logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego w Krakowie na ul. Dobrego Pasterza odbiera tylko mux-3?

bseweryn7 05 Cze 2013 11:40 3513 11
REKLAMA
  • #1 12384106
    bseweryn7
    Poziom 9  
    Witam wszystkich forumowiczów:)
    Mam do was następujące pytanie; w bloku oddanym w 2012 w Krakowie na ul. Dobrego Pasterza (blok nie ma żadnych wyższych od siebie bloków) jest instalacja zbiorowa azart, i tu jest cały problem mianowicie odbiera tylko mux-3 ( z informacji wiem że cały blok tylko ten mux odbiera). Ja osobiście mam bezpośrednio antenę wpiętą do tv (bez dekoderów).
    Panowie który instalowali byli sprawdzić stan i stwierdzili że wszystko jest ok z instalacją. Moje pytanie co może być przyczyną takiego stanu rzeczy.

Proszę o pomoc gdyż Panowie którzy instalowali mają zamiar tylko przyjechać i skasować wspólnotę dlatego potrzebuję konkretnych informacji czego trzeba dopilnować by sprawdzili. Ktoś rzucił plotę że musimy sobie kupić wzmacniacz do tamtych muxów;/ (że polsat i tv mają słabsze sygnały w sensie muxy ich) chyba to jakiś wkręt ale proszę o informację.

Pozdrawiam i liczę na pomoc bo sytuacja jest bardzo irytująca;/
  • REKLAMA
  • #2 12384251
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 12384261
    bseweryn7
    Poziom 9  
    mihal2002 napisał:
    bseweryn7 napisał:
    Moje pytanie co może być przyczyną takiego stanu rzeczy.

Zadajesz pytanie i sam sobie odpowiadasz.

bseweryn7 napisał:
    jest instalacja zbiorowa azart

No chyba nie czaję odpowiedzi.. no jest zbiorowa i działa mux 3 to dlaczego nie ma 1 i 2??
  • #4 12384311
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 12384314
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 12384368
    bseweryn7
    Poziom 9  
    Panowie słuchajcie mam parametry co jest dane do tej instalacji tzn antena telewizyjna DIPOL 19/-69 DVB-T zasilacz AS-102 Wzmacniacz pasmowy FMZG-201 Alcad Antena telewizyjna VHF 7 elementowa DIPOL 7/6-12odgałęźnik TV 8-krotny O-8-20db SIGNAL rozgałęźnik satelitarny 1>4F i rozgałęźnik 1>6 Signal a co do umowy nie mam jej na miejscu i poszukam jak coś.
  • #7 12384442
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1234
    Już to zestawienie sprzętu wskazuje, że instalacja jest niezgodna z aktualnymi wymogami. Stan prawa się zmienił i od właściciela/administratora budynku należy wymagać tego co jest w w aktualnym stanie prawnym. Wykładnię masz tutaj:
    http://cyfryzacja.gov.pl/Stanowisko,w,sprawie,AIZ,1238.html
    Brak znajomości prawa nie zwalnia od obowiązku jego stosowania.

Wzmacniacz pasmowy FMZG201 to wzmacniacz pasma 88-108 MHz czyli na pasmo radiowe.

Instalacja jest do całkowitej przebudowy. Została zbudowana do odbioru sygnałów analogowych, pomimo że inwestora już obowiązywała Ustawa o Cyfryzacji.
  • #8 12384477
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #9 12384499
    bseweryn7
    Poziom 9  
    Aha no to szaleństwo z jego strony(inwestora) Dzięki za info jak ktoś mógłby jakiś szczegółów technicznych podać bardzo będę wdzięczny :) i co trzeba by wymienić żeby koszów nie nabija na wspólnocie. Dzięki "irekr" , "_cheetah_" !

Dodano po 3 [minuty]:

Ok za chwilę spróbuję się coś więcej dowiedzieć w temacie co i jak. Posiadam tylko taką wiedzę na temat co jest w instalacji. A potrzeba jest montować multiswitch?
  • Pomocny post
    #10 12384567
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #11 12384577
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1234
    Tak jak kolega powyżej napisał: w sumie antena nie jest zła i nie jest zrobiona ze złych elementów ale została zaprojektowana do zupełnie innych funkcji.
    Trzeba zmienić wkładki pasmowe i dopasować poziomy dla aktualnych sygnałów.

Jeżeli instalacja ma obsługiwać przekaz naziemny i satelitarny to ciężko by to było zrobić bez multiswicha. Zresztą obecne przepisy włączają odbiór satelitarny do AIZ i nie masz na to wpływu.
    Instalacja musi obsługiwać w odbiorze naziemnym kanały: 25, 23, 50, 33, 46, 22, 53.
    Wykaz kanałów jest na stronach Ministerstwa Infrastruktury.

A MUX3 działa dlatego, że kanał 50 był poprzednio używany przez TVP3.
  • #12 12384639
    bseweryn7
    Poziom 9  
    Tak instalacja tylko naziemna cyfrowa tv.
    Dziękuję za odpowiedzi, będę szukał jeszcze szczegółowych danych odnośnie instalacji (odnośnie tej głowicy AIZ, pasm) , na razie dziękuje i będę działał coś by udało się uruchomić resztę muxów ( co najlepsze 23 kanał ma siłę na 10% a jakości nie ma)
    Dzięki!

Podsumowanie tematu

✨ W Krakowie na ul. Dobrego Pasterza w bloku z instalacją zbiorową AIZ, użytkownicy mają problem z odbiorem tylko mux-3, podczas gdy inne mux-y (1 i 2) nie są dostępne. Instalacja, oddana w 2012 roku, może być nieprzystosowana do aktualnych standardów nadawania DVB-T. Użytkownicy sugerują, że konieczne może być zainstalowanie wzmacniacza lub zmiana elementów instalacji, aby dostosować ją do obecnych wymogów. Wskazano na potrzebę sprawdzenia dokumentacji instalacji oraz ewentualnej przebudowy, w tym zastosowania multiswitcha, aby umożliwić odbiór sygnałów satelitarnych i naziemnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA