logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyjąć wirnik z pralki Światowit? Instrukcje i porady użytkowników

Piter4120 04 Cze 2013 20:40 10677 9
REKLAMA
  • #1 12382508
    Piter4120
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Witam. Mam problem z wyjęciem wirnika pralki Światowit .Próbowałem wybijać , odkręcać i nic . Może ktoś jeszcze pamięta jak to zrobić.Poniżej foto środkowej części wirnika.

Jak wyjąć wirnik z pralki Światowit? Instrukcje i porady użytkowników
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12382573
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6357
    Do naprawy wyciąga się całość, odkręcając to dużą nakrętkę. Potem w imadle odkręca się wirnik od osi i wybija ją z tulei. Chyba nic nie pomieszałem - ze 20 lat temu ostatnio naprawiałem taką pralkę.
  • #3 12384120
    Piter4120
    Poziom 9  
    Będe próbował odkręcac , tylko nie wiem czy po odkręceniu nakrętki wszystko wyjdzie bo ze strony zbiornika jest wirnik.
  • REKLAMA
  • #5 12384517
    Piter4120
    Poziom 9  
    Też widziałem ten filmik ,ale nie ma w nim momentu wyjęcia wirnika, jeżeli chodzi o wybicie to wczoraj próbowałem wybić tą ośkę i ani drgnie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 12384529
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6357
    Bo pewnie się zatarła w tulei. Namocz to przez otwór nafta, ropą, bądź WD40 i kręcąc kombinerkami za ośkę próbuj ją wypchnąć.
  • #7 12384540
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1655
    Więc cały zespół po odkręceniu nakrętki ma się wysunąć w kierunku wnętrza zbiornika. Spotkałem się różnymi rozwiązaniami wirnika. Starsze z pewnością wałek wykręcany z wirnika ale kiedyś spotkałem wałek wtopiony w wirnik. A ogólnie to już historia. Jednak mam nieodparte wrażenie, że wałek z wirnikiem musi wysunąć się do wnętrza zbiornika bez wymontowywania obudowy/suportu. Może pralka była nieużywana długo i rdza trzyma.
  • #8 12413688
    Piter4120
    Poziom 9  
    W końcu wirnik wyszedł z tulejki , ale łatwo nie było dzięki za pomoc. Mam jeszcze pytanie odnośnie wycentrowania łożyska tak jak na tym filmiku jest info, a jak to zrobić?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 12415159
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3367
    Piter4120 napisał:
    Mam jeszcze pytanie odnośnie wycentrowania łożyska
    Ułożyskowanie ma być tak ustawione, żeby tarcza wirnika kręciła się na środku zagłębienia w zbiorniku i o nic nie ocierała.
  • #10 12417020
    Piter4120
    Poziom 9  
    Dzięki wszystkim za pomoc pralka chodzi jak nowa.Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał problem z wyjęciem wirnika z pralki Światowit. W odpowiedziach zasugerowano, aby odkręcić dużą nakrętkę, co powinno umożliwić wysunięcie wirnika w kierunku wnętrza zbiornika. W przypadku zatarcia się osi, zalecano użycie nafty, ropy lub WD40, aby ułatwić jej wypchnięcie. Po kilku próbach użytkownikowi udało się wyciągnąć wirnik, a następnie zapytał o wycentrowanie łożyska, co powinno zapewnić, że wirnik obraca się w centrum zagłębienia zbiornika. Na koniec użytkownik podziękował za pomoc, informując, że pralka działa jak nowa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA