logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy zestaw z i5-3570 i GTX 660 wystarczy do gier sieciowych?

Panrodont 05 Cze 2013 21:18 2130 16
REKLAMA
  • #1 12386574
    Panrodont
    Poziom 9  
    Witam serdecznie.

Chciałbym się dowiedzieć, czy złożony przeze mnie komputer na stronie sklepu (konfigurator) jest wystarczająco dobry do gier sieciowych typu Planetside 2 , TERA itp. jak i tych nowych.
    Dane zestawu:

Procesor:
    Procesor INTEL CORE i5-3570
    3.40 GHz, turbo 3.80 GHz, x4/4, 6 MB, 77W, BOX, s-1155 ( BX80637I53570 )

Płyta główna:
    Płyta główna MSI B75A-G43
    ATX, B75, 4x DDR3, 2x PCI-E 16x, VGA, DVI, HDMI, S-1155

Karta graficzna:
    Grafika PCIex ASUS GF GTX 660 2048 MB DDR5, 192 bit, DVI, HDMI, D-PORT
    GTX660-DC2-2GD5

Pamięć RAM:
    Pamięć DDR3 GEIL
    4 GB / 2133 (2x 2 GB), CL10, EVO TWO ( GET34GB2133C10ADC )

Napęd optyczny:
    Napęd DVD LITEON iHDS118
    18x, SATA, OEM, czarna ( IHDS118-18 )

Zasilacz:
    Zasilacz CORSAIR CX Series CX600
    600 W, 80+ ( CP-9020048-EU )

Obudowa:
    Obudowa COOLER MASTER ELITE RC-335U
    ATX, bez zasilacza, czarna ( RC-335U-KKN1-GP )

Cena zestawu: 2835 zł.

Jeśli coś można zamienić na tańszy i w miarę taki sam jakościowo odpowiednik to proszę napisać. Zestaw jest bez systemu operacyjnego.

Mysz ,klawiaturę i resztę osprzętowania dokupię sam lub wezmę ze starego komputera.

OC mnie nie interesuje.

Edit. Zmieniłem typ płyty głównej oraz pamięć RAM (też nie wiem czy dobrej firmy i jakości). Cena zestawu również uległa zmianie.

PS. Ja tak ogólnie nie znam się na podzespołach komputerowych, kolega pomagał mi złożyć ten komputer. Chcę tylko wiedzieć co mógłbym zmienić albo czy ten co złożyłem jest dobry i nie przepłacę.
  • REKLAMA
  • #2 12387301
    Bartusjusz
    Poziom 25  
    Ocena: 85
    Wybrałeś płytę na chipsecie z77, to weź procesor z k na końcu(będziesz mógł podkręcać).
  • #3 12392843
    Panrodont
    Poziom 9  
    Jak na razie nie dostałem żadnych zastrzeżeń ani pozytywnych komentarzy co do mojego zestawu, więc mam rozumieć, że jest on dobry czy może raczej źle dobrałem komponenty do siebie?

Proszę o odpowiedź.

PS. Czy karty Radeon obsługują tzw. PhysX (to co mają karty od nVidia) ?
  • #4 12392941
    Ravenn_77
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Bartusjusz miał na myśli, że jak nie będziesz kręcił to możesz zmienić plytę na inna (choć wcale nie musisz), a jak masz zamiar to procka zmieniasz na wersje z "k"

Gdybyś się zdecydował nie kręcić i mieć tego procka co wymienileś to mam takiego na zbyciu :)
    Pisałem o tym tu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2581262.html

Cenę możemy ponegocjować ;)
  • REKLAMA
  • #5 12392943
    shadow4601243
    Poziom 23  
    Ocena: 44
    Ram musi być w 2 kościach po 4gb - dual channel. W Planetside 2 może mieć to spore znaczenie - mocno z RAMu korzysta.

Jeśli procek jest bez K to nie ma sensu kupować innego układu chłodzenia (można zostawić BOXowy) oraz płyta główna może być z chipsetem nie umożliwiającym podkręcania, są tańsze a nie będzie czuć żadnej różnicy w wydajności.

PhysX można uruchomić na każdym komputerze, ale będzie działał tylko z ułamkiem wydajności tego co na kartach Nvidia.
  • #6 12392956
    Ravenn_77
    Poziom 11  
    Cytat:
    Ram musi być w 2 kościach po 4gb - dual channel. W Planetside 2 może mieć to spore znaczenie - mocno z RAMu korzysta.

Ramy też mam na zbyciu. :) Tylko rok używane i mam gwarancje z Morele net.
  • REKLAMA
  • #7 12393611
    Panrodont
    Poziom 9  
    Zmieniłem nieco podzespoły (płyta główna i pamięć RAM) oraz dodałem informację dodatkowe (do przeczytania na końcu początkowego posta).

Proszę o weryfikację jakości zestawu (jeśli można oczywiście) oraz dalsze instrukcje i pomoc w ewentualnej zmianie podzespołów.

