału ze Struga jest pionowa, lecz w warunkach miejskich występują zawsze silne odbicia a sygnał odbity nigdy nie wraca z taka samą polaryzacją. Znam anteny tego typu jaka stoi na Struga (kilka takich założyłem) , jej maksymalne pole promieniowania przy zawieszeniu na 60 metrach występuje w odległości od 300 do 1600 metrów.

OPTICUM do dość prymitywny dekoder, na jego wejściu żaden sygnał nie może mieć większe niż 1 mV napięcia, u Ciebie będzie prawdopodobnie co najmniej 10 razy tyle.

Założenie tłumika ma na celi zmniejszenie siły sygnału na k.40 do poziomu poniżej progu intermodulacyjnego. Dekoder jest tak czuły, że nie powinno to utrudnić odbioru na kanałach MUX1/2/3.

Nie jesteś pierwszy z takim problemem. Podobne zaczynają "wyłazić" w całej Polsce.
    Tak to jest jak planiści od koordynacji kanałowej stosują do swojej pracy wyłącznie aplikacje komputerowe a nie zdrowy rozsądek.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik z Zgierza zainstalował antenę DIPOL 44/21/69 Tri Digital, jednak dekoder OPTICUM STB HD N odbiera jedynie MUX-2, mimo że sygnał wynosi 65-88%. Inne MUX-y, nadawane z nadajnika EC-4 w Łodzi, nie są widoczne. Użytkownik próbował różnych ustawień anteny, ale bez skutku. W odpowiedziach zasugerowano ręczne ustawienie kanałów, sprawdzenie instalacji antenowej, w tym kabla i wtyczek, oraz możliwość przesterowania sygnału z powodu silnego sygnału MUX-4. Wskazano również na problemy z intermodulacją z uwagi na bliskość kanałów nadawczych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA