logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Win7 - zawieszanie i blue screen po uruchomieniu, logi OTL do analizy

Pandemonik 04 Cze 2013 16:17 2109 17
REKLAMA
  • #1 12381442
    Pandemonik
    Poziom 9  
    Witam.
    Ostatnio z moim komputerem dzieją się dziwne rzeczy. Często, po uruchomieniu systemu zawiesza się. Po zrestartowaniu kilka razy pokazały mi się blue screeny. Skanowałem system AVG i nic nie wykrył.
    Zamieszczam także logi OTL, jednak nie jestem pewien czy prawidłowo je wykonałem.
    Proszę o odpowiedzi.
    Załączniki:
    • OTL.Txt (45.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 12381590
    Pandemonik
    Poziom 9  
    Specyfikacja ( napisz co konkretnie cie interesuje)
    Intel Core 2 Duo 3,00GHZ
    ATI Radeon HD 4850 512mb
    4gb RAMU

Screeny:
    Win7 - zawieszanie i blue screen po uruchomieniu, logi OTL do analizy Win7 - zawieszanie i blue screen po uruchomieniu, logi OTL do analizy
  • REKLAMA
  • #5 12381598
    Pandemonik
    Poziom 9  
    Czyli mam rozumieć, że logi i dysk są ok? Zasilacz do wymiany?
  • #7 12381615
    Pandemonik
    Poziom 9  
    Epox napisał:
    Pandemonik napisał:
    ( napisz co konkretnie cie interesuje)
    To koledze napisałem co mnie interesuje.

Mógłbyś trochę jaśniej?
  • REKLAMA
  • #8 12381629
    Epox
    Poziom 38  
    Ocena: 141
    Prosiłem
    Epox napisał:
    Podaj pełną specyfikację komputera
    Podaj jaki masz zasilacz ? Chyba że go nie ma ? Bo nie wiem o co koledze chodzi ?
  • #9 12381669
    Pandemonik
    Poziom 9  
    Feel III-500ATX
  • #10 12381763
    kwantor
    Poziom 38  
    Ocena: 1227
    http://www.bezpieczenstwosystemow.pl/index.php?topic=15.0
    potem http://msdn.microsoft.com/en-US/windows/hardware/gg463009/ ściągnij debuggin tools for win 7.

Czasem to antywirus robi takie problemy, bywa że jakieś niewłaściwe, lub uszkodzone sterowniki.
    Trzeba jakoś wykorzystać ten ekran śmierci- przecież nie słuzy on do oświetlania.
  • #11 12384932
    Damian_
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    Przed jakimkolwiek skanowaniem przyjrzyj się w SMART parametrom C7 i 0A.
    Popraw taśmę pomiędzy dyskiem a płytą lub wymień na nową jak masz. Jeżeli masz DVD lun inne urządzenie na sata to też sprawdź połączenie. Podaj jeszcze raz SMART, ale za pomocą crystaldiskinfo.

Atrybut 199 ( C7 )
    UltraDMA CRC Error Count
    Łączna ilość błędów CRC w trybie UltraDMA. Wartość RAW atrybutu wskazuje ilość błędów wykrytych przez CRC podczas przesyłania danych w trybie UltraDMA. Najczęstszym powodem błędów są problemy z taśmą-kablem komunikacji danych. Parametr ten nie zmniejsza się po usunięciu usterki kabla.
    Krytyczny: Nie (Im niższa wartość tym lepiej)

Atrybut ID 10 ( 0A )
    Spin Retry Count (Spin-up retries)
    Ilość ponownych prób rozpędzenia talerzy. Atrybut ten przechowuje łączną ilość prób uruchomienia talerzy przed osiągnięciem pełnej szybkości obrotowej (pod warunkiem, że pierwsza próba nie powiodła się). Wzrost tego atrybutu jest oznaką problemów z podsystemem mechanicznym dysku np. zbliżającym się uszkodzeniem łożyska.
    Krytyczny: Tak (Im niższa wartość tym lepiej)

Druga sprawa to masz zainstalowane jakieś złośliwe oprogramowanie typu delta, babylon itd
    Sprawdź najpierw czy nadal zwiększa się ilość błędów na dysku w C7, a potem przeskanuj komputer adwcleaner, uzyj opcji USUŃ. http://general-changelog-team.fr/fr/downloads/finish/20-outils-de-xplode/2-adwcleaner

Poczekaj też na kogoś kto poda ci skrypt do OTL
  • #12 12385022
    Pandemonik
    Poziom 9  
    Dodaję tego screena z Crystal Disk Info i zaraz zabieram się za skanowanie za pomocą tego programu co mi podałeś.

Win7 - zawieszanie i blue screen po uruchomieniu, logi OTL do analizy
  • REKLAMA
  • #14 12385267
    Pandemonik
    Poziom 9  
    Ten przewód pomiędzy dyskiem, a płytą wyciagnąłem i włożyłem jeszcze raz. Zeskanowałem i usunąłem to co wykryło tym programem adwcleaner.
  • #15 12385280
    Damian_
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    Podaj jeszcze raz, ale nowy, aktualny log z OTL.
    Napisz ile teraz wynosi WARTOŚĆ RAW dla parametru C7
  • #16 12385352
    Pandemonik
    Poziom 9  
    Wartość RAW wynosi 0000000295F8
    Poniżej aktualne OTL
    Załączniki:
    • OTL.Txt (47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 12389060
    Pandemonik
    Poziom 9  
    Jak z tym logiem co podalem wczoraj? Moglby ktos podac ten skrypt do OTL?
  • #18 12389142
    Acorus 20
    Poziom 43  
    Ocena: 1063
    W logu nic do usuwania.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problemy z komputerem działającym na systemie Windows 7, który często się zawiesza i wyświetla niebieskie ekrany po uruchomieniu. Po skanowaniu systemu programem AVG nie wykryto żadnych zagrożeń. Użytkownik dostarcza specyfikację sprzętową: procesor Intel Core 2 Duo 3,00 GHz, karta graficzna ATI Radeon HD 4850 512 MB oraz 4 GB RAM. W odpowiedziach sugerowane są różne kroki diagnostyczne, w tym sprawdzenie zasilacza (Feel III-500ATX), parametrów SMART dysku twardego oraz wymiana taśmy łączącej dysk z płytą główną. Użytkownik wykonuje skanowanie za pomocą CrystalDiskInfo i AdwCleaner, a także aktualizuje logi OTL, które nie wykazują problemów do usunięcia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA