logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nierówna praca silnika FIAT UNO 1.4 i.e. '96 przy wciśniętym sprzęgle

RadX 02 Mar 2005 08:33 2204 3
REKLAMA
  • #1 1278776
    RadX
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Posiadam UNO 1,4i.e. 96r, ostatnio pojawił się dziwny problem. Po odpaleniu silnik pracuje nierówno a nawet czasami gaśnie, przy próbie dodania gazu to samo albo gorzej, zachowuje się tak jakby nie palił na wszystkie cylindry. Najciekawsze jest jednak to, że te objawy występują przy wciśniętym sprzęgle, jeśli wrzucę na luz i puszczę sprzęgło wszystko jest ok, silnik idzie równo i ładnie reaguje na pedał gazu, wciskam sprzęgło i zaś jest źle (sprzęgło wystarczy wcisnąć tylko nie znacznie). Problem ustępuje dość szybko w zasadzie poniżej minuty czasami dłużej. Zanim jednak ustąpi, a jadę już min zdarza się, że zgaśnie podczas zmiany biegu.
    Jeśli ktoś już spotkał się z takim problem i wie co jest przyczyną, proszę o odpowiedź
  • REKLAMA
  • #2 1279075
    T/J
    Poziom 21  
    Ocena: 136
    Witam
    Miałem podobny problem z Punto.Przyczyny szukaj w czójniku położenia wału.Znajduje się on przy kole pasowym wału korbowego lub na obudowie sprzęgła przy kole zamachowym nie pamiętam jak ten model ma.Należy go wykręcić i umyć.Sprawdź również połączenie jego wtyczki elektrycznej posmaruj wnętrze wtyczki WD40.Gdygy to nie dało rezultatu to sprawdź na zimnym silniku czy gdy naciszkasz sprzęgło wał korbowy się nie przesuwa osiowo bo to może być też przyczyną.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1279148
    Heroses
    Poziom 24  
    Ocena: 159
    T/J napisał:

sprawdź na zimnym silniku czy gdy naciszkasz sprzęgło wał korbowy się nie przesuwa osiowo bo to może być też przyczyną.

Gdyby tak było to silnik chciałby wyskoczyć spod maski:) Zobacz czy przypadkiem nie masz jakiegoś dodatkowego czujnika pod pedałem sprzęgła.
  • #4 1282768
    RadX
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Dzięki za odpowieź, wszystkie złączki, styki i połączenia masy wyczyściłem i zabezpieczyłem kontaktem 61 już jakiś czas temu, niestety nie pomogło. Czujnik położenia jest umieszczony jak piszesz na obudowie sprzęgła przy kole zamachowym tylko niestety w trudno dostępnym miejscu (z tyłu silnika patrząc od przodu samochody) i nie przyglądałem mu się jeszcze, od góry ledwo do niego sięgam, a na razie nie mam dostępu do kanału. Jak uda mi się do niego dostać dam znać czy to było to.

jeszcze kilka pytań:
    - czy jest możliwe żeby koło zamachowe poluzowało się na tyle mało, że po nagrzaniu traci luzy, a gdy silnik jest zimny tarcza sprzęgła dociska go na tyle, że czujnik daje prawidłowe impulsy.
    - Jak sprawdzić bez rozbierania silnika czy są luzy na kole zamachowym i/lub wale korbowym?
    - czy faktycznie luzy osiowe (wzdłuż wału) wału korbowego mogą powodować, że „silnik chciałby wyskoczyć spod maski” ; nie jestem mechanikiem więc pytam.
    Silnik po zasprzęgleniu, a także po rozgrzaniu przy wciśniętym sprzęgle pracuje całkiem przyzwoicie.
    Żadnego innego czujnika związanego ze sprzęgłem lub w jego okolicy nie znalazłem.

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi.
REKLAMA