Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Arrow Multisolution Day
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

usbasp - prawidłowe podłączenie atmegi8

Matiasssoo7 30 Maj 2013 19:26 2271 2
  • #1 30 Maj 2013 19:26
    Matiasssoo7
    Poziom 9  

    Witam, usiłuję zaprogramować ten mikrokontroler, lecz nie wiem co robię nie tak.
    Podłączyłem go według schematu z tej strony, a przy próbie wysłania programu na µc, avrdude wywala mi taki błąd

    Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    usbasp - prawidłowe podłączenie atmegi8
    Domyślam się, że to coś z podłączeniem (na tym moja wiedza się kończy).
    Dorzucam programik w c
    Kod: c
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    PS. Dodam, iż pracuję na linuxie.
    Z góry dziękuję za pomoc

    0 2
  • Arrow Multisolution Day
  • #2 30 Maj 2013 21:15
    paavo91
    Poziom 19  

    Sprawdź czy na pewno na nogę VCC procka dochodzi napięcie zasilania. I czy nie zamieniłeś MISO z MOSI itp.
    Jeśli nie jesteś pewien płytki stykowej to ją też bym sprawdził. Raz mi się zdarzyło, że jednego pola po prostu nie było co zobaczyłem dopiero po "dobraniu się" do niej.

    0
  • Arrow Multisolution Day
  • #3 31 Maj 2013 18:32
    Matiasssoo7
    Poziom 9  

    Sprawdziłem na dwóch programatorach, dwóch mikrokontrolerach, dwóch taśmach oraz na podstawce do µc, i nadal mam ten sam błąd :(

    edit:
    ustawiłem zworkę na "slow"
    i otrzymuję to:

    Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    gdy nie wpiszę "-P avrdoper":
    Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    edit2:
    Problem rozwiązany. Dla wszystkich którzy mają podobny problem: ustawcie zworkę "power" oraz "slow".

    Temat można zamknąć.

    0