Za pomoc serdecznie dziękuję.
  • #8 12393774
    xrenjix
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    Ja na twoim miejscu szedł bym w 4 generacje Intela I5, jest już na rynku. Ale musiał byś zmienić płytę. Jeśli nie zamierzasz kręcić i nie zależny ci na super ciszy to nie opłaca się kupować dodatkowego chłodzenia, to boxowe wystarczy.
  • #9 12393794
    Ravenn_77
    Poziom 11  
    Panrodont napisał:
    OC mnie nie interesuje.

Edit. Zmieniłem typ płyty głównej i nie wiem czy tego rodzaju też można podkręcać (procesor) oraz pamięć RAM na 2x 4GB (też nie wiem czy dobrej firmy i jakości). Cena zestawu również uległa zmianie.

Ty sam nie wiesz czego chcesz....

Podkręcasz w końcu, czy nie ?
  • #10 12394221
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 840
    GTX650 w komputerze za 3000pln ? - nieporozumienie. Chyba że średnie detale w nowych grach to max czego oczekujesz.
    Masz tu zestaw na którym już zagrasz konkretnie:
    Czy zestaw z i5-3570 i GTX 660 wystarczy do gier sieciowych?

Suma 2868zł
  • REKLAMA
  • #11 12394670
    shadow4601243
    Poziom 23  
    Ocena: 44
    Z68 to też do podkręcania, na dodatek pod starsze procesory, nie obsłuży w pełni tego co daje ivy bridge.
    Weź płytę pod B75 (MSI polecam, ta w poprzednim poście jest ok).

Skoro nie chcesz podkręcać to po co Ci ten wentylator dodatkowy?
  • #13 12395356
    Panrodont
    Poziom 9  
    Nie chcę podkręcać procesora(nie potrafię i wole nie ryzykować), więc napisałem czy ta płyta jest z możliwością podkręcania czy nie, żeby wiedzieć czy ją zmienić czy nie, mówiłem że nie znam się za bardzo na komputerach i nie wiem czy dobrze złożyłem zestaw (nie wiem co potrzebne a co zbędne). Z dodatkowego wentylatora zrezygnowałem.

Strona sklepu, którego mam zamiar kupić komputer : www.arest.pl

Z tej strony biorę komponenty (część została wycofana z oferty więc muszę na bieżąco je zmieniać), gdyż jest najbliżej mojej miejscowości (koszty przesyłki).
  • #14 12395448
    Ravenn_77
    Poziom 11  
    Panrodont napisał:
    Nie chcę podkręcać procesora(nie potrafię i wole nie ryzykować), więc napisałem czy ta płyta jest z możliwością podkręcania czy nie, żeby wiedzieć czy ją zmienić czy nie, mówiłem że nie znam się za bardzo na komputerach i nie wiem czy dobrze złożyłem zestaw (nie wiem co potrzebne a co zbędne).

No teraz już jaśniej :)

Panrodont napisał:
    Strona sklepu, którego mam zamiar kupić komputer : www.arest.pl

Nielepiej z Agito.pl? Masz wszystko na miejscu i chyba najtaniej więc zaoszczędzisz więcej niż na przesyłce.
  • #15 12395519
    Panrodont
    Poziom 9  
    Ravenn_77 napisał:
    Nielepiej z Agito.pl? Masz wszystko na miejscu i chyba najtaniej więc zaoszczędzisz więcej niż na przesyłce.

Na tej stronie mam konfigurator, więc mogę od razu złożyć komputer jakiego potrzebuje z podaną ceną. Komputer kupie jak będą pieniądze (a nie wiadomo kiedy na taki wydatek będę mógł sobie pozwolić).
  • #16 12395565
    Ravenn_77
    Poziom 11  
    Panrodont napisał:
    Na tej stronie mam konfigurator, więc mogę od razu złożyć komputer jakiego potrzebuje z podaną ceną..

Fajna rzecz... szkoda że inne sklepy tego nie mają :D
  • #17 12395582
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 840
    Panrodont napisał:
    Komputer kupie jak będą pieniądze (a nie wiadomo kiedy na taki wydatek będę mógł sobie pozwolić).

To dalsze rozważania nie mają sensu jak nazbierasz na to np za 2-3 miesiące.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, czy jego zestaw komputerowy z procesorem Intel Core i5-3570 i kartą graficzną GTX 660 jest wystarczający do gier sieciowych, takich jak Planetside 2 i TERA. Odpowiedzi sugerują, że zestaw może być wystarczający, ale zaleca się zmiany, takie jak zwiększenie pamięci RAM do 8 GB w konfiguracji dual channel, co jest istotne dla wydajności w Planetside 2. Użytkownicy wskazują również na możliwość podkręcania procesora, co wymaga zmiany płyty głównej na model z chipsetem Z77. Dodatkowo, poruszono temat obsługi PhysX przez karty Radeon, które działają z ograniczoną wydajnością w porównaniu do kart Nvidia. Użytkownik nie planuje podkręcania, co wpływa na wybór komponentów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA